Höstterminsstart – om vardagshjulens nya kuggar som ska passa in.

Idag rullade vardagen igång efter sommarledigheten här i Bayern och kuggarna ska nu så smidigt som möjligt passa ihop igen. Några nya kuggar har tillkommit så lite gnissel i maskineriet får vi räkna med nu de första veckorna. Inte hänger vi läpp för det, det är spännande med nya kuggar!

En av de nya kuggarna är att lillebror började på Schulkindergarten idag. Det motsvarar förskoleklass i Sverige och historien om hur han hamnade där kan du läsa i inlägget Skolstartsproceduren i Tyskland – en rysare som slutade lyckligt. Den skolan ligger inne i stan medan vi bor i den allra södraste av stadsdelarna i Ingolstadt. Eftersom att vi bara har en bil betyder det att jag får åka buss för att hämta och lämna. Oj oj vad jag kommer att få valuta för pengarna jag betalade för mitt månadsbusskort!

Men det andra barnet då? Jo han går nu i 2:an, i en skola i stadsdelen vi bor i. Hans skoldag börjar samtidigt som lillebrors börjar inne i stan, hur kommer det att gå ihop? Det vet vi inte riktigt men en snäll granne som har barn i samma skola har lovat att hjälpa oss på morgnarna. Planen är att jag lämnar storebror hos grannen på väg till bussen med lillebror. Hur det kommer att gå om (när) någon av alla inblandade blir sjuk skippar jag att tänka på just nu.

Men har inte skolan i er stadsdel någon förskoleklass, ungefär som i Sverige, kanske du tänker? Nepp, så fungerar det icke i Tyskland. Förskoleklassen här är endast för de som behöver ett extra år på sig att bli skolmogna när de egentligen, enligt sin ålder skulle ha börjat skolan. Mer om detta och de skolmognadstester som görs skrev jag i inlägget jag nämnde ovan, Skolstartsproceduren i Tyskland – en rysare som slutade lyckligt. 

I och med att förskoleklassen endast är för de som inte gått igenom skolmognadstesterna så finns det väldigt få, närmare bestämt tre stycken här i Ingolstadt, tre stycken! Skolsystemet här i Tyskland lämnar mycket att önska enligt mig men vi har haft en enormt stor portion tur med oss, vilket vi är evigt tacksamma för. Våra barn har fått de platser vi allra helst ville ha till dem och med de pedagoger vi helst ville ha. Bortsett från det här med att det kommer att bli en herrans massa bussåkande det närmsta året så tror vi att det kommer att bli jättebra i slutänden.

För att hylla det sommarlovet som vi nu vinkar hejdå till bjuder jag på lite bilder från några av alla våra kvällspromenader som vi gått under sommaren. De har varit ljuvliga och kanske får de ett helt eget inlägg snart, vem vet.

semester-sjoutsikt

semester-kvallspromenad-cyklar

semester-linnea-chio

15 kommentarer

 1. Ja men skolsystemet i Sverige lämnar en del att önska det med kan man lugnt påstå. Det är nog inte perfekt någonstans. Här kör de med ehmlig skolstart! Förvånansvärt nog kommer alla på rätt dag ändå. Ännu mer anmärkningsvärt är att alla kommer på föräldramötet som ingen bjuds in till officellt utan bara ryktesvägen, i elfte timman. /Åsa

 2. Nej inget skolsystem är sannerligen perfekt, det är en utopi. Det ligger ju liksom i sakens natur att ett system för något så komplext som utbildning där mååååånga olika personligheter med egna viljor, bakgrunder och förutsättningar ska passera inte passa alla. Jag gillar nog dock det tyska systemet mer än jag trodde att jag skulle göra men den uppdelning som görs tidigt på de barn som ska/vill plugga vidare är lite sorglig.
  Tyskland (Bayern) och Portugals inställning till läsårstider och inbjudningar till f-möten verkar som natt och dag, ha ha! Här vet vi EXAKT vilka dagar som det är skolplikt de närmsta två åren 🙂 Ibland vill man bara be alla att chilla lite men jag är tyst 🙂 Jag vet att jag och många tyska föräldrar tycker lika, det räcker för mig.

 3. Vardagslunk är inte att förakta, det är ganska ”bekvämt” egentligen. Men om man ska ändra på vardagslunken kräver det sin mamma, pappa & barn innan det blir fason på den igen ;).
  Kram

  1. Nej vardagslunk är bra grejer det! Sen är ju allas vardagslunk mer eller mindre fyllda av action, men det är ju en annan sak 🙂

 4. Låter som om det kommer att bli en hel del logistik som ska stämma där, men det kommer säkert att bli bra.

  Men jag undrar en sak… Promenerar ni på cyklar? 😉

  1. Jajamen, vi cykelpromenerar 😉 De som känner att de behöver göra av med överskottsenergi inför sängdags cyklar, de andra går till fots. Vi kallar det promenad för enkelhetens skull 🙂

  1. Jo jag är frustrerande medveten om det 🙁 Några bloggar jag kommenterar på går det av någon anledning inte att ändra de förinställda uppgifterna på! Otroligt störande att man inte kan klicka sig hit via mina kommentarer hos andra men jag lyckas inte ändra det 🙁

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: