Jag är en drömmare och sömngångare.

Jag är en sån person som både drömmer mycket och går en del i sömnen. Så har jag varit i hela mitt liv. Min hjärna har alltså vissa problem att sluta vara väldigt aktiv trots att jag sover. Inte så bra för min hjärna men roligt för mina barn som får roliga sagor på morgonen ibland.

När det händer mycket runtomkring mig blir min hjärna otroligt aktiv, dag som natt. Att sälja sitt hus, packa ihop allt, byta land, hitta en ny plats och ett nytt sätt att trivas på kan ju få vilken hjärna som helst att spinna loss. Det senaste året sen vi flyttade till Tyskland har därför inneburit många knasiga drömmar och en del nattvandringar. 

Det där med att gå i sömnen är mest jobbigt och genererar merarbete, inga roliga historier. Jag kan klä på mig, dra av lakan från sängläder, sätta upp håret, ta ner tavlor från väggar och en del annat onödigt i sömnen. Jag är aktiv dygnet runt ibland kan man säga. 

Drömmarna däremot genererar lite roligare historier. Jag minns ofta vad jag drömt och det älskar mina barn. Jag har förklarat för dem att det är min hjärna som hittar på egna sagor på natten och berättar för mig. Det tycker de är väldigt spännande och blir jätteglada om de själva minns vad de drömde på natten, om det är trevliga drömmar vill säga.

Linnea och Ditchi drömmer.
Jag och min numera änglahund Ditchi drömmer oss bort vid Storulvån i Jämtland.

Eftersom mina barn gillar att höra sagorna min hjärna hittar på tänkte jag att ni kanske också tycker det är kul? Här kommer några från de senaste veckorna. Man kan ana ett visst tema, kan det vara så att jag läser en hel det bloggar?

Sjukhuset med naturister. Efter att ha läst bloggen Freedomtravels inlägg om naturiststränder i Kroatien drömde jag att jag hamnade på ett sjukhus för naturister. Jag själv hade den traditionsenliga vita bomullsrocken men övriga patienter och all vårdpersonal var spritt språngande nakna. Jag har sällan problem men vad folk har eller inte har på sig så länge det inte kan skada mig på något sätt så jag minns inga andra känslor än att jag tyckte att det såg aningens kallt ut att gå ronden naken tex. Vad jag var för sjuk förtäljde inte historien, jag mådde antagligen ganska bra för det var ingen negativ känsla i drömmen. Kanske kände jag att även naturister ska ha rätt till vård och få vara sig själva?

Julmarknaden med glidmedel. Denna blev antagligen till i en kombination av att ha läst flera blogginlägg från RFSU:s event Snippsnack och några om julmarknader. I drömmen går jag runt på en mysig liten julmarknad i Sverige. Det är ett tunt pudersnötäcke över marken och knallarna står med lovikavantar och säljer sina kransar, kärvar, drejade muggar och hemmagjorda ostkakor. Ett av stånden (passande ord i sammanhanget!) sticker ut aningens. Där står nämligen färglada tuber med glidmedel uppradade i långa banor. Jag handlar mig en tub och känner mig nöjd över mitt köp. Sen vaknade jag. Märklig dröm, glidmedel är ju inte bland det vanligaste jag handlar precis.

Naturvetenskapskursen med rymdfärden. Denna har nog mer sitt ursprung i Facebook och några inlägg om det spännande projekt om rymden som engagerar stora delar av min forna hemkommun Växjö. En av de engagerade är en lärare jag hade när jag läste universitetskursen Naturvetenskap för förskolan. I drömmen läste jag kursen igen och vi skulle göra en liten tur ut i rymden på tre månader. Lite som en studie- och klassresa typ. Jag minns att jag tänkte att det måste vara en generös budget för kursen och att det skulle bli spännande att få åka med. Den enda betänkligheten jag hade var att raketen vi skulle åka i var i storlek med familjen Hedenhös raket, alltså typ som ett inrikesplan i Sverige. Jag kom aldrig iväg ut i rymden, jag hann vakna. Lite synd faktiskt…

11 kommentarer

 1. Haha! Jag har aldrig gått i sömnen men en gång drömde jag om ormar, ställde mig på alla fyra och hoppade in i väggen, där det belv ett märke av mina tänder i tapeten, samt att jag fick fläskläpp. Tur att vi inte bodde i ett stenhus då, då hade jag blivit av med framtänderna! Häromnaten drömde jag att Nic von Rupp, en portugisisk surfare (med tyska rötter tror jag) flyttade in hos oss, för han tyckte vi var så sköna att hänga med…Blev nästan besviken när jag vaknade! Fast det hade kanske blivit lite konstigt med honom här.

  1. Asså det är ju fantastiskt vad hjärnan hittar på! ? Håller med om att det hade blivit lite märkligt med surfaren boendes hos er… Det tyder kanske dock på att ni är öppna och gästvänliga för sköna typer?

 2. Fick mig ett gott skratt. När man någon gång kommer ihåg en tokig dröm kan man skratta hela frukosten åt de tokigheter hjärnan försöker reda ut åt en på nätterna.

 3. Jättefin ny topbild! Jag kommer bara ibland i håg vad jag har drömt. Oftast kan jag reda ut varifrån de olika delarna i drömmen kommer och inser hur hjärnan blandar & ger till en ny historia. Oftast roliga sammankopplingar, sällan mardrömmar för min del. Håller många gånger på att komma för sent i mina drömmar, så det kanske är det som är min ”mardröm”. Kram

  1. Det är roligt att fundera på varifrån olika komponenter i drömmarna kommer ifrån. Ibland förstår man, ibland fattar man ingenting 🙂

 4. Drömmar är intressanta, jag minns ofta mina drömmar och brukar också berätta om dem. Ofta handlar drömmen om något jag upplevt eller tänkt på men ibland är allt väldigt råddigt. Brukar tänka att hjärnkontoret ibland får så många nya intryck att sorteringen måste pågå även nattetid. Ibland drömmer jag mardrömmar, oftare under stressiga perioder. Vissa teman upprepas ofta, som att jag glömt bort att hälsa på någon som jag tycker mycket om till exempel. Beskriver kanske att man många gånger känner sig ganska otillräcklig och ställer för höga krav på sig själv.
  I natt drömde jag om att jag lät bygga loftvåningar överallt i huset där man bara kunde klämma in ett loft. Tror att den drömmen kom från ett samtal jag hade med Anne alldeles nyligen, Anne som vill ha så få prylar som möjligt och slänger/ger bort så mycket som möjligt. Medan jag fortsätter att samla och njuter av alla prylar som jag samlat på mig längs med livet, nästan allt jag har påminner mig om något, en person, en resa, en upplevelse. Nu senast fick jag med mig den fina humlekransen som hänger i köket och varje dag påminner mig om er som bor där bland alla humleodlingar och påsen med vackra snäckor till min snäcksamling, nu blev temat ljusblått och ska bli en fin inramning på ett ljusfat i bastun. Snäckor från Adriatiska havet, barfotapromenad i vattenbrynet, en kär make med stort tålamod.
  I sömnen går jag inte, peppar, peppar, det måste vara ganska jobbigt. Däremot kan jag vakna ibland och uppleva några sekunder av obehag när jag inte vet var jag är. är jag i Grindtorp, på Trolludden, i båthytten eller på något hotell? Så kan det bli när man flyttar på sig ofta. Då måste jag sträcka ut en hand i mörkret och kolla om väggen är av trä, eller kall och metallisk eller konstatera att jag inte når någon vägg, det brukar hjälpa mig att få grepp om var jag befinner mig.
  Allt gott, vi ser fram emot alla roliga drömmar!

  1. Jag tror att jag skulle få mardrömmar om jag inte rensade ut och skänkte iväg i den takt vi gör nu 🙂 Jag har faktiskt väldigt sällan inte koll på vart jag är när jag vaknar men som du säger, det beror nog på hur många olika ställen man ”brukar” sova på. Det kanske blir en följetång här på Lanclin, senaste månadens drömmar!

 5. Haha, vilken fantasi på natten! Jag drömmer också en hel del, men går inte i sömnen. Peter går i sömnen om han dricker mycket whisky precis innan han ska sova eller om han äter malariaprofylax… Vid dessa udda tillfällen (några år sen sist) gör han skitskumma grejor, typ plockar ner gardinerna eller försöker montera isär handfatet…

  1. Det märkliga är att min fantasi inte är särskilt avancerad på dagen 🙂 Det där med att gå i sömnen är så himla märkligt. Jag höjer min medvetandegrad drastiskt så fort jag börjar göra något som kräver lite mer hjärnaktivitet så något handfat har inte blivit nedmonterat här 🙂 Eftersom jag inte dricker alkohol kan jag liksom inte skylla alla mina nattvandringar på det heller 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: