Kronvalda parks – en av Rigas gröna lungor.

Nästa stopp på vår roadtrip var Lettlands huvudstad Riga som vi besökte under ett knappt dygn. När man har så väldigt begränsat med tid att upptäcka en stad gäller det att tänka efter ordentligt och prioritera hårt. Med barn och en liten hund med i ekvationen blir det extra viktigt att tänka rätt.

Hur tänkte vi då? Dagen innan vi kom till Riga gjorde vi en snabb googling för att se vilka saker som är de där klassisk sevärdheterna i staden. Kunde någon av dem vara intressanta? Sen gick vi på den stora frågan; Vad vill VI uppleva, egentligen? Bryr sig barnen och vår hund Chio om historiska byggnader? Nä, de vill hellre ha gräs under fötterna och oss i närheten. Är vi väldigt nyfikna på traditionell Lettisk mat? Nja, det kanske inte har så hög prio trots allt. Vill vi shoppa, fika, titta på människor, åka sightseeingbuss eller köpa picknickmat i ett helt vanligt snabbköp för att äta i en park? Ja … kanske om vi hade haft mer tid.

Vad ville vi göra då? Vi ville ha lite lugn och ro efter några väldigt aktiva dagar i Finland. Vi valde därför bland annat att upptäcka en av de stora vackra parkerna i Riga, Kronvalda parks. Parken var fantastisk grön och lummig med en stillsam flod som ringlade sig genom den. På floden kunde man naturligtvis åka i fina träbåtar för en liten peng men vi hoppade över det denna gången. Det såg dock väldigt mysigt ut så nästa gång kanske det blir en båttur.

Denna gången nöjde vi oss med att spatsera runt, kolla på utsikten, voffa på andra hundar, äta glass och titta på människor. Vi tog även en liten tur in i de äldre delarna av Riga men det får bli ett annat inlägg. Vi kände nog i slutänden att vi fick en liten känsla för Riga ändå, trots vår korta tid i staden och det relativt begränsade området vi rörde oss på. Vår tanke var ju inte att uppleva hela staden utan mer få en känsla huruvida vi vill åka tillbaka eller inte. Jag personligen vill absolut åka tillbaka och uppleva mer av Riga, Daniel också tror jag. Barnen kan nog tänka sig att åka tillbaka och köpa glass och bärnstenssmycken. Vad vår hund Chio tänker kring att åka tillbaka till Riga en dag står nog bara skrivet i stjärnorna.

Vårt första intryck av Riga är alltså att de har fina parker. Är du i staden så rekommenderar jag absolut en pauspromenad i Kronvalda parks när du behöver vila lite från stadens sorl.

riga-park-batparkering
De söta små träbåtarna väntar på turister.
riga-park-bro
En och annan väldigt vacker bro fanns det.
riga-park-fontan
Flera stora fontäner fanns och livade upp den stillsamma parken.
riga-park-linnea-och-chio
Parker är vår grej tycker Chio.
riga-park-rabatt-fontan
Makalöst gröna och välskötta rabatter överallt.
riga-park-tulpaner
Tulpansäsongen är på väg förbi men än var många tulpanrabatter fina.
riga-park-utsikt-monument
Utkik över ett litet hörn av parken.
riga-park-wifi
På en hel del stolpar i parken fanns dessa skyltar. Det kändes modernt för oss som bor i inte lika moderna Bayern.

Vill du läsa alla inlägg om vår Östersjöroadtrip finns de under etiketten:

Roadtrip runt Östersjön.

11 kommentarer

  1. Vilka härliga gröna bilder, tjusig park! Så skoj att se, hela Baltikum är obesett av mig.
    Får stå på min önskelista.
    Ha det gott, kram!

  2. Roligt att ni gillade parken. Den inger så fridfull känsla idag men ni kanske la märke till ett par minnesstenar i gräsmattan som talar om att här dog unga män när ryska pansarvagn 1991 körde genom Rigas gator och Lettland återigen kämpade för sin frihet.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: