Kursen där jag fick lära mig att inte nysa på maten.

När man jobbar i verksamheter där någon form av livsmedel hanteras här i Tyskland ska man gå på en hygiengenomgång. Det roade jag mig med härom dagen. 

Genomgången hölls av en piffig dam i vit rock på Gesundheitsamt (Hälsoförvaltningen) här i Ingolstadt. När jag ringde och anmälde mig så betonades det att någon form av ID-handling var viktig att ta med. Aj aj kapten! sa jag, antecknade och sa auf wiedersehen.

Efter att ha stuvat om lite i morgonschemat för att hinna till den där genomgången 8.20 satte jag mig på bussen in till stan. Halvvägs in till stan insåg jag att jag inte alls hade med mig någon godkänd form av ID-handling, oups! Ett snabbt mobilsamtal till min man som inte hunnit börja köra söderut löste det hela. Mitt pass lämnades en kvart senare över på en bakgata bakom busstationen genom en snabbt öppnad bilruta. Märkligare saker har världen skådat men ändå, det är jag i ett nötskal.

På den lilla hygiengenomgången fick jag sen lära mig att engångshandskar heter engångshandskar av en anledning. De ska alltså inte användas till fler än ett moment. Jag blev även informerad om att inte ha smutsiga kläder, hur nu det ska gå till på en friluftsförskola. Den absolut viktigaste informationen måste ändå ha varit att jag inte ska hosta eller nysa över livsmedel. Ska försöka tänka på det. Ska även försöka vidarebefordra den informationen till de små minimänniskorna jag sällskapar med runt bordet.

Skämt å sido, denna lilla genomgång var en bra påminnelse och faktisk något jag tycker att även svensk förskolepersonal kan behöva varannat år precis som här. Om det nu inte inom en snar framtid kommer att tas bort att den pedagogisk personalen på många svenska förskolor hanterar en hel del livsmedel dagligen. Genomgången innehöll några enstaka mer djupgående fakta som faktiskt var intressanta. Jag lärde mig dessutom ett nytt ord på tyska, Stuhlprobe! Det betyder avföringsprov och det är tydligen väldigt viktigt att man lämnar ett sådant om man blir magsjuk. Nu vet jag det.

Nähä, nu ska jag gå och tvätta händerna tror jag.
Må väl kära bloggläsare och nys för guds skull inte på maten!

hygienutbildning-informationspapper
Tyskland <3 stämplar = SANT
hygienutbildning-inte-nysa-i-maten
Översättning av mittenmeningen: ”Hosta eller nys aldrig på livsmedel”

4 kommentarer

 1. Bra! Då vet vi det! Inte nysa eller hosta på maten.

  Jag önskar att folk generellt skulle lära sig lite mer om ”vanlig hygien” i stället för att hoppa direkt på engångshandskar och spritning av händer. Då skulle säkert många stolprov kunna undvikas.

  Som att tvätta händer med tvål och vatten vid toalettbesök.
  Som att nysa eller hosta i armvecket, särskilt när man är ute bland folk.
  Som att hålla sig hemma när man är sjuk.

  Simpelt men tydligen väldigt svårt.

  1. Att hålla sig hemma när man är sjuk verkar sjukt (hö hö) svårt att förstå vikten av! Inga vill bli smittad men är det de själva som är smittospridaren så tänker folk ”jag kan ju inte vara hemma för detta lilla” eller ”jag tänker minsann inte förlora inkomst för att andra inte vill bli sjuka”. Helt knasigt…

  1. Ja det är ju det 🙂 Viktigt alltså. Vi kan fnissa lite åt att men vi slutar nog när vi sitter där böjda över toaletten för att någon eller några inte fattat vikten av att inte hålla på enkla hygienregler.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: