Leseinsel – en fd telefonkiosk full med böcker på skolgården.

Idag har vi varit inne i staden för att göra en så kallad Schuleinschreibung (skolinskrivning) med ett av våra barn. Naturligtvis var vi tvungna att tjuvkika på den livsviktiga skolgården och oj så fin den var! Vi hittade bland annat en gammal telefonkiosk som gjorts om till Leseinsel.

Den där Schuleinschreibungen som var orsaken till vårt besök tänkte jag skriva mer om i ett senare inlägg. Den är en del i den process som startade med det där trista mötet med den osympatiska damen från Gesundheitsamt (typ BVC) som jag skrev om i inlägget ”Efter regn kommer solsken – lite om att vara invandrarförälder”. Ni hör ju på rubriken, jag var inte jättepepp den dagen men försökte hitta lite ljusglimtar.

Men det tar vi en annan dag för nu vill jag visa den där en telefonkiosken! På skolgården där inne i stan var den det första vi mötte. Leseinsel betyder läsö (lese=läsa, insel=ö) och jag blev nyfiken på hur det namnet kom till, kan barnen ha fått bestämma kanske?. Det var en gammal telefonkiosk som gjorts om och fyllts med böcker, så himla fint. Där stod de på uppsatta hyllor, skyddade mot de flesta väder och vindar. På ena sidan av telefonkiosken stod det Leseinsel och på baksidan hade en liten ö med en stor palm målats.

Jag missade helt att fråga personalen hur denna Leseinsel fungerar och OM den fungerar. Lånar barnen böcker och tittar i och läser på rasterna? Är någon vuxen ansvarig och kollar att böckerna kommer tillbaka, lagas vid behov och kanske byts ut med jämna mellanrum? Är det många barn som lånar böcker? Har det ökat barnens läsförmåga? Frågorna poppade runt som popcorn i mitt huvud, vi får se om jag får svar så småningom.

telefonkiosk-med-bocker
Eh? Vad är detta? Telefonkiosk, vad är det? Varför är det böcker i den?
kinder leseinsel
Detta var nog den färggladaste skolgård jag sett. Man blev glad av den.
Skolträdgård i Tyskland.
Hela skolgården var full av kuliga pedagogiska rum. Här är den lilla odlingsträdgården.

17 kommentarer

 1. Det ser ut som om det finns en mycket kreativ ledning på den här skolan. Det blir perfekt för S. Och en odlingsdel fanns det också! Kan det bli bättre? Läseön var en frisk satsning, men alla känner nog ansvar för att den sköts på allra bästa sätt.
  Kram

  1. Ja de verkade vara kreativa överhuvudtaget där så vi hoppas att S får en plats i klassen. Platsantalet är begränsat men de senaste åren har alla kommit in sa de. Det är såklart olika från läsår till läsår hur många som har behov av en plats så vi hoppas att det inte är fler än vanligt i år.

 2. Ja det var en fin skolgård! Och vilken bra idé med en läs-ö! Våra barns skolgård är tyvärr inte så fin, men de har roligt ändå. /Åsa

 3. Sonen gick på ett dagis ute på landet norr om Stockholm, Enbackens förskola. Det var ett gammalt smedejtorp som hade gjorts om och där hade de höns, bärbuskar och fruktträd, ett litet växthus och några pallkragar med odling. Så idealiskt! Önskar bara att de dragit mer nytta av skogarna runt om med mer strövtåg där.

  I Svenska skolan i Fuengirola finns det massor med böcker att låna. Man behöver inte säga till någon att man lånar utan man räknar med att det kommer tillbaka. I stort sett alla är böker som folk har efterskänkt när de ha flyttat och inte velat dra med sig böckerna så det är verkligen en salig blandning med barn-, ungdom- och vuxenböcker i alla genre.

  Jag gillade verkligen den där telefonkiosken! Vilket barn gillar inte att gå in i en sådan! Och när man ändå är där så kanske nyfikenheten på innehållet väcks. Riktigt smart!

  1. Förskola i ett skogstorp låter som idylliskt 🙂 Visst är telefonkiosker spännande, nästan lite exotiska för våra barn som föddes långt efter mynt- och telefonkortskioskerna, ha ha! 🙂

  1. Det lär finnas en och annan telefonkiosk på skrotupplagen i världen numera. De borde få komma till liv och tjänstgöra som små bibliotek tycker jag 🙂

 4. Det ska bli så intressant att följa och se likheter och olikheter mellan svensk och tysk förskoleklass. Börjar S i september? Är det även en skola där? Blir det en stor grupp? Det blir spännande. Kram!

  1. Vi har inte fått besked huruvida han kommer in eller inte, platserna är begränsade. Skolan börjar isåfall i september, ligger i samma hus som en grundskola och de är 15 barn och två pedagoger.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: