SVTs Familjer på äventyr har rullat igång medan vårt snart är slut.

Det otroligt populära programmet Familjer på äventyr som går på SVT är nu inne på sin tredje säsong och såklart sitter jag klistrad!

När vi själva kastade loss.

När första säsongen sändes hade vi själva precis kastat loss från Sverige. Vi hade sålt vårt hus i Växjö, skänkt bort en massa, magasinerat lite och packat ihop det vi ville ha med oss ut på vårt äventyr. Att då få följa de fyra familjerna som vi hade vissa gemensamma nämnare med var jätteroligt.

Att relatera till familjernas funderingar.

Medan många som ser programmet kanske allra mest blir inspirerade (eller kanske avskräckta)  att följa sin dröm har jag sett det ur en aningens annan vinkel. Även om vårt äventyr inte är lika exotiskt och ”dramatiskt” så har jag kunnat relatera till och känna igen mig i väldigt många av de medverkande familjernas funderingar, speciellt de som gäller barnen.

Är det här rätt att göra ur barnens perspektiv? hur kommer de att se på erfarenheterna när de blir äldre? kommer de att hitta vänner trots att de inte kan språket i början? kommer de längta tillbaka till Sverige mycket? kommer de kanske inte vilja flytta tillbaka till Sverige sen?

Många böcker handlar om äventyr i olika former, även när barn författar.

Många funderingar men allra mest inspiration!

Det jag har kunnat relatera allra mest till har såklart varit alla funderingar som rör barnen men även dem om att våga följa sina drömmar, jobba hårt för att få det att funka och tänka långsiktigt. Vill man ha ett liv med äventyr, nya upplevelser och tid för det man vill ha tid för är det bara att börja ta beslut som leder åt det hållet. Det hjälper inte att drömma och titta längtansfullt på andra som gör det man själv vill göra. Plättlätt i teorin, rätt svårt i praktiken.

Att följa sina drömmar är inte raketforskning.

Serien Familjer på äventyr visar att det faktiskt inte är raketforskning att följa sina drömmar. Det är inte något som bara ”andra” vågar och kan utan alla som vågar drömma, är lite strategiska när det gäller ekonomi och planering samt har en gnutta galenskap i sig lyckas i sinom tid. Eller är det bara jag som tänker att alla familjer i serien lätt lika gärna hade kunnat vara min familj?

Med en hel spännande värld för sina fötter.

Att röra sig mot drömmen.

Ibland är stegen små, ibland stora. Det kanske tar många år men har man en dröm att röra sig mot så är det lättare att ta beslut som leder i riktning mot målet. Familjer på äventyr har hjälpt mig att våga drömma om nya, egna familjeäventyr. Vad det är för drömmar får tiden utvisa.

6 kommentarer

  1. Åh, har det börjat nu – grymt! Tack för påminnelsen, ska kolla snarast. Älskar serien. Antagligen för att jag precis som du säger kan relatera till mycket. Men kanske framförallt för att jag älskar när människor följer sina drömmar, gör saker och ting ”annorlunda” (dvs, efter eget huvud)..

    1. Ja vi båda kan nog relatera till mycket av familjernas tankar 🙂 Jag blir otroligt inspirerad av att se sådana här program och gillar också när folk väljer att forma sina liv utifrån sina drömmar och inte så himla mycket vad man ”borde” göra.

  2. Jag tittade också på 1:a programmet. Får se om jag ser fler, men visst är det intressant och spännande med människor som följer sitt hjärta och litar på sin magkänsla. Kram

    1. Första programmet brukar mest vara ett presentationsprogram där man får lära känna familjerna lite. Kolla du på flera avsnitt, det är så bra! 🙂

  3. Tack för påminnelsen, ska självklart titta! Vi blev tillfrågade om vi ville vara med, men tackade nej .De kunde ju följa er på hemflytten?

    1. Vassego Åsa! Roligt att de frågade er om ni ville vara med 🙂 Ni hade nog gjort er bra på TV men det är ju det där med att släppa in ett TV-team i sitt hem och liv … Jo de får gärna följa vår hemflytt men jag tror inte att det är tillräcklig exotiskt med Tyskland 🙂 Vi kan nog göra oss bra på TV och alperna är ju en rätt cool ”filmmiljö” men vi får se …

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: