Toppleden – en lagom vandringsled i Idre Fjäll för nybörjare och familjer

Det var längesen vi gjorde det nu – vandrade upp för berg. Vi längtade efter det så under vår vecka i Idre har vi gått den slingrande toppleden upp till toppstugan i Idre, åt lunch och vandrade ner igen – en perfekt och lagom led för nybörjarvandraren.

Toppleden – den första vandringleden vi valde

Den välgrusade vandrings- och cykelleden slingrar sig uppför och då och då blir vi omcyklade av cyklister som med starka ben trampar sig uppför de slingriga 3 kilometrarna. Det er otroligt jobbigt ut men de verkar roade. Tur man ser olika glädjeämnen i livet tänkte jag.

Det är varmt och torrt så det knastrar under fötterna när vi genar över de skarpa kurvorna. Toppleden blev en lagom start på veckan med tanke på den värme som sommarsverige bjuder på just nu. För jösses så torrt det va, precis som i hela Sverige. Strikt eldningsförbud och inte ens stormkök var tillåtna att använda. Vilken mardröm om det skulle börja brinna bland alla dessa vandrings- och cykelleder – hua!

Fin led att vandra med nybörjare och barn

Även om leden bitvis är brant och slingrig som en ringlande orm är den inte svår att gå om man har normal grundkondition. Vi var lite otåliga och genade rejält i svängarna. Då blir det såklart lite brantare och jobbigare men inte mer än att barnen glatt skuttade lite off road när de fick syn på något spännande.

Fin utsikt

Medan du går Toppleden upp har du en finfin utsikt runt dig. Tallskog, ljunghedar och fina fjäll så långt ögat kan nå – det är sååå fint! Är du i Idre Fjäll med barn på sommaren är därför Toppleden upp till toppen ett av mina tips. Lätt led, fin utsikt och mycket att titta på – kan det bli bättre?

Vill du se Toppledens sträckning och hur den slingrar sig upp till toppen hittar du den på kartan tillsammans med de andra lederna HÄR hos Visit Dalarnas.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: