Upptech i Jönköping – ett science center.

Upptech är ett Science Center fyllt med konstruktioner, experiment och andra saker att undersöka, prova och testa. Allt handlar om naturvetenskap och teknik vilket nästan alltid fascinerar barn (och många vuxna). Kulbanor, vågmaskiner, cyklar som svänger åt fel håll, reaktionstester, tyngdlyftning med olika träslag, konvexa, konkava och vågiga speglar och mycket annat finns att grejja med. Tyvärr var inte våra egna barn med pga av vattkoppor men grannbarnen som var med sprang runt som illrar för kunna prova allt på en gång.

Detta Science Center var lite mindre i jämförelse med t.ex Navet som vi besökt i Borås. Går man hit som vuxen NO/Tek-nörd kanske det känns lite litet. Barn ser dock allt som större och mer så de älskar nog detta ställe. Eftersom vi inte hade med oss våra egna barn som är 2 och 3 år kan vi bara gissa vad de skulle tyckt. Många aktiviteter hade varit knepiga att förstå för våra barn men det bästa med sådana här ställen är att man gör allt utifrån sin egen nivå och förförståelse. Lillebror hade garanterat gillat alla knappar överallt och Storebor hade nog gillat alla vattenexperiment. Vi vuxna kan och förstår inte heller allt så det är väldigt roligt att lära sig nya saker!

Svenska Science Centers är en förening för alla liknande anläggningar i Sverige. De har en gemensam hemsida där alla medlemmars Centers finns listade med länkar till deras respektive sida.

IMG_9835Klurig klätterställning

IMG_9811Pappan testar sin reaktionsförmåga.

IMG_9812 Temarummet om vatten.

IMG_9818Tyngdlyftning med olika träslag.

IMG_9820

IMG_9821 IMG_9822Modifierbar kulbana med kardborrar. Rören som hänger spelar en ton när kulan rullar på dem.

IMG_9826

IMG_9831
Utanför fanns ett litet elbilsland.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: