Månadens blogg i oktober -VANDRINGSBLOGGEN

En gång i månaden utser jag “Månadens blogg”. De bloggar jag väljer ut är sådana som jag av vilt skilda anledningar tycker om att läsa och titta i och vill dela med mig av som blogtips till mina egna läsare. Det är bloggar från olika kategorier, skrivna från olika länder men alltid på svenska. Denna månad tipsar jag om en friluftsblogg!

Vandringsbloggen
En liten skylt som betyder så mycket för oss friluftsmänniskor. Foto: Angeliqa Mejstedt.

För oktober har jag valt ut Angeliqa Mejstedts blogg Vandringsbloggen. Det är en välskriven blogg med fina bilder och trevliga inlägg om det friluftsliv Angeliqa ägnar sig åt. Som ni kanske vet är vi ju en familj som gillar det där med att vara ute. Just nu är Bayern och alperna vår friluftsvardag och i Sverige var vi bland annat med i den FamiljeMullegrupp som jag höll i i Friluftsfrämjandets regi. Jag är fortfarande aktiv i Friluftsfrämjandet i Sverige genom att ingå i ett av deras utbildningsteam som utbildar nya barnledare. Mellan gästspelen i de småländska skogarna för att utbilda barnledare i friluftsliv med barn håller jag tillgodo med alperna. Ibland kan jag bli sugen på lite ögongodis från den svenska naturen, då är Vandringsloggen en av bloggarna jag klickar mig in på. Hoppas att ni gillar den lika mycket som jag!

Angeliqa Mejstedt i Skuleskogen på Höga Kusten, Fotograf Sara Lansgren.
Angelica i Skuleskogen på Höga Kusten. Foto: Sara Lansgren.

Här kommer min lilla intervju med Angeliqa:
När började du blogga och vad var anledningen till det?
Jag har bloggat på Vandringsbloggen sedan maj 2013. 
Jag upptäckte redan 2012 att jag trivs väldigt bra med uttrycksformen digitala medier. Anledningen att jag började med vandringsbloggen var att jag googlade efter inspiration, tips och förslag kopplat till vandring och friluftsliv, men jag hittade inte riktigt det jag sökte. Det låg i bakhuvudet när jag såg att den då nyöppnade friluftsportalen Outdrr sökte bloggare. Outdrr samlar friluftsbloggar från hela världen och har idag växt till ett nätverk med ca 150 bloggare. Att ha en egen blogg om vandring gav mig möjlighet att kombinera mitt intresse för vandring och friluftsliv med behovet av att vara kreativ och att få skriva.. Skrivandet är en ventil, jag kan riktigt längta efter att stänga dörren om mig, redigera bilder och skriva reseberättelser, reportage eller intervjuer från de äventyr jag varit på. Riktigt spännande blev det när jag fick upp ögonen för alla de parametrar som gör att jag som bloggare kan påverka sökresultaten på Google, ett tag snöade jag in mig riktigt rejält på SEO (sökmotoroptimering) och lånade varenda bok som fanns i ämnet på stadsbiblioteket.

Hur kom din bloggs namn till?
Vandringsbloggen är en väldigt nischad blogg som handlar om alla tänkbara vinklar kring vandring. Jag ville ha ett namn som tydligt sätter förväntningarna och agendan för läsarna. Sedan bottnar det i att jag verkligen älskar att gå. Till vardags blir det lunchpromenader med kollegor, långpromenad med någon kompis på kvällen eller en extra omväg på morgonen för att få några kilometer i benen. Helger och semestrar blir det förstås mer äventyr, långvandring, fjällvandring, skogspromenader eller andra utflykter.

Vad handlar Vandringsbloggen om?
Vandringsbloggen är en blogg om vandring. Från skavsår till spritkök. I stort bygger den på att läsarna får följa med mig på olika vandringar i Sverige och Världen. I sommar har det blivit pilgrimsvandring längs med El Camino de Santiago, fjällvandring i Grövelsjön och långhelg i världsarvet Höga Kusten. I höst väntar vandring i The lake District i England. Jag tycker en av bloggens viktigaste funktioner är att sprida kunskap, erfarenheter och inspiration till läsarna. En viktig del tycker jag är att samla vandringstips, då intervjuar jag produktutvecklare om vilka faktorer som är viktiga för att hitta den skönaste vandringskängan eller rätt tält till vandringsturen, tipsar om hur man undviker vanliga vandringsskador, upptäcker vätskebrist och klär sig för att varken svettas eller frysa under en tur. Då och då stöter jag på människor som är starka förebilder inom friluftsliv och som ofta valt en lite annorlunda väg i livet. Deras vardag och vägval porträtteras i kategorin ”Möte med en Eldsjäl”.

Vad tycker du är det roligaste med att blogga?
Det roligaste med att blogga är responsen från läsarna, det är verkligen tacksamt att blogga om friluftsliv. Då och då kommer det mail från unga tjejer som vågat sig ut och vandra för första gången, förskollärare som hittat inspiration att införa friluftsaktiviteter för barnen eller andra som använder bloggen som en ventil i vardagen när det kanske känns lite för långt mellan de egna frilufts-tillfällena. Den sortens respons betyder otroligt mycket – för det innebär att orden når genom skärmen på riktigt. Och om bara en enda person upptäcker allt det magiska med att vandra i skogen, känna doften av regnvåt mossa eller solvarm jord så har jag bidragit med någonting meningsfullt.

Vilka sorters bloggar följer du själv? Har du några du vill tipsa om?
Jag läser både friluftsbloggar och livsstilsbloggar. Det är ett härligt sätt att hitta inspiration och hålla sig uppdaterad om olika trender. Jag följer gärna bloggare som har magiskt sätt att hantera ord, som fotbollsfrun Malin Wollin och (nu blogg-pensionerade) Korvaspappan som kan få vilken vardagssituation som helst att bli läsvärd även för dem som befinner sig i en helt annan livssituation. Jag inspireras mycket av att följa bloggare som vågat göra stora livsstilsförändringar eller som lever nära naturen på något sätt. Här kommer fem bloggtips

  • Jonna Jinton som flyttade från Göteborg till Grundtjärn med 10 invånare. 
  • Rania Maria som skriver om sitt liv på landet med fokus på downshifting och hållbarhet.
  • Ida Olsson som är en florist på upptäcksfärd i svenska naturen, med sin bas i Åre. 
  • Nordic buschcraft som drivs av Johan som är överlevnads- och vildmarksexpert. Han ger väldigt mycket praktiska tips och råd kring sådan kunskap som var självklar för 100 år sedan men som allt mer faller i glömska nu, exempelvis hur man får upp eld utan tändstickor, hittar ätliga växter och överlever på det naturen har att ge.
  • Jeremias Kinnunen som bor i Kalix, han har under det senaste året renoverat upp en gammal folkabuss invändigt som han nu mer eller mindre bor i.
Angeliqa Mejstedt,vandrar genom Slåttdalsskrevan på Höga Kusten, Fotograf Sara Lansgren.jfif
Angeliqa vid Slåtterdalsskrevan på Höga Kusten. Foto: Sara Lansgren.

Vill du läsa om mina tidigare utvalda Månadens bloggar hittar du de inläggen här:
Månadens blogg i april –Bortugal
Månadens blogg i maj –Mattis blogg
Månadens blogg i juni –Lev mer på mindre
Månadens blogg i september -Minimalisterna

4 kommentarer

    1. Det finns så otroligt många fina, välskrivna och besöksvärds bloggar där ute i cyberspace 🙂 Förutom att läsa dessa bloggar är jag barnsligt nyfiken på vilka som sitter där vid tangentbordet och ger mig och sina andra läsare alla de braiga texter och fina bilder! Alla bloggar har ju en bloggare bakom med en egen historia om hur det gick till när de startade och anledningarna till att de bloggar idag.

    1. Jag är ett stort fan av både länkkärlek och marknadsföring av andras bloggar 🙂 Det är väldigt roligt att ”rota” efter dolda små pärlor att lyfta upp och tipsa om. Jag är övertygad om att alla bloggar (inkl Lanclin) vinner på det 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: