5 bra saker med att vara gräsänka – och några dåliga.

Jahopp, då var en av oss på andra sidan jordklotet igen, och inte är det jag. Ställningarna måste hållas här hemma och till min hjälp har jag Chio, vår hund. Eller förresten, våra två barn är faktiskt ena pärlor på att hålla ställningar de med. Utan dem hade jag suttit här som ett fån och inte vetat vad jag skulle sysselsätta mig med.

Trots att det är aningens tomt utan Daniel här hemma i Ingolstadt så finns det helt klart positiva saker med det hela. Idag har jag listat de fem (enda?) sakerna jag kom på plus några mindre kuliga saker.

 1. Bilen som till vardags behövs för att transportera Daniel till jobbet dit det går dåligt med lokaltrafik är ledig. Lägligt nog var det en dag just denna veckan som ett av barnen skulle lämnas på Hauptbahnhof 08.10 för heldagsutflykt till München med Kindergarten. Galet mycket enklare att rodda den ekvationen med en bil.
 2. Jag kan ha läslampan vid sängen riktad hur jag vill utan att störa någon som vill sova.
 3. Det är gott om plats i sängen. En stor fördel i en säng som ofta dubblerar sitt antal invånare under natten.
 4. Ingen annan än jag behöver skämmas över diskberget på diskbänken som står kvar på eftermiddagen efter morgonens frukost.
 5. Att få upptäcka hur väl det funkar trots att halva personalstyrkan i familjen saknas är bra. Vi har väloljade rutiner som pallar att vi blir ett huvud kort ibland. Såhär har det verkligen inte alltid varit eftersom vårt liv har vänts upp och ner några gånger. Därför är tacksamheten över att det numera flyter på utan att man behöver sprattla för sitt liv för att hålla sig flytande en extra skön känsla.

Eftersom bara-en-vuxen-hemma-situationen inte är ovanlig hemma hos oss vet vi hur vi ska underlätta för den som är hemma. Det ska bland annat helst finnas mat och rena kläder för hela perioden och beslut som behöver fattas bör diskuteras innan tidsskillnaden gör att det inte går ett ”slå en pling” för att fråga något lite snabbt. Vi har rutiner för det här också såklart. HUR skulle det se ut utan våra rutiner?!

Visst, det praktiska rullar på bra men en del negativa saker finns det såklart med att vara gräsänka. Bland annat att det är tomt i sängen på kvällen. Det brukar dock lösa sig under natten men just på kvällen är det lite tomt. Nu tänkte jag skriva att jag inte får några pussar ock kramar men det skulle ju vara en stor lögn. Jag får ju en massa pussar och kramar typ hela tiden av våra barn, värre är det nog för han som sitter på andra sidan jordklotet.

Han som inte får några pussar och kramar har dessutom väldans svårt att backa upp en när två övertrötta barn ska badas och borstas tänder på vid läggdags eller när superpigga barn ska göra iordning sina mellislådor. Samtidigt. I vårt minikök. Behöver jag säga att jag verkligen tycker mig ha förtjänat mina Sverigeweekends senare i sommar och höst? Då kan ju han som missar alla de där barnpussarna och kramarna nu få dem då istället. Ännu fler lär han få när jag åker till Uganda i december. Mer om det i ett inlägg framöver.

26 kommentarer

 1. Omväxling förnöjer, men man uppskattar ju om något ännu mer när man är full styrka hemma igen när halva arbetsstyrkan varit bortrest. Även den som är ”ensam” i väg uppskattar nog familjelivet och att allt blir som vanligt igen mycket mer efter en bortovaro. Kram

  1. Japp, jag åker till Uganda precis innan jul. Tänkte kika på lite bergsgorillor, elefanter och giraffer tänkte jag. Och gå på ett bröllop jag är bjuden på också, det får jag inte glömma i upphetsningen över alla djuren 🙂

  1. Jag är numera rätt bra på att hitta de små guldkornen i det annars rätt negativa 🙂 Jag lyckas emellanåt riktigt bra tycker jag nog 🙂

 2. Jag är också gräsänka, Winslow är i Yellowstone och gör fältarbete i en månad. Men det är ju bättre nu än då vi bodde på två olika delar av jordklotet haha 🙂

  1. Det gäller som sagt att alltid hitta det positiva 🙂 Ibland får man både gräva och tänka efter men att bo närmre varann än på varsin sida jordklotet är ju en bra grej 🙂

  1. Jag tillåter mig att tycka synd om mig själv ibland men det är ju inte så kul i längden så jag brukar nog försöka vända på myntet efter ett tag och se om det inte kan finnas något positivt där 🙂

 3. Jag är ”änkling” sedan många år. Sängen står på altan när jag vill och trångt i sängen är det också med en hund och fyra katter. Pussar och kramar får jag mer än jag behöver av vovven.
  Vovven behöver jag inte skjutsa till hauptbahnhof men han följer gärna med om jag skall dit.
  Han struntar fullständigt vart vi skall, bara han få följa med.

  1. Hundar och katter är väldans bra att ha hörru! 🙂 Som pensionär har tydligen Chio fått pensionärsprivilegier som bla innebär att få sova i dubbelsängen. Jag vet inte hur det gick till för det var inte jag som införde det efter 10 år utan hundar i sängen 🙂 Det kan alltså vara rätt trångt på morgonen när man vaknar….

 4. Ibland är det skönt att vara ensam några dagar, när man vet att någon kommer hem senare.
  Jag kan njuta av mitt eget sällskap och att få göra som jag vill, när jag vill.
  Ha det bra!

  1. Jag gillar att vara med mig själv väldigt mycket så det går ingen större nöd på mig 🙂 Det är egentligen mest på kvällarna som det är trevligt med lite pratsällskap 🙂

 5. Skönt att ni ändå har så bra rutiner! Men jag kan verkligen förstå att det kan bli rätt körigt… Har själv singelhushåll UTAN barn och även för mig kan det kaosa. 😉

 6. Kom och tänka på diskussionen igår i vår fb-grupp, att man får tid till att blogga som gräsänka!!! Yay! 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: