Årets ”födelsedagstårta” – Gino med jordgubbar.

Ni som följer mig på Instagram (@lanclin) har sett glimtar av min jordgubbsodling. Just nu ser det ut som att jag kommer lyckas riktigt bra med dem i år och skörden ser ut att bli förvånande stor. Mums fillibabba säger hela den jorgubbsälskande familjen Edmark!

Förra helgen fyllde jag ju som sagt 33 år och eftersom jag tillhör dem som tycker att det är att förstöra jordgubbar att sätta dem på en gräddtårta så firade jag med den klassiska varma fruktefterrätten Gino istället. För jordgubbar måste jag ju ändå ha på min ”födelsesdagtårta”.

Det här hade jag i min Gino:

 • 1,5 liter delade jordgubbar.
 • 4 skalade och skivade bananer.
 • 4 skalade och skivade kiwis.
 • 400g riven, vit choklad.

Såhär gjorde jag:

 • Jordgubbarna rensades och bananerna och kiwisarna skalades.
 • Allt skars sen i grova bitar och las i gratängformen.
 • Chokladen rivdes grovt och ströddes jämnt över frukten.
 • Alltihop fick sen stå i ugnen i 225° tills frukten kokade och chokladen smällt (ca 30 min).

Vi var 5 efterrättshungriga personer som skulle mumsa i oss det hela så jag gjorde Ginon i en stor gratängform. Alla ugnsfasta formar funkar fint. Jag föredrar dock glas så jag kan se huruvida frukt- och bärbitarna kokar när den står i ugnen.

När det gäller val av frukter så fungerar det såklart med de flesta både både frukter och bär. Det enda jag brukar tänka på är att inte bara ta sura eller bara söta, en blandning blir bäst. Tänk även på hur mycket frukten vattnar sig så det inte blir en enda soppa. Det blir säkert  gott det också men var kanske inte det man planerade.

Extratips! 

Vill du göra Mulle-Gino kan du lägga frukten med den rivna chokladen i foliepaket som läggs på galler över lägereldsglöd. Huuuur gott som helst!

Gino med jordgubbar.

Gino med jordgubbar.


Detta är ett bidrag i den vegetariska bloggutmaningen med en temaingrediens varje månad. Junis ingrediens är jordgubbar och månadens värd för utmaningen är Lovisa på bloggen Polichinelle.

manadensgrona-logga

 

9 kommentarer

  1. Ja det förståss men för mig går sockerkaksbottnar och grädde bort 😉 Pavlova-tårta med jordgubbar däremot är inte dumt det! 🙂

 1. Älskar det där! En utveckling av den efterrätten är att smälta vit choklad ned i cream fraiche i en kastrull. En får välja andelarna själv och på så sätt avgöra hur sött eller syrligt en vill ha det men 100 g choklad till 2 dl cream fraiche kan vara en riktlinje. Funkar fint med både varm och kall frukt.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: