Audimuseet i Ingolstadt

Här i Ingolstadt ligger bilmärket Audis huvudkontor och tillsammans med den gigantiska Audifabrik som också ligger här försörjer det ungefär 35 000 personer med arbete. På Audis område som är ungefär lika stort som innerstadsområdet här i Ingolstadt finns även ett Audimuseum. Det var jag som museinörd tvungen att kolla in.

Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan om vi flyttade hit till Ingolstadt för att någon av oss ska jobba på Audi. Det är nämligen en av de absolut vanligaste orsakerna till att både tyskar och utlänningar flyttar hit. Många av våra barns vänner på Kindergarten har föräldrar som arbetar på antingen huvudkontoret eller i Audis fabrik. När jag hoppade på bussen från stan en gång var hälften av passagerarna klädda i vita verkstadskläder. Jag blev lite fundersam ett tag innan jag såg att alla hade Audimärken på byxbenen och jag kom på att tiden dessutom stämde in på när de som arbetat förmiddag precis slutat sitt pass. Audi präglar staden en del genom att vara den överlägset största arbetsgivaren, största företaget och har dessutom en hiskelig massa anställda från andra länder som de hyr lägenheter till. Den generella hyresnivån är alltså inte att leka med här. Audi har resurser att betala vad hyresvärdarna begär, positivt för vissa. negativt för andra.

Jag är inte någon inbiten bilfantast kanske men museinörd är jag desto mer så Audimuseet har stått på min to-do-lista sen vi flyttade hit. Museet består av två delar kan man säga. En del består av ett fysiskt hus där fordon som utgjorde grunden till Audis födelse fram till idag visas tillsammans med tillfälliga utställningar som har med bilar att göra. När vi var där nu i juli 2015 höll en utställning om polisbilar genom historien på att avslutas. Den andra delen av museet består av guidade visningar i både museet och i olika delar av produktionen. Då vi hade 4 små barn med oss var det inget vi satsade på denna gången, vi nöjde oss med att titta på alla vackra, märkliga, färgglada, gamla och mindre gamla bilar i det cylinderformade glashuset. En lite spännande tidsresa genom delar av bildesignens historia.

För vem? Främst för bil och bildesignintresserade. Väldigt lite av den fysiska utställningen handlar om teknik. Här är det mer design- och utvecklingshistoria blandat med lite människohistorier som är i fokus.
Pris? Vuxna: 2€, barn 6-18 år, studenter, pensionärer mfl: 1€, barn under 6 år: gratis. 
Parkering? Gratis parkering för besökare knappt 100m från entrén. Kortet man får vid bommen när man kör in på parkeringen visar man upp i det lilla informationshuset vid parkeringen så ser de till att du kan köra ut utan att betala. Flera bussar går från stan ut till Audiområdet.

Mat? Bredvid museet, i samma byggnad finns en resturang. Kanske inte i första hand en familjerestaurang men alla har ju inte med sig hela familjen hit som vi hade.

Audiforum
Det stora cylinderformade museet.
Allt på hela området andas Audi.
Audihiss
I hissen visas vilket årtionde man hamnar i när man kliver ut. Vi började högst upp, längst bak i Audis historia och gick sen framåt i tiden via trapporna. Kul och pedagogisk idé!
Audimuseet
Utsikt över våningarna med Audibilar.
Museets gigantiska och coola bilhiss! Där åkte ett 15-tal bilar, motorcyklar och mopeder runt runt för att visa upp sig på ett platseffektivt sätt. Jag misstänker att hissen används till mer än så då fordon som inte den vanliga hissen pallar med måste upp/ner från sina våningar ibland.
Bilhiss
På varje våningsplan kunde man stå och se bilarna åka förbi på hissen på lite närmre håll.
En av bilarna på hissen. Den ser ut som en leksaksbil men är typ 2 meter bred.
Även cyklar fanns förvånande nog med i utställningen.
Imponerande hantverk det där med biltillverkning förr. Trä och andra naturmaterial var det som gällde.
Vissa associerar nog till hög fart, racing och modern teknik. Jag associerar till….en megastor godisbit.
På Audimuseet får man vara lite som man är. Lite rostig, lite skamfilad av livet men fin ändå.
Rallybilar ligger Audi varmt om hjärtat.
Många av Audis bilmodeller har väldigt snygg design. Dessutom hade några av de äldre exemplaren på museet väldigt fina färger.
Inte lika snygg design men sååå cool färg!
En skalad bil där inredning och motor visades i genomskärning, intressant.
En motormodell från tidernas begynnelse.
Lite modernare teknik visades också.
Några få hand-on-saker fanns det. Här testas en modell som visar hur fjädringen kan se ur och fungera på en bil.
I den tillfälliga utställningen om polisbilar fanns många fler bilmärken och representerade.
I den lilla museibutiken kan man köpa både kopior på många gamla reklamaffischer, böcker, nyckelringar, minibilmodeller, vykort och en del annat med Audianknytning.
Bokavdelningen i museibutiken.

3 kommentarer

 1. Ett fantastiskt museum! Jag har varit där.
  http://villalinneanobbele.blogspot.se/2014/10/barnbarnsvecka-i-tyskland.html
  Det finns en stor lunchrestaurang som är öppen för allmänheten med mycket gott att välja på. Kanske inget för en barnfamilj, som du skriver, men annars jättefräsch och kan rekommenderas även om man inte ska gå på museet eller ta en tur i fabriken.
  Fabriksbesöket (alltid guidad tur) med entusiastisk guide passar en motor/teknik-nörd alldeles utmärkt, men är intressant även för oss andra. Det är inte ofta man får se robotar “in action” på riktigt.
  Kram

  1. Nja, muséebyggnaden är inte så stor men Audiområdet som helhet med museum, fabrik, kontor, mässhallar, konferensanläggning, biograf med mera är enormt!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: