Baumkronenweg -Vandring uppe i trädkronorna i Füssen.

I samhället Füssen i allra södraste Bayern finns en av många roliga anläggningar för friluftsliv i Alperna. Vi åkte dit för att gå deras Baumkronenweg (direktöversättning trädkroneväg). Ett hett tips till er som är i alperna och vill variera era toppturer med andra små alpaktiviteter.

IMG_3335

En 480 meter lång hängbro i trä uppe bland trädkronorna, det är vad der Baumkronenweg är. Hängbron går över gränsen mellan Tyskland och Österrike, man kan välja i vilket land man vill börja. På bron är gränsen mellan de två länderna målad och markerade med en metallplakett. Som ni ser på bilderna finns flera plattformar längs med vägen. Där finns bänkar att både sitta och beundra utsikten ifrån, vila benen på och läsa lite om naturen som omger en. Tyvärr är all text på tyska så är du inte så haj på det får du gissa vad det står på de fina skyltarna. Der Baumkronenweg tillhör Walderlebniszentrum (skogsupplevelsecentrum direktöversatt) och hela anläggningen har en röd pedagogiskt tråd. Som friluftspedagog applåderar jag såklart denna typ av anläggningar där besökarna får lära sig saker om den natur de står i just då. Det är enligt mig så lärande om djur, natur och miljö helst ska gå till, i verkliga livet, på plats där det händer på riktigt.

IMG_3324

I och med att bron är en hängbro gungade det en del. Får att visa hänsyn till sina medvandrare är det inte tillåtet att varken springa eller hoppa på bron. Som mamma till två aktiva små barn tyckte jag att det verkade lite löjligt när jag först läste det men förstod sen att det nog var smarta regler. Bara av vi gick på bron både gungade och vickade den i sidled lite så att förstärka de rörelserna skulle antagligen skapa problem för vissa att hålla balansen. Efter vår lilla promenad i trädkronorna vandrade vi vidare på en av vandringslederna i närheten, även den med flera pedagogiska aktiviteter för besökarna. Om den kan du läsa i mitt inlägg Vandringsled för barn i södra Bayern. Anläggningen verkade alltså helt klart ha satsat stort på sin pedagogiska verksamhet. Många skolklasser verkade förlägga utflykter och friluftsdagar i området och det förstår jag.

IMG_3318

För vem? Der Baumkronenweg är lättillgänglig och går att både gå och rulla till och på. Det går alltså utmärkt att ta sig fram med både barnvagn, rullstol och rullator. Även hundar får följa med om de hålls i koppel.
Pris? Att gå på der Baumkronenweg kostar 4€ för vuxna, barn går gratis.
Mat? Just vid der Baumkrionenweg finns ingen resturang men på den finns bänkar om man vill ta med matsäck.
Toaletter? I det närliggande Walderlebniszentrum finns fräscha och rena toaletter som är gratis att använda.


IMG_3340

IMG_3320

6 kommentarer

  1. Det är så himla läckert! Läste givetvis även ditt andra inlägg om ”hängbron”. Nå´n stans i (norra) Sverige kanske man skulle kunna göra något liknande? Jättefina bilder både på naturen och på din fina familj.
    Kram

    1. När vi var där var et mycket pensionärer och en del handikappgrupper där. Jag kan tänka mig att det är en hel del skolgrupper i veckorna som är ute på friluftsdagar, skolutflykter och skolresor. Ett ställe för alla åldra helt enkelt som sagt 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: