Bland Ombergs sagor och sägner på en SUP

Härom dagen gav vi oss (jag och Lisen) iväg till Omberg vid Vättern, träffade Linda och paddlade SUP – oj så roligt det va!

På SUP-dejt med Linda och Lisen

Linda är med och driver Vättern Kajak som inte bara hyr ut kajaker utan också SUP-brädor. Vi bestämde dejt vid Ombergs klippor och med sig hade hon två SUP-brädor. Äntligen skulle jag få prova en sån där märklig surfingbräda utan segel!

Nu visade sig den ena brädan ha ett hål i en söm vilket gjorde att den inte gick att pumpa upp. Att de ens va uppblåsbara var för mig en överraskande nyhet, supersmidigt ju! Lisen viftade entusiastiskt på svansen och nog tyckte jag att hon gläfste något om att hon ville att vi skulle ha en SUP även hemma i Rimforsa.

Foto: Linda Staaf

När en blir två få man samsas om platsen

Som sagt, en av SUP-brädorna visade sig trasig så vi fick tänka om lite. Som den gentlekvinna Linda är fick jag och Lisen första tjing på den brädan som gick att blåsa upp. Hon själv tog bilen en bit innan vi möttes upp så hon kunde hoppa på och vi tillsammans paddla en runda så hon kunde visa mig grottorna.

Foto: Linda Staaf
Foto: Linda Staaf
Foto: Linda Staaf

Ett litet grottäventyr!

Området vi paddlade i var mer spännande än bara kristallklart vatten med sandbotten. Där fanns häftiga grottor med tillhörande spännande sagor som Linda berättade. Hur kunde hon veta att jag går igång på frilufsmiljöer som det berättas sagor och sägner om? Så vackert och så spännande, jag måste åka tillbaka.

Jag fick höra berättelser om Drottning Omma vars tårar fortfarande droppar från taket i en av grottorna, jättar som red över Vätterns is och Fläskahålan, en grotta där kött (och kanske klosterskatten) sägs ha gömt undan Kung Sigismund när han var ute på provianteringsräder.

Såklart va jag tvungen att googla fram mer om dessa sägner när jag kom hem och du som är mer nyfiken kan läsa här Forna tiders sägenskatt från Omberg och dess omgivningar.

Foto: Linda Staaf
Foto: Linda Staaf
Foto: Linda Staaf

Att paddla SUP med hund

Att paddla med Lisen som passagerare gick jättebra. Det var ju första gången vi paddlade SUP både hon och jag så det hade ju kunnat gå hur som helst. Jag visste ju till exempel inte om hon skulle tycka det va superläskigt att guppa fram på någon som inte var stilla. Och utan något fast att kliva undan på om det blev läskigt heller, bara vatten.

Det enda som var lite knepigt var när hon ruskade ur sig vatten eller ville spana åt alla håll samtidigt och sprang av och an på brädan. Då var det lite vingligt att hålla balansen. Hon försökte även fånga paddeln ett tag men gav upp ganska snart. Hon lugnade sig med både vattenruskandet, springandet och paddeln efter en stund och stod i fören och höll span istället.

Foto: Linda Staaf
Foto: Linda Staaf

Tack Linda för en strålande förmiddag med många spännandeheter! SUP-premiär, grottor, spännande berättelser och urtrevligt sällskap. Det gör vi om någon gång!

10 kommentarer

  1. Hej. Åh så häftigt. Det där vill jag göra någon gång. Omberger verkar vara en magisk plats. Blev inspirerad till att kolla om det finns några sagor och sägner i närheten där jag bor, som jag sedan kan berätta för barnen på förskolan jag jobbar med. Lycka till med framtida utflykter. Kram Johanna

    1. Ja visst är det spännande att undersöka och försöka hitta sagor och sägner som hör till trakten och platser man är på! Otroligt många platser i Sverige har ju en rik kulturhistoria när det gäller sånt. Annars kan man ju alltid ta till sagor om Tomtar, Troll, Älvor, Näcken, Skogsrå, Bäckahästar och annandrs skogsknytt 🙂 Lycka till!

    1. Att man hamnar i vattnet och ofrivilligt behöver bada kändes risken ganska lite för faktiskt. Många står inte ens upp utan står på knä för att slippa balansera så dant. Då blir det stadigare och lättare. Det kan du ha i bakhuvudet nästa gång chansen dyker upp 😉

    1. Är du Östergötland nån gång och vill äventyrsdejta lite så är det bara att höra av dig! Jag är aldrig sen att haka på ett litet äventyr 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: