Boktips: Expedition landskapsdjur – en fantastisk bok om sveriges landskapsdjur.

Jag har fått ett recensionsexemplar av Expedition landskapsdjur av Speja förlag. Den är nog, på riktigt, den finaste och bästa naturfaktabok riktade till barn och unga vuxna som jag läst!

Då och då dimper det ner böcker i Lanclinredaktionens brevlåda. De är från bokförlag som vill ha böckerna recenserade och uppmärksammade på Lanclin. Jag älskar böcker och recenserar mer än gärna dem som passar in i bloggens profil. Extra glad blir jag när jag får recensera böcker om djur och natur för barn såklart. Expedition landskapsdjur är, som namnet avslöjar, en faktaspäckad bok om Sveriges alla landskapsdjur.

Faktatexterna i boken är relativt långa men skrivna med ett lättsamt språk och lättas upp av faktarutor. De är väldigt välskrivna och faktatät utan att bli tråkiga. Vi körde högläsning ur boken en stund innan ett av barnen snodde åt sig den för att fascinerad titta på bilderna själv. Då och då när ett spännande djur som intresserade lite extra hade hittats fick jag läsa texten som berättade mer.

Bilderna i boken är det vi fastnade alla mest för, de är helt fantastiska. Det är många närbilder på djuren i sina naturliga miljöer och många av dem illustrerar dessutom exempel på djurens naturliga beteenden. Som att bära sina ungar i nackskinnet, slåss, bajsa och fejja sina horn till exempel.

Det är det som gör den här boken till något utöver det vanliga, att bilderna låter en komma riktigt nära inpå djurens vardag i naturen. Det är inte bara bilder där djuren står vackert uppställda så man ser hur de ser ut i helfigur. Sådana bilder imponerar inte så mycket på barn, inte mina i alla fall.

De vill se hur det kan se ut när ekoxar slåss, hur knasiga fiskjuseungar ser ut och hur det kan se ut när skogsharen håller på att byta päls och bara hunnit halvvägs. Allt det där som händer bakom kulliserna i naturen är ju fantastiskt spännande och fångar barnens intresse för att lära sig mer hårdkokta fakta.

Detta är en bok som jag absolut vill rekommendera till vetgiriga barn och unga vuxna. Texterna är för lite äldre barn (fr ca 10 år) men bilderna är perfekta att titta på och prata om även tillsammans med betydligt yngre barn!

Expedition landskapsdjur, är skriven av Anna Roos och Kenneth Johansson, är utgiven på Speja förlag och dess cirkapris i e-bokhandel är 165 kr.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: