Checkpoint Charlie och Berlinmuren

Jag hade aldrig varit i Berlin förut så inför vår lilla weekend dit förra helgen var jag väldigt förväntansfull. Förväntansfull är kanske ett konstigt ord att använda när det är en så fruktansvärd och sorglig del av världshistorien jag ville se resterna av?

Att skriva lite om vårt besök vid Checkpoint Charlie i Berlin känns lagom idag. Inte så måndagspeppigt kanske men i historierna om Berlinmuren finns ändå en gnutta hopp om att saker kan vara fasansfulla och sen bli bättre. Det kändes nämligen lite så när vi gick runt i området kring Checkpoint Charlie som är den mest kända gränsövergången som var mellan öst -och västberlin. Jag försökte föreställa mig hur det såg ut där när min tyska vän Jenny växte upp i den östra delen av Berlin. Jag funderade på om hon hade varit just där vi var men för 30 år sen, sett vakterna, muren och taggtråden och sen sett alltihopa rivas och tas bort.
berlinmurenFör att vårt besök vid Checkpoint Charlie inte skulle bli fullständigt obegripligt för våra barn försökte jag berätta för dem om vem Hitler var och att det har varit ett jättestort krig i bland annat här i Tyskland. Jag berättade att det fanns en farbror här som hette Hitler och att han inte tyckte om de som inte var som han. Att försöka förklara att han trodde att de människor som inte var som han var farliga, tjuvar, sjuka, elaka och att han ville döda dem var inte helt lätt. Detta är ju nästan helt obegripligt för oss vuxna också så det kom såklart många frågor kring denna märkliga farbror Hitler och alla de som han lurat att tro likadant som han.

Många frågor från barnen blev det, många började med ”Varför…” Varför vaktar vakterna? Varför byggde de en mur när kriget var slut? Varför trodde Hitler att judar var dumma? Varför fick man inte åka som man ville? Varför försökte några rymma? Jag är som tur är van att svara på ganska komplicerade frågor från barn så de nöjde sig med mina svar jag gav efter bästa förmåga. Då och då har frågorna kommit upp igen sen vi var där och det tycker jag är bra. Det betyder att besöket betydde något och vågar vuxna berätta så det blir mer begripligt blir det mindre skrämmande.
Vakter vid Checkplint Charlie i Berlin.

Karta vid Checkplint Charlie över regionindelning av Berlin efter andra världskriget.Att bo i ett land med många spår av andra världskriget och tiden efteråt ger många tillfällen att prata om det lite då och då med barnen i förbifarten. Då blir det inte något som de kommer att läsa och få höra om först på historielektionerna i framtiden. Så som det kanske hade blivit om vi hade bott i Sverige. Att då redan ha en egen, personlig upplevelse att hänga upp kunskaperna på tror jag hjälper dem mycket att förstå det lite djupare.
Gatsten vid Checkpoint Charlie som visar var Berlinmuren stod.Det var väldigt intressant och lite overkligt att följa de gatstenar och metallplaketter som markerar var muren stod för 30 år sen. Jag både önskar och inte önskar att jag kunde besöka Berlin under Berlinmurens tid. Alla de bilder och berättelser som finns dokumenterade beskriver så många människors vardag med muren att jag skulle vilja se det med egna ögon. Jag ska antagligen vara tacksam att jag inte kan det.


Vad är Checkpoint Charlie? Det är den mest kända och bevarade gränsövergången mellan öst- och västberlin. Där finns delar av muren bevarad och ett litet område med mycket bilder och information om både muren och området. Att gå runt på området och att se den av utställningarna som är utomhus är gratis.

Vill du besöka Chekopoint Charlie? Området kring Checkpoint Charlie ligger i centrala Berlin och nås med tunnelbana. Hoppa av vid Kochstraße!

Vill du läsa mer om Berlinmuren och Checkpoint Charlie? På dessa hemsidor kan du läsa mer:

6 kommentarer

 1. Intressant! Jag kommer i håg när de visade på tv när muren föll. Jag sörjer verkligen att vi inte kom dit i september som det var planerat. Jag hann att köpa några böcker om Berlin (på svenska). Jag tar med dem, när jag kommer till jul/nyår, så kanske ni hittar nå´t ytterligare intressant om denna stad.
  Kram

 2. Vad bra du berättar för barnen om detta overkliga som har varit. Det är nog lättare att förstå ( om det går) när man ser det på plats.
  Kram till er alla!

 3. Vi vill också gärna besöka Berlin! Det blir nog inte den här gången, men vi kan tänka oss att ta en annan resa bara just till Berlin. Stort tack för idag förresten! Verkligen jättetrevligt och roligt att träffas! Det kändes som att vi hade kunnat prata mycket mer… Men vi har lite planer framåt också och lite tider att hålla. Jag har redan skrivit ihop ett inlägg om Ingolstadt och vår träff idag, men jag ligger lite efter med inläggen så det kommer in tidigast imorgon eftermiddag/kväll 😉 Hoppas vi ses i Stockholm framöver! Hör av dig när du är i krokarna!

  1. Ja det var otroligt trevligt att få besök, av bloggare dessutom! Jag har inga bloggare i min närhet så resten av bloggsnacket får vi ta nästa gång 🙂
   Berlin står absolut på min besöka-igen-lista! En weekend var alldeles för fjuttigt 😉

 4. Min pappa har berättat att han satt i en buss i Tyskland dagen när muren föll. Busschaufförn grät av glädje och hela busslasten hurrade. Måste ha varit en häftig upplevelse!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: