Den tyska kärleken till Sverige börjar redan i skolan.

Tyskar gillar Sverige, de allra allra flesta av dem. Vi som svenska invandrare i Tyskland har hög status och de positiva fördomarna om oss och vårt hemland är många. Jag har ibland frågat mig varför denna tyska entusiasm över det avlånga landet i norr. Idag fick jag en liten ledtråd. 

Ledtråden fanns i en av skolböckerna som kom hem med vårt skolbarn idag. Det är en läsebok och förstaklassarna har nu kommit in på sch-ljudet. Vad passar då bättre än att träna sch-ljudet genom att läsa om Schweden?! Att informera om Sverige och våra trevliga traditioner börjar alltså så fort barnen kan läsa det minsta lilla här i Tyskland. Snabbt som rackarns flikar man då in hur det trevliga midsommarfirandet i Sverige går till. Det står att det är varmt, solen skiner och……vänta nu, har författaren verkligen varit i Sverige på midsommar? Sist vi firade midsommar såg det ut ungefär som på bilden nedan, ungefär som många andra svenska midsomrar jag minns.

Midsommar med paraply
Den senaste midsommaraftonen i Sverige vi var med om var….regnig.

Inga andra länder än Tyskland och Sverige har fått lika stort utrymme i läroboken och både jag och min son var nog förvånade över att Sverige ens var med. Självklart blev vi glatt överraskade och min son blev stolt över att veta precis vad det där ”Sommerfest in Schweden” är för någonting. Kanske får han berätta om det svenska midsommarfirandet i skolan, vi får se.

De verkar alltså som att fröna till tyskarnas stora kärlek till Sverige sås redan i första klass. Det odlas sen för att växa sig starkare och starkare tills de en dag reser eller flyttar dit och njuter av vårt vackra land. En liten pusselbit i gåtan om tyskarnas sverigekärlek har fallit på plats.


LanclinsFacebooksida

12 kommentarer

 1. Jag tycker vi ska låta det tyska folket vara kvar i den ljuvliga tron att det är varmt & gott och att solen (alltid) skiner i Sverige. Det blir nog bäst så 😉 . Skämt åsido så var det intressant att få en inblick i en skolbok för förstagluttare i Tyskland.
  Kram

  1. Ungefär lika vanligt som uppfattningen om det fina sommarvädret i Sverige är uppfattningen att det bara är fint där på vintern eftersom det är snö i hela landet från typ november tom mars 🙂

 2. Känner igen det där med tyskarnas romantiska bild av Sverige! Tror de ser Alla vi barn i Bullerbyn när de är små också, och läser Nils Holgersson i skolan! Vad fint det blev överst i bloggen förresten!

  1. Tack Åsa! Jag har inte varit nöjd på länge men nu kändes det som att jag hittade rätt. Menyerna blev också bra så man hittar det man letar efter.
   Ja, typ alla känner till Bullerbynbarnen här 🙂

 3. Och när man har växt ur Bullerby så finns ju Inga Lindström-serien i otaliga avsnitt. Jag lyckades faktiskt klämma i mig ett avsnitt häromveckan, fast det var rätt outhärdligt kitschigt. Detta handlade om kärlek i Stockholm, som såg ut som en nästan trafikfri småstad. Du kan ju titta på nätet och se det som en språkkurs i tyska. Förra gången jag försökte se ett avsnitt (men var tvungen att stänga av) handlade det om en sorgsen kvinnlig företagare som träffade en romantisk ung fåraherde på gotlandssemestern. Hjärta, smärta…

 4. Jag tackar för självförtroendeboosten såhär på morgonkvisten. Kunde tack vare skoltyskan faktiskt läsa och översätta hela texten 😃

 5. Ja detta är nog en av pusselbitarna 🙂 Astrid Lindgrens sagor, det svenska kungahuset och bristen på plats, tystnad och skog är ytterligare några 😉 Kanske ska skriva mer om detta, det är lite intressant.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: