Draghundsport under SM-veckan i Söderhamn!

Jag har varit förkyld heeela veckan och tycker riktigt synd om mig själv. Mina armar är som spagetti och bihålorna skriker NEJ! när jag böjer mig fram det minsta lilla. Det var bara att gilla läget och klicka fram sändningen med hundsport från SM-veckan i Söderhamn. Idag blir det lite hundnörderi på Lanclin, äntligen!

På den gamla goda tiden.

Det är nog aldrig jag skrivit om det på bloggen men innan barnen föddes var jag väldigt aktiv hundsportare. Inte tokaktiv på tävlingsbanorna men jag gjorde några officiella starter i både bruksgrenen spår och lydnad med Chio. Jag var desto mer aktiv som instruktör och i skogen där vi tränade viltpår som är tävlingsformen av eftersök. Chio blev svensk vilspårchampion (den första någonsin i sin ras). Men sen blev jag gravid och fick en massa fysiska problem som gjorde att jag tappade gnistan för att träna hund, tyvärr.

Arbetande hundar – ajj lövv itt!

Jag saknar dock hundsportsvärlden ibland, det var himla kul! Alla dessa glada hundar som älskar att arbeta, lösa uppgifter, lära sig förstå kommandon och få vara med sin förare – man blir glad bara man ser dem. Det är ytterst sällan man får se detta på tv så att SVT sände från draghundstävlingarna på SM-veckan i Söderhamn var ju otroligt roligt.

En Riesenschnauzer in action.
I det främre ekipaget är det en jaktlabrador och i det bakre en Malinois.
I denna klass var det först några varv med en ”pulka” mellan hunden och föraren. Den kopplades sen av och några varv med bara lina kördes innan målgång.

Draghundsport fascinerar mig.

Just draghundsport är inget jag ens varit i närheten av själv men skulle otroligt gärna vilja. Eller kanske inte som sport då utan som friluftsupplevelse mer. Det står på min Bucketlist att åka en riktig hundpannstur någon gång, gärna med övernattning. Att se hur hundarna jobbar ihop med varandra och sin förare, hur allt det praktiska med så många hundar fungerar och om det är så coolt som det ser ut, det skulle jag vilja uppleva.

En Siberian husky av grövre modell än de som går i flerspann.
Väntande hundar i fyrspannsracet.
Många hundar, många medhjälpare.

Proffsiga sändningar och kommentatorer.

Det var roligt att se att SVT faktiskt hade lagt en del arbete på att göra sändningarna från draghundstävlingarna relativt snygga och proffsiga. Det var inte så många kameror ute i spåren men fullt tillräckligt tycker jag nog. Jag är glad att de sände över huvud taget och hade kunniga expertkommentatorer som berättade om klasser, regler, hundrasernas för och nackdelar och annat som för en okunnig var spännande att höra. Tack Sveriges television!

Alla ekipage hade chip på sig så de gick att följa när de var utanför bild.
Hundspann på en skidstadio är inte ofta man får se på tv.
Det gick undan!
Jag hade gärna varit där och stått vid spåren och hejat.

Alla bilder i inlägget är skärmavbilder från sändningarna på SVTplay. Vill du se sändningen hittar du den HÄR.

5 kommentarer

  1. Krya på dej så du snart blir frisk. Kul att du kan se svensk tv och helst såna program som intresserar dej.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: