En vanlig sketen tisdag som utlandssvensk.

Det regnar i Ingolstadt idag. Jag påverkas väldigt mycket av väder så mitt peppiga måndagshumör känns länge sen idag. Kanske hade det känts aningens bättre om solen sken och fåglarna sjöng som igår då det var 15°, men det hade nog fortfarande varit en sketen tisdag ändå.

Lite då och då de senaste veckorna har vi fått provsmaka på våren här i Ingolstadt. Igår var det som sagt 15°, solen sken och fåglarna sjöng och kvittrade allt vad de orkade, helt underbart. Idag har det varit 5° och typ spöregn hela dagen. De där lätta stegen och känslan av frihet när jag inte behövde bylsa på mig så himlans mycket kläder igår regnade bort kan man säga.

Förutom det tråkiga regnet har det idag känts lite extra mycket att jag inte bor där jag förstår allt som sägs och skrivs. Jag har inte koll på alla detaljer i hur system och rutiner för olika saker fungerar på samma sätt som jag har i Sverige. Där har jag det i både ryggraden och nästan i mitt DNA känns det som. Det är lite motigt när läxan kommer tillbaka hem för andra gången för att vi som föräldrar inte förstår hur den skulle skrivas. På skolmognadstestsmöten och i karusellen kring skolstarten vi är inne i känner jag mig också lite trög, ska det vara så svårt att tänka lite snabbt på ett annat språk? Ja tydligen.

schliersee
Ge mig en alpsluttning så jag slipper tänka på skolmognadstester!

De vansinnigt läckra blå studsmattorna är ett säkert vårtecken i Sverige. Här har folk dem ute året runt, utom vi. Den konstiga svenska familjen vinterförvarar ju allt som används på sommaren för att det inte ska frysa sönder eller blåsa bort. När utetempen nått 10° i en vecka har jag dock lovat att vi ska ta fram och montera studsmattan igen efter sin vinterförvaring i garaget. Gissa om några har stenkoll på termometern och försöker förhandla upp 9,5° till 10° för att dagen ska räknas i statistiken.

Det känns faktiskt som att våren gör en seriös ansträngning vissa dagar och kämpar för att uppfylla min önskan. Krokusar blommar i trädgårdarna och Daniels pollenallergi börjar krypa fram ur sitt vinteride. Nu lät det som att jag önskar att min man ska gå runt här och snörvla och lida, så menade jag inte såklart. Äsch, ni fattar.

Nä nu längtar jag efter att få andas alpluft, det var länge sen nu. Ge mig en slingrande stig uppför ett berg, små porlande bäckar och vyer ut över snöklädda toppar och gröna dalar så blir skogsmullen i mig glad. Någon helg nu framöver måste vi nog ut och traska lite i bergen med matsäck i ryggsäcken och kameran runt halsen, bara det inte regnar.

alpbäck

Nu är den sketna tisdagen som tur är snart över och imorrn är det ju lillördag! Och dessutom har jag tisdagens avsnitt av Familjer på äventyr att klicka fram på SvtPlay! Kanske slår jag på stort och river av veckans avsnitt av Veckans brott också, det känns bra för mitt svenskspråkiga hjärta. Det blir kanske ett idolbrev till Leif GW Person av bara farten, eller kanske inte, någon måtta får det vara.

Det hade kunnat vara värre hörrni. Jag hade kunnat bo där våren inte ens börjar funderar på att visa sig förens i april och där alpluft inte är att tänka på. Jag hade kunnat vara tvungen att skotta snö ända fram i mars och ha vinterkläderna framme till valborg. Märks det att jag inte är typen som gillar kallt väder?

13 kommentarer

  1. Du menar att det alltså blir vår varje år? är du säker? Ungefär som att det blir jul trots att man varken bakat, bytt till julgardiner eller köpt julklappar? 🙂

   1. You got it babe! Även om jag försöker gömma mig inför jularna kommer de säkert som amen i kyrkan ändå – så är det med våren också (fast den vill jag ha..) och ni där nere i Södern ska väl inte klaga – nästan Medelhavet..

 1. Ja, det är lite lättare i ett land där engelska är huvudspråket kan jag tänka mig. Imorgon hoppas jag du får lite ljus och mer värme!

  1. Ja det hade onekligen varit lättare på engelska men lite mer komplicerade saker och fackord vette tusan om jag klarar bättre på engelska. Jag kämpar på med tyskan och lär väll förstå hyfsat lagom tills vi flyttar tillbaka 🙂

 2. Stå ut. Om 6 år är ni inne i systemet. Tror att tröghet är en stor orsak att folk åker hem. Kände en engelsman som flytta t Sverige och stod inte ut med att vara dum på ett annat språk. Så stå ut. Snart vänder det 👍

 3. ”motigt när läxan kommer tillbaka hem för andra gången för att vi som föräldrar inte förstod hur den skulle skrivas” – vad betyder det, föräldrar ska väl inte göra barnens läxor?

  1. Det betyder att det är motigt när man inte kan förklara för barnet hur det ska göra för att man själv missuppfattar instruktionerna.

 4. Det hjälper om man vet att bayerska lågstadielärare ofta tar sig själva på alldeles för stort allvar och ibland ger absurda läxor. Min dotter fick en gång en svartvit teckning, där man skulle måla allting som började på en viss bokstav. Men var det en ”man” eller en ”vaktmästare” på bilden och hade han ”byxor” eller ”snickarbyxor” på sig? Vi (jag var också med och funderade) bestämde oss för att han hade en macka i handen, men det visade sig vara en kokosboll. Tja, tack och lov att läxläsning inte längre är ett tema för min del!

  1. Ja hujedamig 🙁 Det är inte heller lätt när författarna till arbetsböckerna hittar på egna ord för vissa övningar som ingår i deras röda tråd och koncept. De finns ju liksom inte med i någon ordbok så det hänger på barnet att komma ihåg den eventuella muntliga instruktionen.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: