Importera eller köpa ny bil i Sverige?

Vi har såklart en lång lista på saker som behöver ordnas med innan vi flyttar till Sverige i juni. En av dem är bilfrågan och just nu känns det inte helpeppigt.

Köpa ut eller köpa ny?

När vi flyttade hit hämtade vi ut en ny Skoda Octavia som vi nu har haft i 2,5 år. Vi är supernöjda och vill gärna ha med oss bilen till Sverige. MEN, vi måste ju köpa ut den då vi har haft den som leasingbil. Nu vill bilfirman ha rätt saftigt betalt för bilen som de nästintill tycks tycka ha stått still i värde sen den togs ut. Nej tack säger vi just nu så förhandlingarna fortsätter.

Får vi ta med oss bilen till Sverige?

Självklart får vi det, vi kan importera den som vilken bil som helst. Det är en del pappersarbete, trix med regskyltar, tillstånd, besiktning och annat som ska till men det går såklart. Den lilla detaljen vi inte riktigt gillar (utöver det som precis nämnts) är att vi då måste köra direkt upp till Sverige. Det hade vi ju förstås inte tänkt oss.

Går vår plan om en Beneluxturné i kras?

När vi kör norrut för sista gången på väldigt länge hade vi tänkt köra vägen genom Frankrike, Belgien och Holland upp till Sverige. Men ska vi importera en bil härifrån så får vi inte det, såklart. Reglerna, kostnaderna och papprean som hör till bilimport gör mig lite irriterad och vår beneluxturné ligger kraftigt i farozonen, suck!

Men köp en annan bil att importera då?

Nja … vi kommer inte undan pappersarbetet, kostnaderna och tiden det tar att få in den i svenska trafikverkets register ändå. Då är det betydligt enklare att köpa en bil i Sverige sen. Just nu lutar det åt att vi tvingas lämna vår kära Octavia här när vi flyttar och sen köpa en ny trotjänare i Sverige.

Vad är mest ekonomiskt?

Då vi inte vet riktigt hur vår ekonomi kommer att se ut de närmsta åren så måste vi tänka ekonomiskt. Vad är mest ekonomiskt för en familj som gillar friluftsliv och att vara ute på äventyr både nära och lite längre bort? Billigast är det såklart att skippa bil men vi är ganska säkra på att vi kommer att ha råd att ha en bil.

Kanske en bil som rymmer allt vi behöver för en vecka eller två så vi kan få ner kostnaderna för boende? Kanske en inredd minibuss som rymmer allt från tält, kök, fiskespön och flytvästar? Inte en husbil alltså utan en minibuss som kan användas som vardagsbil när det inte är helg eller semester. Gärna en sån som går att fälla upp taket på så det blir som ett sovloft. De är lite dyra bara.

Visst kan man bo hos vänner och släktingar men vi behöver ha vårt eget och campingar och skogen på sommaren är något jag längtar efter faktiskt. Vi har dessutom inte släkt och vänner på alla de platser vi vill uppleva. Vi får se hur detta slutar, jag lär återkomma på temat.

8 kommentarer

 1. Blä för pappersjobb. Trist att behöva kanske lämna en bil som en trivts med men hur länge är avtalet på leasingen då? Och måste ni köpa ut den eller kan ni bara återlämna den?

  1. Leasingavtalet går egentligen ut i november men det har inte så stor betydelse i vårt fall. Vi hade tyvärr inte fått den så mycket billigare om vi hade haft den avtalstiden ut ändå 🙁 Vi behöver dock som tur är inte köpa den eller betala något ”straff” för att vi lämnar den tidigare tack och lov. Idealet hade varit att köpa ut den och ta med den för en vettig summa men det verkar långt borta …

 2. Men vad är det som säger att ni inte kan köra en minisemester på vägen upp? Vad är det som hindrar? Bilen är väl tyskregistrerad ända tills ni kommer med den till Sverige och då registreras den om, då skaffar ni ny svensk bilförsäkring.

  Det viktiga är ju att ni har en bilförsäkring.

  Jag tänker, det blir samma för er så som vi gjorde med vår bil, vi hade den med ned till Spanien och registrerade om den. Och vi åkte också lite genom Benelux.

  1. Det som hindrar är att vi måste ha en egen (tysk) försäkring på bilen (som isåfall blir vår precis innan vi flyttar) och det pappersarbetet det innebär att teckna en vanlig bilförsäkring för så kort tid är inte försvarbart. Därför finns speciella ”exportförsäkringar” här. De gäller dock bara under en kort tid och på den tiden måste man hinna till det land den ska reggas i 🙁 Hade bilen varit vår från början hade det varit betydligt simplare. 🙂

   Det som är skillnad för oss jämfört med er i Spanien är att regskyltarna tillhör ägaren här, inte bilen. Så om vi köper loss bilen precis innan vi flyttar så måste den skyltas om med tillfälliga skyltar då den ändå snart ska avregistreras och skyltas om i Sverige. Hänger du med? 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: