Jag har skaffat mig en tandempartner.

Ingen fara på taket, ingen ko är på isen. Ni behöver inte ana ugglor i mossen, jag ska inte skilja mig från min fina och braiga man. Han behöver bara kompletteras lite av någon som pratar bättre tyska än vad han gör.

Ibland händer saker med en mening. Att jag fick lunginflammation och fick göra uppehåll i tyskaträningen skedde nog av många olika anledningar. En kan ha varit att jag skulle ledas till en mer effektiv och inspirerande språkträning. Klassen jag började i i måndags är så mycket roligare och mer aktiv än min förra klass. Ingen förutom läraren är så väldans haj på tyska så det blir helknasigt och jätteroligt ibland. Alla gör dock sitt bästa, försöker med de ord de kan, viftar, gestikulerar, ritar och tar till sitt modersmål i nödfall.

Ni som har varit eller är i ”språkträningssvängen” känner nog igen begreppet tandemparter. Det är när två personer med varsina språk tränar varandra under lättsamma och bekväma former. En del tandempar kanske lägger upp det mer som lektioner men det verkar inte så roligt. Man kan istället träffas och fika eller göra någon aktivitet tillsammans medan man först bara pratar det ena språket och efter halva tiden byter till det andra. Det finns varianter när en hel grupp träffas också för att tex äta middag tillsammans en gång i månaden och träna sina två språk.

Egentligen hade jag inte tänkt att skaffa mig en tandempartner riktigt ännu men när jag blev tillfrågad var erbjudandet svårt att motstå. Erbjudandet kom hör och häpna från min nya tyskalärare! Ni som ser en äldre herre bärandes sin mancesterkavaj över ett väl tilltaget midjeomfång efter ett liv med bayersk öl för er inre syn kan slappna av. Min nya tyskalärare är en ungersk tjej i min ålder som tro det eller ej pratar svenska. Hon har pluggat skandinaviska hemma i Ungern, jobbar nu som tyskalärare i Tyskland men vill väldigt gärna ha någon att prata svenska med. Där dök jag upp i bilden, hon vill att vi blir tandempartners. Jag pratar ju ganska bra svenska men kass tyska så det ställer jag gärna upp på. Mot att jag pratar svenska med henne ställer hon upp och pratar tyska med mig efter halva tiden vi träffas så jag får lika mycket pratträning. Det gäller att ha flyt ibland, vem kunde tro detta när jag låg med 41 graders feber i februari? Mitt mål att förstå vad folk säger runtomkring mig närmar sig sakta men säkert med små små steg.

2015-05-08 12.51.54

6 kommentarer

  1. Vad glad jag är för din skull. Det känns som att du njuter av livet just nu. Du kommer att lära dej massvis tyska.
    Kram!

  2. Vilket flyt!! Din tyskaträning kommer att gå som en dans i fortsättningen. Dansa tyska folkdanser kanske ytterligare skulle skynda på dina tyskakunskaper. Vem vet! Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: