Jag vs tyska språket.

En sak jag såklart funderade väldigt mycket på innan vi flyttade till Tyskland var hur det skulle gå att lära sig ett nytt språk. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av språk (förutom svenska språket som är min paradgren) och har därför aldrig haft som mål att plugga utomlands, vara aupair eller något sånt.

Nu är läget annorlunda och jag känner mig motiverad att lära mig ett tredje språk. Det känns liksom som att jag har en unik chans att lära mig något på ett sätt som inte går att återskapa i Sverige. Eftersom att jag har en framtidsdröm om att arbeta som zoolärare eller museipedagog är min taktik att lära mig tyska så bra som möjligt för att öka mina chanser. Arbeten på djurparker, museer och andra besöksmål är bredare än bara undervisning och svenska är ett pyttelitet språk i internationella sammanhang. Guidningar, workshops och undervisning på olika språk är nog inte helt ovanligt på de större besöksmålen i Sverige. Ett så litet land som Sverige behöver dessutom många internationella utbyten för att utveckla verksamheterna. 

Just nu försöker jag hitta bra vardagssituationer att träna tyska på. Tyskakurser vid skolbänken i all ära men jag vill ha en konkret och tydlig koppling till verkligheten om min motivation ska hålla i sig.

Så senaste veckan har jag…
-skrivit många SMS på tyska till dem som jag vet kan tyska och också vet hur mycket nybörjare jag är. Varje sms med i snitt 2-3 meningar har typ tagit ca 30 min att skriva 🙂
-en gång i veckan kommer en gratistidning. Det mesta är ointressant men någon artikel i varje tidning försöker jag läsa och förstå. Igår handlade det om en djurvårdare och dennes utbildning på Leipzig Zoo. Sånt måste man ju läsa.
-jag har lånat sagoböcker på tyska av en kompis. Just nu läser jag ”Aufruhr im Gemüsebeet” och ”Lotta kann fast alles”. Varje sida tar eeeevigheter.

3 kommentarer

  1. Barnböcker (svenska) på tyska verkar vara ett bra sätt att lära sig ett nytt språk på. Man vet ju liksom lite vad det handlar om. Pettsson och Findus är ju ett ”grymt” par.
    Heja på! Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: