#Jagsmygerinte – ett upprop mot smygreklam i sociala medier.

Har ni sett Better Bloggers logga här i högerkolumnen? Läser ni i mobilversionen ligger den längst ner. Den betyder att jag är medlem i det yrkesnätverk som samlar seriösa, svenskspråkiga bloggare.

Linda Hörnfeldt som grundade Better Bloggers för ett par år sedan jobbar stenhårt för att vi bloggare ska bli bättre bloggare helt enkelt, det hörs kanske på nätverkets namn? Enligt mig lyckas hon kalasbra och många bloggare med mig har sedan Better Bloggers startade lärt sig ofantligt mycket kring både produktion av text och bild samt de otaliga arbetsuppgifterna som finns bakom scenen på en blogg.

Förutom hur själva produktionen av text och bild görs på ett bra sätt finns det en hel del andra saker att kunna när man bloggar. Ett exempel är hur man som bloggare följer marknadsföringslagen! Detta har kommit att bli en betydande del i bloggvärlden då många företag vill synas i bloggar för att nå ut till alla de människor som numera struntar helt i traditionella annonser i tex papperstidningar. Better Bloggers hjälper till att lotsa bloggare rätt i denna djungel, för lätt är det sannerligen inte.

Företag vill ha annonsutrymme så billigt som möjligt och många bloggare förstår inte sitt värde som påverkare när det tex gäller marknadsföring av t.ex. en produkt. Att de inlägg som sen produceras mot någon form av ersättning alltid ska märkas ut högst upp i inlägget är nytt och har inte riktigt spridit sig till alla svenska och finlandssvenska bloggare ännu, tyvärr.

Linnea fotograferar.

Bloggare tipsar om en massa braiga saker hela tiden utan att få en krona för det. Det som gör skillnaden är om någon form av överenskommelse finns mellan bloggaren och företaget, då ska inlägget märkas ut. Läsare ska direkt kunna se att det som kommer nedanför räknas som reklam av Konsumentverket. Notera ”räknas som reklam av Konsumentverket”. Att bloggaren hade kunna publicerat exakt samma inlägg utan ersättning för att den verkligen vill tipsa sina läsare spelar ingen roll. Låter det snurrigt?

Detta har diskuterats enormt mycket i bloggvärlden då Konsumentverket och Reklamombudsmannen inte hängt med helt och fullt i bloggarnas raketsnabba utveckling som påverkare i marknadsföringssamanhang. Nu har det dock landat lite, i Konsumentverkets Vägledning om marknadsföring i bloggar. Det är en jättebra hjälp för bloggare som samarbetar med företag för att driva sina bloggar. Allt för att det ska bli transparent för läsarna så de vet när de läser reklam och inte.

För att sprida kunskapen om detta startade Better Bloggers för en tid sedan ett upprop mot smygreklam i sociala medier. Uppropet heter #jagsmygeinte och syftar till att få bort smygreklam från bloggar, Instagram, Youtube och andra sociala mediekanaler. Toppen tycker jag och har skrivit under för länge sen!

Varför samarbetar inte jag med några företag kanske ni undrar? Den frågan har ett enkelt svar. De företag som velat samarbeta med mig har antingen inte haft något jag vill rekommendera eller tipsa om eller så har de velat betala för dåligt helt enkelt. Det kommer dock aldrig att publiceras ett enda inlägg på Lanclin som jag gjort endast för pengarnas skull. Det måste såklart finnas ett värde för mig och bloggens läsare i samarbetet med ett företag utöver pengarna. Att jag personligen tycker om det som jag får betalt för att skriva om är ett kriterium för att jag ens ska överväga det hela. Nu vet ni det!


Är du själv bloggare och vill skriva under #jagsmygerinte-uppropet går du in på dess hemsida HÄR!

JagSmygerInteBadge

15 kommentarer

 1. Så viktiga frågor du lyfter! Alla som startar en blogg eller hemsida borde ta en sväng förbi Better Bloggers-nätverket först. Så blir det sjysstare för alla. <3

  1. Det borde typ vara obligatoriskt att gå med i Better Bloggers när man startar en blogg tycker jag. Eftersom att länkföretagen försöker hos alla storlekar på bloggar så behöver även minismå bloggar vara med och få stöd mot de fula fiskarna.

  1. Gå med du tycker jag! Better Bloggers fokuserar mycket på att driva bloggar som företag men majoriteten av medlemmarna är glada amatörer som vill lära sig mer om hur man bloggar och sprider sina ord till de som vill läsa dem 🙂

 2. Ibland när man lagt ned sin själ och en himla massa tid på ett inlägg och de enda kommentarer man får är sdlnsdjsdnkd viagra dfnn.jkbjd, osv tänker jag att nej nu skiter jag i det här och lägger ut färdigskrivna texter med länkar till onlinespel istället. Faktiskt .

  1. Nej nej Åsa, det ska du absolut inte göra. Den som håller på sig, kämpar på när det är jävligt och otacksamt vinner i längden förstår du väll?! De bloggar som skrivs med passion och kärlek vinner ALLTID över de som gör det halvhjärtat och säljer sig till onlineföretagen, hur små de än är.

  1. Ja det behövs verkligen tycker jag! Jag läser inlägg varje dag som helt uppenbart är samarbeten och reklam men saknar minsta tillstymmelse till information till läsarna om det. Jag förstår kanske vad som skulle kunna vara ett samarbete med ett företag men alla som inte kan bloggvärlden lika bra har kanske svårare att utskilja vad som är vad 🙁

 3. Bra inlägg Linnea! Jättebra att flera tar upp detta och diskuterar det så att det får ännu mer synlighet! Till slut blir det svårt för de fula företagen att komma undan… (Det sista jag var med om var ju en snubbe som låtsades vilja publicera sin ”journaliststudentartikel” och sedan bara ”råkade” det finnas en länk till ett företag mitt i artikeln… suck!)

  1. Tack Helena 🙂 Fram med allt smyg och fuffens i ljuset bara! Läste för övrigt om ”journaliststudent” och tänkte ”Nu har fler bloggare börjat förstå sitt värde som samarbetspartners så de snåla och oseriösa företagen måste hitta på nya metoder för att slippa undan att betala för utrymmet!” Grrrr…..

  1. Jag råkade hitta Better Bloggers av en slump precis när det startade så jag var nog också med ganska från början 🙂 Så himla roligt att se utvecklingen!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: