Kindergarten del 1 -Krippe och Kita

Vi är hittills nöjda med barnens Kindergarten. De skolades in på ca 4 dagar i September och vill i regel gå dit. Under höstlovet var dock Storebrors två kompisar inte där och då blev det helt plötsligt svårare att motivera varför han inte fick vara hemma med mig. Detta har hållt i sig lite men ups and downs borde vara helt ok tycker jag. 

 
Barnens Kindergarten ligger ca 5 min cykelväg från vårt hem och är för barn från 3 år. I Tyskland är det olika förskolor för 1-3 åringar (Krippe) och för 3-6 åringar (Kita). Sista året på Kindergarten ska motsvara Sveriges förskoleklass men är mycket mer lik förskolan än förskoleklass. När de sedan börjar skolan är det så på denna Kindergarten att fritids (Horta) är på förskolan och de har sin hemvist tillsammans med de äldsta barnen. Skolbarnen sköter sig dock mer själva och gör mer ”fritidssaker” precis som våra fritidsbarn i Sverige.
 
Jag kan inte säga exakt när förskolor för barn under tre år infördes här i Tyskland men det är inte många år sen. Det är nog därför det något märkliga upplägget med olika förskolor för 1-3åringar och 3-6 åringar blivit. Istället för att klämma in de små barnen på de befintliga Kindergartens har det startats nya istället.
Att inte förens ganska nyligen ha infört barnomsorg för barn under 3 år låter lite märkligt för mig som svensk förälder och förskollärare eftersom alla föräldrar i Sverige i regel arbetar, studerar, är föräldralediga eller arbetssökande. Så är det inte i Tyskland. Här gör skattesystemet det ekonomiskt ofördelaktigt att arbeta om man är gift med någon som har en normal eller hög inkomst. Jag skulle tex få betala ca 50% av min inkomst i skatt. Detta gör att många gifta kvinnor har hemmet som sin arbetsplats och sköter familjens markservice medan alla barnen numera är på förskolan en stund på dagen. 
 
Det har man nämligen rätt till till skillnad från Sverige där mina barn som har en frivilligt arbetslös förälder sannolikt skulle ha rätt till att få komma till förskolan ”endast” 15 timmar i veckan. Nu är våra barn på förskolan just ”bara” 15 timmar i veckan för att träna språket men de har rätt till mer. Jag har mött familjer med hemmamammor i Sverige men de familjerna har valt det upplägget för att de har valt bort barnomsorg. Alltså inte som här att man numera lämnar barnen medan man handlar, städar, betalar räkningar osv osv. Jag har inte grävt så djupt i hur de tyska föräldrarna ser på detta med att lämna sina barn på förskolan medan man är hemma men jag är väldigt nyfiken. Får nog vänta tills jag lärt känna någon lite närmre innan jag ställer så närgångna frågor 🙂
 
De barn som har hemmamammor är dock inte på förskolan så väldans långa dagar. En mamma jag pratade med sa att hennes barn nog var trötta efter en lång dag på förskolan. Hon hämtade dem vid 14. Lät märkligt i mina svenska förskolläraröron då jag är van vid 1,5 åringar som är på förskolan mellan 8-16.30 fem dagar i veckan i Sverige. 
 
Såhär varmt och grönt är det fortfarande hos oss… Barnen undrar när snön kommer och jag har förklarat att vi bor längre ner på jordklotet nu så det blir nog ingen snö. Lite avis är jag på er i Sverige som har eller kommer att få det vitt på marken. Vi kan å andra sidan åka ner till Alperna över dagen om vi vill se snö…

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: