Lek med kottar – gratis, roligt och lärorikt!

Att vara i naturen med barn är väldigt annorlunda mot att vara där med bara vuxna. Barn ser andra saker, leker andra saker och intresserar sig för andra saker. Kottar till exempel!

Att umgås med barn i naturen innebär att man får utgå mycket från deras intressen. Vi vuxna bestämmer så otroligt mycket över barnen att det kan vara en liten befrielse för alla parter att låta dem bestämma ett tag. Att följa med dem ut och leka med precis det de vill just då. Kanske blir det kottar någon gång (eller alltid) och då har jag några tips du kan ha i bakhuvudet för att variera lekarna!

Bild lånad på Pixabay.com

1. Kasta prick.

Till detta behövs egentligen bara kottar och någonstans där det går att markera vart man ska sikta. Väljer man ett träd behöver man kanske ingen markering men på marken kan det vara bra att lägga en pinne som kotten ska komma bortom (eller hitom). Det fungerar såklart även med en hink, rockring, snöre, ryggsäck, mössa eller ett uppsparkat streck på marken. Ta vad du har, sikta och börja kasta!

Svårare: Gör olika svårighetsgrader på ”målen”. Häng till exempel en hink eller ring av sly högt i ett träd eller att man ska stå på en stock eller stubbe när mans kastar. 

2. Kottdjur

Den mest klassiska av de klassiska kottlekarna, kottdjur! Vill man ha kottdjur med ben så funkar torkade kottar bäst. De har fällt ut sina kottfjäll så man kan trycka in små pinnar som blir ben på djuret. Jag har dock aldrig haft tålamod att pilla in ben (som sen dessutom aldrig sitter kvar) på mina djur så de är alltid benlösa, funkar fint det också.

Svårare: Stick ner små pinnar i mossan med några centimeters mellanrum för att skapa hagar och hägn. Samma teknik kan användas för att bygga väggar till ladugårdar, polisstationer, simhallar och förskolor. 

3. Berätta en saga där handlingen illustreras av kottar.

Här gäller det att utmana fantasin! Ta en saga du kan berätta utantill eller hitta på en och leta reda på rekvisita som illustrerar den. Ett tips är att börja med till exempel Bockarna Bruse. Leta reda på tre kottar i olika storlekar (bockar), en sten (trollet) och en pinne (som passar till bro), sen är det bara att börja berätta medan ”skådespelarna” får hjälp att röra sig och prata av dig.

Svårare: Låt barnen hitta på, berätta och gestalta en saga med egen rekvisita de valt.

4. Lägg mandalamönster.

Mandala betyder cirkel på sanskrit och har sin historia i den tibetanska budismen. Att lägga kottmandalas har dock inget med religon att göra utan handlar mer om att lägga mönster och skapa något fint av naturmaterial. Enklast är att börja i mitten och sen lägga kottarna (eller annat man vill ha med) ut från den.

Svårare: Ta med flera olika material och ta med färger som en aspekt i mönstret. 

5. Kims kottlek.

Välj ut ett valfritt antal kottar som är uppenbart olika, ju färre kottar desto lättare svårighetsgrad. Sprid ut kottarna på ett underlag där de syns tydligt. Ibland när jag är ute med barngrupper har vi till exempel ett vitt tygstycke med oss att lägga naturfynd på.

Låt alla titta på kottarna en stund och täck sen över dem med något medan du plockar bort en. När du tar bort övertäckningen ska de andra sen gissa vilken som är borta.

Svårare: Ju fler kottar som är med i leken och ju mer de liknar varandra, ju svårare blir det. 

6. Sortera!

Börja med att samla kottar förutsättningslöst. Olika sorter, storlekar, färger, hela och gnagda. Sen är det bara att börja gruppera, sortera, ranka och para ihop efter behag. Storleksordning, färggrupper, hela vs gnagda och så vidare!

Svårare: Fler kottar och fler kategorier att sortera in dem i. 

Bild lånad på Pixabay.com

7. Hur många kottar lång är jag?

Samla ihop en stor hope kottar och turas om att ligga på marken för att bli mätta. Hur många kottar krävs det för att göra en lika lång rad som är lika lång som du?

Svårare: Lägg ut så många kottar du tror att du är lång, innan du lägger dig. Se sen hur rätt du hade. 

8. Kottjakt.

Samla ihop valfritt antal kottar och några garner i olika färger om man vill dela in kottletarna i team. Knyt en garnstump runt varje kotte, pilla gärna in garntråden under några fjäll så det sitter fast på de kottar som ännu inte fällt ut kottfjällen.

Bestäm ett område som kottarna ska gömmas inom så risken att någon letar sig bort från leken minskar. Någon går sen och sprider ut kottarna som sen efter startsignal ska hittas och samlas in och lämnas vid startpunkten.

Svårare: Svårighetsgraden kan varieras i oändlighet med antalet kottar, hur synligt kottarna göms, huruvida sökandet ska gå på tid eller inte och så vidare,

9. Bryt upp en grankotte.

Ibland blir träd angripna av skadedjur. Prova att bryta upp en grankotte så märgen öppnas. Där kan det bo små larver som har gjort dig gångar genom att äta sig fram. Titta på dem med förstoringsglas.

10. Vem har ätit på kotten?

Kottar är många skogsdjurs mat och man kan ibland se stora lager med gnagda kottar nedanför träd. Ta med en spårbok ut och jämför olika gnagspår på kottarna.

Bild lånad på Pixabay.com

4 kommentarer

  1. Jag gjorde en fröken riktigt sur en gång!

    De hade i skolan lagt upp en bricka med en massa grankottar med texten ”Så här många kottar äter ekorren varje dag!”. Vilket jag påpekade var felaktigt, ekorren äter inte kottar, de skalar dem och äter fröerna i kotten. I min värld en enorm skillnad! I hennes ingen alls så hon slutade prata med mig.

    Jag gillar inte när folk lär ut sina okunskaper, framför allt inte till barn.

    Jag gillar dock allt roligt man kan göra med det man finner i naturen! Har en hel kasse med kottar hemma! Kanske borde anordna lite femkamp!

  2. Som när jag påpekade för en pedagog att späckhuggare visst åt söta sälar när hon fick frågan av ett barn, ha ha! 🙂 Det där med ekorren har jag inte tänkt på hur jag säger till barnen så mycket men jag brukar nog faktiskt säga ”Vem har GNAGT på kotten? Det är inte alltid jag går in på att de flesta djur plockar ut fröna från fjällen och inte bara maler i sig kottar på löpande band så det kanske är lätt att barnen får den bilden 🙂

  3. Oj såå mycket roligt mannkan ha med kottar. Jag blir jättesugen på att samla ihop en liten skara barn å gå ut å leka! Tack för superbra tips!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: