Månadens blogg i februari – GRÖN I ÅBO.

Efter ett långt juluppehåll så är nu månadens blogg tillbaka! Årets första månadsblogg är Grön i Åbo som skrivs av finlandssvenska Julia Degerth.

En blogg om att vilja leva miljösnällt.

Jag minns inte hur jag hittade Julias Grön i Åbo men det kan ha varit en googling på något i stil med zero waste eller plastbanta. Det är ämnen som intresserar mig och jag hade lätt kunnat fylla min blogg med mina egna funderingar och lärdomar. Nu har jag valt andra fokusområden för min blogg men kanske smyger det sig in lite miljösmart friluftsliv och zero waste-tips för matsäcken i framtiden.

En blogg om att bara vara människa.

Julia vill själv leva och inspirera andra att leva så miljösnällt som det bara går men hon skriver även en del om att man trots allt bara är människa. Alla gör mer eller mindre miljösnälla val hela tiden, grejen är att göra dem medvetet och inte bara göra som alla andra ”bara för att”.

En enkel och stilren blogg.

Kanske var det Grön i Åbos väldigt enkla och stilrena design jag fastande lite för också. Jag blir lätt överväldigad av information om det är för många olika element på en blogg. Så ser inte Grön i Åbo ut och här kommer även lite minimalism in vilket jag gillar. Julia skriver helt enkelt om många saker jag gillar, gå in och läs!

Här kommer min lilla intervju med Julia.

Berätta lite om idén bakom din blogg. Varför började du blogga?

Jag ville från början blogga om Åbo (min hemstad) men också om miljön. Eftersom det redan fanns en finlandssvensk blogg om Åbo började jag istället skriva en miljöblogg som skulle innehålla olika ekotips m.m. som går att relatera just till min hemstad. Det var tanken från början. Jag insåg ändå att det var bättre att skriva om allt mellan himmel och jord och inte endast begränsa mina skriverier till Åbo. Då föddes väl ”riktiga” Grön i Åbo som bloggen ser ut idag.

Eftersom miljö (och andra frågor som feminism, djurens rätt, m.m.) ofta är väldigt känsliga ämnen är det lätt hänt att det blir lite väl formellt då man talar om det. Jag har velat ändra på saken och försöker därför skriva en miljöblogg som känns trendig, rolig och på alla människors nivå men också seriös.

Vem vill du ska läsa din blogg?

Jag vill såklart att vem som helst skall läsa min blogg, men jag har kanske haft som främsta mål att skriva för människor som inte är intresserade eller medvetna om miljöproblem. Det är därför jag försöker hålla min blogg relativt enkel utseendemässigt och jag vill bjuda på mig själv med mitt ordval och bilderna jag lägger upp, så att bloggen blir lockande.

Så även om jag vill att alla skall läsa min blogg, så känns det extra bra då någon som inte tidigare kanske brytt sig om dessa viktiga ämnen visar sig läsa mina skriverier. Då vet jag att jag byggt upp mina inlägg och layouten på ett sätt som passar alla människor.

Vad skulle du säga att din blogg handa om?

Min blogg handlar såklart om att vara miljövänlig men framförallt om hur det är att vara en helt vanlig människa och ändå vara grön. Många kanske har vanföreställningar om människor som lever extremt (jag lever t.ex. enligt livsstilen Zero Waste) och tror att de här personernas liv skulle skilja sig på alltför många plan från ens eget liv. Jag vill ändra på de här fördomarna! Jag vill visa att jag är en vanlig människa med galen humor, dåliga cheat days och helt enkelt bara ett vanligt liv.

Vad läser du själv för bloggar? Har du några du vill tipsa om?

Jag läser ofta bloggar som inte har något med min egen livsstil att göra. Det kan ju kännas lustigt att den bloggen jag läst allra längst är en av Sveriges största modebloggare, kontroversiellt eller hur? Jag tycker om feelgood-bloggar som vågar skriva om jobbiga ämnen men också bara vara sådär ”oh livet är helt magiskt” ibland. Några andra bloggar jag läser är bl.a.

Bloggen Grön i Åbo hittar du HÄR.

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: