Månadens blogg i maj -MATTISBLOGG.SE

En gång i månaden utser jag ”Månadens blogg”. De bloggar jag väljer ut är sådana som jag av vilt skilda anledningar tycker mycket om att läsa och titta i och vill dela med mig av som blogtips till mina egna läsare. Det kommer att vara bloggar från olika kategorier, skrivna från olika länder men alltid på svenska.

Matti1

Denna gången har jag valt en blogg som jag har följt i flera år. Bloggen startades i september 2011, heter Mattis blogg, och publiceras av Matti Holmgren. Han driver tillsammans med sin sambo kenneln Working Husky och det lilla företaget Jokkmokksguiderna med bas i just Jokkmokk i svenska Lappland. Man behöver inte vara hundmänniska eller ens gilla hundar för att gilla Mattis blogg, det räcker med att tycka att den svenska fjällmiljön är vacker och fascinerande. Eftersom jag är både en utemänniska och framförallt djurmänniska som gillar att läsa om det som intresserar mig är detta en blogg helt i min smak. Fotona i bloggen är otroligt vackra och beskrivningarna av Lapplands natur och arbetet med ekoturismen i Lappland får mig att vilja åka dit bums om jag hade kunnat.

Just deras arbete med hundarna, som antagligen var det som fick mig att hitta bloggen när den var relativt nystartad, är väldigt spännande. Jag har aldrig varit i kontakt med draghundssport men skulle otroligt gärna vilja känna känslan. Känslan av att röra mig i en flock, planera och förbereda turer och utrustningen, lära känna hundarna, veta varför hundarna placeras på sin plats i spannet, lära mig kommandon, samarbeta med hundarna, känna hur det känns att stå där bak och höra hur det låter osv osv. Matti lyckas förmedla det på ett bra sätt som antagligen (och förhoppningsvis) får fler än mig att vilja resa till Lappland och uppleva det i verkligheten.

Matti har haft Siberian Huskeys sedan 1984 och har tillsammans med sin sambo just nu 52 stycken plus två stycken Border Collies. Hundarna konsumerar tillsammans hundfoder för mer än 200 000 kr per år och jag kan inte låta bli att tänka på hur länge en 15 kg säck med torrfoder räcker till vår plutthund Chio som äter 2 dl/dag. Jokkmokkguidernas största verksamhet är just hundspannsturer men kanotturer och kanotuthyrning tycks öka i popularitet berättar Matti. Deras gäster kommer från hela världen men många av dem är från Sverige och Tyskland. För Matti är det viktigt att hålla en personlig och trevlig nivå på sina turer för att undvika att det blir för kommersiellt, det är mötet med människorna som är det viktiga. Varje år följer några hundra gäster med på kortare 3-timmarturerna och några platser finns varje år för de som vill följa med på längre expeditioner.

I de allra flesta bloggar är det överlägset vanligaste materialet text och bild. När bloggare dessutom lägger in filmer i sin blogg gör det att den känns mer tredimensionell och man känner ännu mer hur saker känns, smakar och luktar där de befinner sig. Man får känslan för hur det känns att ta ut och sela ett hundspann eller borsta bort den enormt tjocka vinterpälsen på en Huskey. Mattis youtubefilmer är bättre klippta och musikillustrerade än många andra bloggfilmer jag sett. Det är hemmagjorda och filmade med glimten i ögat, inte så perfekta och regisserade men säkert något det investerats några timmar i för planera, filma och klippa ihop för att få till bra. Jag är dock kanske lite färgad av att jag älskar arbete med hundar. Kolla in filmerna och njut!

Här kommer en liten intervju med Matti:
Vad var anledningen till att du började blogga? Av lite olika anledningar. Dels ville jag visa och inspirera folk till att vara ute och att man kan leva av sin hobby. Men jag har också ett djupare budskap. Jag skriver ibland om den vansinniga exploateringen av glesbygden och Norrland. Jag vill också få människor att förstå att man inte blir lyckligare av konsumtion och det galna med fördelningspolitiken i vår värld. Kanske det viktigaste trotts allt är att man som individ kan vara lycklig med en kopp hett kaffe ute vid en lägereld tillsammans med sina slädhundar. Man behöver egentligen inte så mycket mer.

Vad handlar din blogg om? Livet i Lappland som guide och torpare. Glädjeämnen, tester av utrustning, lite djupare tankar, livsstilen med ett 50 tal slädhundar, att driva eget företag, torparlivet och en hel del annat från en liten företagande livsnjutares/guides tillvaro.

Vad är det roligaste med att blogga? Responsen på det man skriver. Bland annat så följer vissa journalister bloggen och har gjort reportage om det jag skrivit i efterhand. Det har handlat om exploateringar där jag som liten företagare blir överkörd av stora skogsbolag eller Försvaret.

Vilka sorters bloggar följer du själv? Egentligen inga… Är ute såpass mycket i skog o mark att jag inte hinner…tyvärr. Jag vet ju att det skrivs mycket bra.

Har du några bloggar du vill tipsa om? Om det är någon blogg jag kollat på så är det Jonna Jinton. Hon beskriver torparlivet på ett sätt som jag känner igen. Hon har också beskrivit maktlösheten när man som liten bybo i glesbygden blir överkörd av större exploateringar. I hennes fall är det en vindkraftspark som hotar hennes livsparadis.
Jag läser även Tor’s Naturblogg. Han är naturfotograf i Jokkmokksområdet och skriver både om natur och kultur. Dåtid och nutid. Han visar gärna på problematiken med de moderna gruvdriften och hur stora bolag tillåts kolonisera Lappland och glesbygden. Detta kombinerat med många bra bilder.
De bloggar som jag gillar skall ha bra bilder och bjuda på kunskap. De skall ge en känsla för den skrivandes liv. Man skall få en inblick. Kunna känna lukten om ni förstår.

mattisblogg8mattisblogg1 mattisblogg2 mattisblogg5mattisblogg6mattisblogg7 mattisblogg9

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: