Midsommarveckan är här och jag är gräsänka.

Här i Tyskland bryr man sig inte ett dugg om att det är midsommar på fredag. I Bayern gillar man annars helgdagar och lediga dagar men midsommardagen struntar man blankt i. Nåja, midsommar blir det i vilket fall. 

Från och med i lördags och en vecka framåt är jag, barnen och Chio ensamma hemma, Daniel är på andra sidan jordklotet och jobbar en stund. Vi rivstartade med att ett barn skulle på kalas och veckohandling behövde göras. Jag grejade båda momenten med bravur, inget barn blev kvarglömd någonstans och mat fick vi med oss hem från affären, high five till mig själv! På kvällen firade vi det med lördagsgodis från City Gross i Sverige.

Samma dag firades pionens dag uppe i Sverige och jag kunde inte låta bli att rota lite i fotoarkivet efter bilder på mina älskade pioner vi hade i trädgården där. Bilderna är tagna ganska exakt för 4 år sedan och en dag ska jag ha nya pioner! Medan jag väntar och längtar tittar jag på bilder från vår fd trädgård i midsommartid i Sverige.

pioner-utslagen

Dagen efter Daniel hade åkt, kalas firats, veckohandling och pionens dag klarats av tog vi det lugnt. Ty söndagar här i Bayern är typ lagstadgad vilodag. Inget utom restauranger, museer och simhallar är öppna ungefär. Ingen vågar starta någon gräsklippare, cirkelsåg, högtryckstvätt eller något annat som för oväsen. Inte jag heller så gräset fick till idag på sig att växa. Eller till imorrn om det kommer regn idag. Eller till på onsdag om jag inte har tid imorrn. Daniel kanske får mascheta sig in när han kommer hem på lördag.

Vi överlever nog trots allt för denna veckan är fullspäckad med roligheter. På tisdag ska det tydligen vara bokstavskalas i skolan. Ettgluttarna har nu lärt sig alla bokstävernas ljud och kan skriva och läsa dem framlänges och baklänges, det ska firas! Alla barn har tydligen fått varsin bokstav att ansvara för på kalaset. Enligt en knögglig lapp i botten av ryggsäcken ska det från det Edmarkska hemmet på tisdag morgon följa med bakverk på V. Fasen också, han som kan baka i denna familj är på andra sidan jordklotet! Hoppas de godkänner Vollkornskeks (fullkornskakor) i färglad papperslåda.

pion-utslagen-regndroppar

Sen är det lugnt i några dagar vad jag kan komma på just nu. På självaste midsommarafton är det sen Skololympiad för skolbarnen och deras familjer på eftermiddagen. Vi har fått ett långt informationsbrev om detta som jag helt ärligt inte orkat lusläsa, kanske borde jag det. Ibland förväntas nämligen föräldrarna betala en slant i förväg eller ta med sig något till en buffé. Undrar vart lappen tagit vägen.

Dagen efter, på lördag är det sommarfest på Kindergarten. Brevet om det har jag faktiskt läst noggrannare för där stod att kalajset varade mellan 10 och 14, det kändes orimligt långt. Jag vill vara hemma på lördagar. Visserligen är man mycket för kalas och fest här i Bayern men 4 timmar? Nåja, vi får se. Barnen skulle tydligen dansa medeltidsdans och sjunga, det blir säkert jättefint. Om inte annat så kan det vara bra för stackars jetlaggade Daniel att ha lite hålligång runt sig så han inte somnar. Om man hunnit hem vill säga. Han kanske får be taxichauffören som kör hem honom från flygplatsen i München att dumpa av honom vid Kindergarten. Pang bom in i vardagen bara.

pion-regndroppar

Senare på lördagen kommer det besök från Sverige, tjo to the ho! Vad vi ska hitta på med dem är ännu lite oklart. Jag råkade boka ett rutingynbesök på måndagen så det kan de ju alltid följa med på. Eller förresten, kanske inte, jag skojar såklart. Inte om att jag råkat boka en gyntid just då dock, den måste jag boka om. Mycket att komma ihåg nu…

Kanske var det aningens mer än vad ni ville veta men då ska ni tänka på hur ofantligt mycket jag utelämnat. Vi är ju liksom en helt vanlig familj med gympapåsar hit och dit, mellismatsäckar, tider, möten, matplanering, gräsklippning, hundrastning och så vidare i oändlighet. Skillnaden från många familjer i Sverige just nu är bara att vi har en dryg månad kvar till sommarlovet och semestern här. Kämpa, kämpa! pion-liljedalen-knopp

12 kommentarer

 1. Härligt skrivet Linnea! Blir det inte någon liten exotisk blomsterkrans i håret till midsommar? Det fixar du säkert – så händig som du verkar vara. Önskar dig en bra vecka här i från Berlin och fortfarande farstutrappssaknande pensionären..

 2. Det verkar lite stressigt hemma hos er! Eller är det ”bara som vanligt”?
  Till min stora glädje finns det några pioner i en rabatt nära huset på Evatorp. Det är inte den bästa platsen, men man får vara nöjd med att det finns nå´n iaf!!!! Några knoppar är det på två av plantorna. Snart slår de ut, hoppas jag.
  Kram

  1. Knoppar? brukar inte pioner blomma som mest just nu? Det är iof bra med sena sorter så blomprakten i trädgården sprids lite 🙂

   1. Ja, bara knoppar tyvärr. Så de står inte på någon bra plats. Jag får se om jag flyttar dem. Jag vet inte vart isf, och det ska ju vara svårt att få pioner att komma igen efter en flytt. Förhoppningsvis är de vita, det ser så ut. Kram

  1. Kaos med läget hyfsat under kontroll 😉 Det är ju bara en vecka 🙂 När barn nr 2 var bebis var detta vår vardag då Daniel veckopendlade till annan ort. Ofta glömmer och förtränger man jobbiga saker i livet men den något slitsamma perioden glömmer jag inte i första taget!

 3. Du låter sprudlande glad i hela inlägget! Du verkar älska livet, blommorna, resorna, ja allt!

  Midsommarhelg, nej, inte ens norrmännen firar den. En vanlig helg… Ingen ordning alls… 🙂 Men inte visste jag att tyskarna är så mycket för vilodagen, det har vi också varit i Sverige – på 50- och möjligtvis på 60-talet, inte senare! Det måste vara kul med sverigebesök när man bor i främmande land.

  Ha en riktigt härlig midsommarhelg!

  1. Tyskland (iaf Bayern) är precis som Sverige på 60-talet 😉 Vilodag på söndagar, hemmafruar, sekreterare, Frau/Herr osv. Det enda jag gillar med det är att söndagar är vilodag, faktiskt. DET är något Sverige borde ta efter så folk tänker till och inte stressar ihjäl sig 🙁

 4. Här på Blåbärsvägen är pionerna i full blom. De är så mäktiga. Känns det långt tills det blir sommarlov, ni är ju vana vid att det är i mitten på juni. Vi har ju som sagt sommarlov nu och fått fullt med nya barn.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: