Oktoberfest i München – vad finns att äta och dricka?

Det som de allra flesta förknippar Oktoberfest med är öl. Men naturligtvis handlar det om så väldans mycket mer än öl, mat till exempel.

När vi besökte Oktoberfest inne i München så hade vi bokat bord tillsammans med en gäng av min mans arbetskollegor. Det är det absolut säkraste sättet att få sittplatser och det rekommenderar jag, om man vill ha sittplatser såklart. I entrébiljetten ingår då ett antal drickabiljetter och en matbiljett som man kan betala maten som beställs och serveras vid bordet med.

Jag tänkte visa er lite hur det ser ut bakom kulisserna inne i ett av öltälten på Oktoberfest. Jag tänkte även visa lite av den mat och dryck som serveras i det öronbedövande folkhavet och sorlet. Ljudvolymen och feststämningen är skyhög så jag blev mäkta imponerad över hur rätt mat och dryck kom till rätt bord i slutänden. Personalen var otroligt skickliga måste jag säga!

Vi tar det från början och börjar med:

Brotzeit

Då många Oktoberfestare kommer redan på eftermiddagen så finns stora brotzeitbrädor att beställa in. Ordet Brotzeit motsvarar svenskans ord för mellanmål ungefär men här är det mer som en gemensam förrätt. Det är för övrigt vanligt här med en stor skärbräda eller våningsfat med diverse korvar, ostar, skinkor, skurna grönsaker och smörgåsar. Dessa beställer man in som en gemensam förrätt till exempel.

På restauranger plockar man det man vill ha med bestick till sin tallrik, på Oktoberfest är det lite mer vikingastil som gäller. Alla tar med fingrarna och stoppar direkt i munnen, inget konstigt.

oktoberfest-mat-brotzeitbricka
Smörgåsar, grönsaker, korvar och röror med färskost.
oktoberfest-mat-grasloksmacka
Klassisk bayersk macka, smör och gräslök på surdegsbröd.
oktoberfest-mat-brezelladdning
Påfyllning av den ambulerande Brezelkorgen …
oktoberfest-mat-brezelforsaljare
… som sen kom till de som vinkade efter den.
oktoberfest-mat-brezelbit
Bryt en bit Brezel, kladda på lite färskoströra och så in i munnen, sååå gott!

Mat på bayerskt kalasvis.

Maten på Oktoberfest är ett kapitel för sig. I likhet med den svenska husmanskosten så är den bayerska maten väldigt ”bonnig”. Bayern är traditionellt en lantbrukarregion där folk arbetade hårt på fälten förr, precis som i Sverige. Då krävdes energität men enkel mat och precis som i Sverige är det mycket kött och potatis i olika varianter som gäller, så även på Oktoberfest.

oktoberfest-mat-kok
Kockarna lagar och levererar, servitriserna hämtar och serverar.
oktoberfest-mat-tallrikar
Schnitzel, knödel, potatissallad och kyckling i långa banor.
oktoberfest-mat-knodel-anka
Å så lite mer knödel och kyckling.
oktoberfest-mat-servitris
Fullastade servitriser som blåste i sin visselpipa gällde det att akta sig för!
oktoberfest-mat-bakpotatis
Tur att jag inte är matbloggar för detta var svårt att få snyggt på bild. Det gör inget för min bakpotatis var väldans god ändå!
oktoberfest-mat-kyckling
En halv kyckling beställd, en halv kyckling serverad, varken mer eller mindre.
oktoberfest-mat-gutschein
Såhär ser mat- och dryckesbiljetterna ut i Hofbräutältet.
oktoberfest-mat-knodel
Oktoberfestköken vinner inga priser i uppläggning men vad gör det? Gott är det ändå.
oktoberfest-mat-hungrig
En hungrig Oktoberfestfirare.

Dryck

Sen kommer vi då till ölen. Som jag skrev i inlägget Oktoberfest – varför detta hejdundrandes kalas?  serverar varje öltält endast öl från ”sitt” bryggeri. Vi satt i Hofbräutältet och där serverades alltså bara öl från Hofbräu. Eftersom att jag inte dricker varken alkohol eller öl så kan jag inte svara på hur stor skillnad det är mellan märkena. Tydligen har många sitt favvobryggeri och dricker inte gärna från andra så nog kan det vara skillnad på dem, om än lite inbillad kanske? Jag menar lageröl som lageröl, eller?

På listan över drycker som serverades fanns öl med alkohol men också utan. Det fanns även Radler som är en blandning av öl och limeläsk, Coca Cola, Fanta, Sprite, Mezzo-Mix som är en blandning av cola+fanta och så min älskade Apfelshorle såklart.

Ölen och Radlern serveras i Maß som är de klassiska ölsejdlarna på 1 liter. Det ser ut som att det kommer in stora blomvaser med öl men slurp slurp så är de tomma efter någon timme. Behöver jag säga att systemet kring toaletterna på Oktoberfest är välutvecklat med väl inarbetade rutiner?

Apfelshorle, läsk och vatten däremot serveras inte i Maß utan i de lite mer lätthanterliga halvliterssejdlarna. Jag lyckades få i mig två sådana under kvällen och behövde bara gå på toa en gång. Billigare, mer tidseffektivt och hälsosammare om ni frågar mig.

oktoberfest-mat-mass
En Maß.
oktoberfest-mat-olleverans
Många Maß på väg ut i folkhavet.
oktoberfest-mat-diskbalja
Många tomma ölsejdlar i en av alla de små diskcontainrar som står eller körs runt för att samla in det som ska till något av diskrummen.
oktoberfest-mat-diskrum
Diskrummen är tillsammans med köket lite av hjärtat i öltälten. Här både diskas och fylls de ölsejdlar som förser gästerna med öl, läsk, Apfelshorle och vatten.
oktoberfest-mat-disk
Oktoberfest backstage.

Mat och godsaker ute på Wiesen.

Vi hade som sagt bokade sittplatser med mat- och dryckbiljetter i ett av öltälten på Oktoberfest men det behövs verkligen inte egentligen. På det gigantiska festområdet finns en stor mängd restauranger och matställen att köpa mat och annat gott hos. Lite som en mat- och dryckfestival faktiskt.

Min favorit bland godsakerna är de chokladdoppade fruktspätten, så galet gott! Det finns även en rad olika sorters brända nötter, nutellacrepes, sockervadd och en massa andra sötsaker utöver all den mat som finns i de olika matbodarna. Att äta sig igenom Oktoberfest är det säker många som gör för här finns MASSOR att välja på.

Är man inte det minsta intresserad av ölen på Oktoberfest kan man alltså gå all-in på maten. Ska jag vara ärlig så är det nog faktiskt maten man ska satsa på om man vill få lite variation på sina smakupplevelser på Oktoberfest.

oktoberfest-mat-schockofruchte
Ett av de många bodarna med chokladdoppade fruktspett.
oktoberfest-mat-vegan
Letar man lite så hittar man till och med veganska och vegetariska saker.
oktoberfest-mat-weisswurstleberkase
Precis som öltälten är även de tillfälligt uppställda restaurangerna väl utsmyckade.
oktoberfest-mat-bodocafe
Mångas skyltar och dekorationer är jättefina!
oktoberfest-mat-kalbsbraterei
Det är svårt att föreställa sig att dessa byggnader bara är tillfälliga.
oktoberfest-mat-jokurt
Vissa företag var kreativare än andra i namn och bodutformning. Vad sägs om lite Frozen Yoghurt hos Jo Kurt?
oktoberfest-lebkuchen
Ingen Oktoberfest eller bayersk högtid utan Lebkuchen med överdrivet mycket glasyr!

6 kommentarer

 1. Vilket drag!! Starkt av er att vara så pass fräscha på lördagen som ni var. Nu känns det som om även jag har fått vara med på ett hörn på Oktoberfesten. Fina och kuliga bilder. Kram

 2. Åh, nu vällde minnena över mig. Har bott i München och Oktoberfest är något alldeles speciellt. Längtar verkligen tillbaka.

  Tack för att du tog med mig med till München igen.

  Kram Kim

 3. I år (2018) var jag där både på invigningen och i HB:s tält och Festzält Tradition för femte året i rad.
  Trycket i år var det värsta jag har varit med om. Folket var galnare än någonsin. Fullt ös alltså.
  Man behöver vara med där. Det gör gott i själen.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: