Prags Zoo

Isamarbetemedflygresor

Resor till Prag förknippas ofta med romantiska weekendresor där resesällskapet består av två kärlekspartners. Det är en vacker stad att strosa runt i, att sitta länge på caféer i och se sitt resesällskap djup i ögonen med floden Moldau i bakgrunden. Visst är Prag perfekt som resmål om det är att strosa runt, kolla in museer, parker och historiska byggnader hand i hand som är önskemålen. Eller så kan man göra som vi, släpa med hela familjen + en morfar och hans fru. Det gick alldeles utmärkt det också! Jag satt och glodde pappa i ögonen och Daniel i hans frus ögon medan hon stirrade i storebrors ögon och han i lillebrors. Eller kanske inte, men trevlig hade vi och långt promenerade vi!

Våra barn är resvana men inte överdrivet fascinerade av historiska byggnader och museer om tex Kafka eller kommunism så vi valde att lägga en dag inne i Prag bland fina hus, kyrkor, fontäner, streetartists och gatumusikanter. Sen vinkade vi hejdå till morfarn och hans fru så de fick gå hand i hand själva en stund (och kanske sitta och se varandra djupt i ögonen på ett café?) medan vi tillbringade en dag på Prags Zoo. Jag är barnsligt förtjust i djur så inte mig emot. Jag föredrar dock vilda djur men i brist på annat brukar jag nöja mig med djur i djurparker. Det är en aningens lättare att få syn på djuren där, speciellt djur som giraffer och isbjörnar, de kommer inte till Prag av sig själva liksom.

Prags Zoo ligger på en sluttning lite norr om stadskärnan och det går bussar som stannar utanför entrén från stan för de som inte har bil med sig. För oss som kom med bil fanns parkering ca 100m från ingången som kostade motsvarande ca 30 kr.  En entrébiljett till djurparken kostade för 2 vuxna och 2 barn motsvarande ca 200kr och det var väl investerade slantar tycker jag. Barn under tre år går in gratis och kopplade hundar som inte stör djuren är välkomna mot en avgift på motsvarande ca 30 kr. De rena, fräscha och trevliga lunchresturangerna (med rena och fräscha toaletter) höll bra priser och glass- och korvkiosker fanns utspridda över hela djurparken. Lite varstanns fanns det små fina lekparker och möjlighet att låna kärror att sätta packning och trötta barn i. Barn- och familjevänligt helt enkelt.

Det sorgliga med djurparker är att det är nästintill omöjligt att hålla vissa djurarter på ett sånt sätt så att de håller sig mentalt och fysiskt friska. Ett flertal av djuren även på denna djurparken visade tecken på att inte må toppen i knoppen som man säger så. Många av djuren hade det dock jättefint och hade hägn i bra storlek med bra miljöberikning. Jag brukar roa mig med att utse djurparkens finaste hägn och på Prags Zoo vann Giraffernas hägn lätt. På kartan ser du det längst upp och där syns nästan hur stort det är. Det var stort och luftigt och de kunde hålla sig på avstånd från besökarna utan att det kändes som att de var 100 m bort. Girafferna lär kanske inte bryr sig om utsikten över de gröna kullarna så mycket men för mig som besökare kändes det trevligt.

Det är något med mig och långhalsade djur. Kameler, alpackor, strutsar och giraffer är fascinerande.

På det stora hela tycker jag ändå att djurparker som satsar på välutbildade och erfarna djurvårdare, pengar på ändamålsenliga hägn och informationstavlor, har ett utbildningsprogram eller koncept för att utbilda besökare, studenter och skolelever samt medverkar aktivt i internationella bevarandeprojekt och utbyten är väl värda besök för att stödjas. Sen måste man vara medveten om att djurparker inte drivs av ideellt arbetande människor, djuren ska skötas varje dag och besökarna kräver nyheter varje år för att komma tillbaka. Det kostar pengar, mycket pengar. Pengar som måste tjänas in via bland annat besökarna. För att stödja deras inovativa idéer köpte jag även 4,5 kg elefantbajs med mig hem som jag skrev om i ett inlägg häromdagen. Den 1,5 kg tunga bajsplutten från någon av djurparkens elefanter ska få göda årets tomatplantor här hemma i Ingolstadt.

Pedagogen i mig gillar när det finns små utbildningsstationer som funkar på besökare i olika åldrar. Här kunde man prova en av naturens uppfinningar, att plocka att plocka upp stenar med olika ”näbbar”.
Många spännande och märkliga fåglar fanns att se.
Kanske lite grått och tråkigt hägn för besökarna men de bergslevande getterna trivdes säkert jättebra.
I en slinga där det inte var några hägn fanns en serie med stationer där man kunde lära sig om och känna på olika fossilmodeller. Pedagogen i mig gjorde tummen upp.
Flodhästar är imponerande, massiva, stora och rätt söta även om de bara ligger ner.
Skyltningen var bra men det allra mesta var på tjeckiska…
Isbjörnarna blev storebrors favorit vid utvärderingen av besöket. De var vid glaset mycket så de små händerna var bara någon centimeter från dem. Det gjorde intryck på mina barn.
Djurparken har fler ”djungelhus” med alltifrån fjärilar och papegojor till sköldpaddor och ormar.
Lunchen åts med utsikt över flamingodammen.
Pingviner är fascinerande djur.
De röda pandorna ser otroligt mjuka ut.
En av de många surrikaterna spanar ut över den lilla prärien.
En nyfiken leopard och mina lika nyfikna barn kikar på varandra genom glaset.

Eftersom att vi bor endast 36 mil från Prag så tog vi bilen dit denna gång. Reser du från till exempel Sverige går det direktflyg till Prag, biljetter kan du boka via Flygresor.se.

7 kommentarer

 1. Vilken underbar berättelse….
  Prag är en av de städer jag önskar att få besöka.
  Du fångar verkligen ögonblickens magiska kraft i din berättelse och förstärker den känslan med bilder…
  Nu längtar jag ännu mera till Prag!

  1. Tack så mycket för fin kritik! 🙂
   Vi lär åka tillbaka till Prag fler gånger, det var en stad som har mycket att erbjuda 🙂 Det kommer fler inlägg om Prag men jag portionerar ut dem så att det inte blir tjatigt 🙂

 2. Fina bilder och häftiga djur. S tyckte bäst om flodhästar och isbjörnar berättade han. Du skriver och berättar så bra att det känns som om man varit med. Man kan nästan tro att du redan börjat skriva på en bok så bra och roligt är det att läsa.
  Kram

 3. Kul med Prag! Jag har en vän som åker dit nu i vår och undrar om tips på en bra restaurang för ett helt tjejgäng. Har du något bra tips?

  1. Det beror ju lite på vilken sorts resturang/mat de vill ha 🙂 Något resturangtips med traditionell tjeckisk mat har jag inte tyvärr. Vi åt däremot på Crazy Com (googla Crazy Cow Praha) där övervåningen är flera mindre rum med öppet emellan så det kändes lite ”privatare” än om alla restaurangens gäster sitter i samma rum och försöker överrösta varann. Som namnen antyder har de mycket kötträtter på menyn, det är ett steakhouse av bättre kvalité. Bra mat och dricka, trevlig service och som vanligt i Tjeckien, bra priser! fastnar de inte för Crazy Cow är det allt annat än svårt att bra hitta restauranger i Prag 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: