Sauerkraut – den syrade vitkålen som tyskar älskar.

Just nu är det full action ute på alla de vitkålsfälten runtomkring oss här i Bayern. Den mesta vitkålen ska sen användas till den, för tyskar, überviktiga Sauerkrauten!

Jag hade aldrig sett vitkålsodlingar av denna kalibern innan men här där vi bor är de inte ovanliga. Rad efter rad med vitkålshuvuden stora som basketbollar växer på fälten och en dag var jag tvungen att stanna bilen och gå ut och fotografera detta exotiska fenomen.

kalodling-falt

Sen fotona togs så har alla kålhuvudena skördats och körts till den Saurkrautsfabrik som ligger i stadsdelen bredvid oss. Den ligger i närheten av den logopedmottagning vi gick hos i våras, annars hade jag aldrig upptäckt den. Den ligger liksom i ett vanligt villaområde, som så många andra ”bondgårdar” gör här.

kalodling-kalhuvud-uppifran

Varje vecka när vi gick över gårdsplanen för att komma till logopeden kikade vi in i fabriken om skjutdörarna var öppna. Det luktade alltid sådär speciellt som vitkål gör. Ibland stod stora vagnar med vitkålshuvuden och väntade utanför på att få komma in i tvättrummet för att sen antagligen tas vidare till strimlaren och vidare i processen för att komma ut som välpackad Sauerkraut i glasburkar.

kalodling-kalhuvud

Jag gillar Sauerkraut och för er som inte vet vad det är så är det strimlad och syrad vitkål. Det är inte helt olikt det man i Sverige kallar ”pizzasallad” och som fås i liten plastburk varje gång man köper pizza på pizzeria. Den vitkålen är dock inte syrad så det går inte riktigt att jämföra, bara nästan. Sauerkraut och andra mjölksyrade grönsaker ska tydligen vara riktigt nyttigt då det hjälper magen att hålla sig på rätt köl.

Bilden här nedanför är från när vi blev bjudna på middag hos vår tyska kompisfamilj. Jag som varken äter Weißwurst eller Leberkäse fick smördegsinbakad Sauerkraut. ”E de verkligen mat?” tänkte jag men åt såklart snällt då de väldigt gästvänligt hade gjort något utan kött till mig. Det var faktiskt gott men jag har svårt att äta stora mängder Sauerkraut på en gång så jag nöjde mig med dessa två bitar. 

inbakad-sauerkraut

Vill du läsa med om Sauerkrautens superbraiga effekter på våra magar så har min bloggkollega Sara på bloggen Saras eviga skrivit ett inlägg om det. Där beskriver hon också steg för steg hur du kan prova att syra din egen vitål! Inlägget heter Gör din egen surkål.

surkål-saras-eviga

Imorrn fortsätter vi på Sauerkrauttemat! Då får ni se en video när en av Sveriges största Youtubers provsmakar tyska produkter. Hen smakar bland annat Sauerkrautsaft (surkålsjuice) som görs av den syrade vitkålen och kan köpas i vanliga matbutiker här i Tyskland. Vad tror ni betyget på den blir?

4 kommentarer

    1. Jag råkade faktiskt åka förbi med bussen precis när de höll på att skörda 🙂 Plantorna såg ut att skäras av flera på en gång av en maskin som liknade någon sorts liten skördetröska. Kålhuvudena åkte sen upp i något som tog bort ”blasten”. Den spottades ut direkt så hela fältet är täckt av det nu. Kanske plöjs det bara ner som gödsel sen, det återstår att se 🙂

  1. Åh, surkål som är så himla gott! Min svärmor gjorde egen ute på balkongen några gånger. Hon brukar steka surkålen med lök och mycket olivolja och det är riktigt gott, jag har gjort det flera gånger.
    I Serbien gör man även sarma, surkålsdolmar som man äter med t ex potatis och gräddfil. Guuuu va gott! Jag har ju till och med en burk surkål i skafferiet.

    Det är spännande att se så där stora mängder grödor på ett fält. Vackert var det också!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: