Skolinskrivning för storebror.

Igår var det dags för årets skolinskrivning här i vår stadsdel. Alla barn som fyllt 6 år innan 30 september är med på listan över de barn som får genomgå de skolmognadstester som görs. Här i Tyskland går de inte efter födelseåret som man normalt gör i Sverige och för Atlas skull tyckte vi att det systemet passade bra. Då får han ett år på sig att lära sig tyska och har större möjlighet att hänga med i skolundervisningen från början. Att han får börja skolan var dock ingen självklarhet trots att han är i rätt ålder. Det är som sagt flera så kallade skolmognadstester barnen går igenom innan skolstart. Det jag upplevt av dem har dock varit att de är relativt enkla och fångar nog bara upp dem med uppenbara svårigheter. Den första testen gör förskolepedagogerna innan jul, den andra gör en person från ”kommunen” och den tredje gör en lärare på skolan vid skolinskrivningen. Nu har alla testerna gått bra för vår son och jag har bara hört om en som inte klarat det. Det barnet pratar väldigt lite tyska och är född sent på sommaren. Kanske syftar bara testerna till att se vilka som kan behöva extra stöd när de börjar skolan?

Detta med ”Schuleinschreibung” var något nytt för oss eftersom det i Sverige nästan sker per automatik om man inte väljer en skola som inte är ens ”hänvisningsskola”. Dvs den skola som ligger närmst geografiskt i de allra flesta fall. Här är rutinerna för skolstart annorlunda men jag vet inte om samma gäller i hela Tyskland, eller ens hela Bayern. Till exempel läroplaner, timplaner och annat kan skilja sig mycket åt mellan olika de olika bundesländerna.

Grundskolan som ligger här i vår stadsdel bjuder först in till föräldramöte där skolan presenteras och en lista på vilka papper som ska med till skolinskrivningen delas ut. Det är tex födelsebevis, hälsointyg och en allmän blankett med namn, kontaktuppgifter, religonstillhörighet, om barnet har glasögon osv osv. Det där med religonstillhörighet har att göra med att katoliker och protestanter har olika religonslektioner i skolan här. Märkligt och ovant för oss utlandssvenskar men snart känns det nog helt vanligt det också.

När dagen för skolinskrivningen är kommer alla barn med sina föräldrar till skolan på eftermiddagen. Man får lite fika i foájen och barnet går sen ensam med en lärare till ett klassrum medan föräldern lämnar alla papper hos en av administratörerna och får en lunta med information och broschyrer. Ännu ett tillfälle att slipa tyskan!

   
Den där ”struten” på det vita pappret är en ”Schultüte”. Det är lite som en julstrumpa men man får den när man börjar skolan. 

9 kommentarer

 1. Jo då, det är en hel del som skiljer Tyskland och Sverige åt. Tyskland är ju också en federal stat där de olika delstaterna har långt gående självstyre. Bayern är också unikt så till vida att det är en fristat.
  Bayern ville ju bryta sig loss från förbundsstaten och då belv det en fristat för att hålla samman Tyskland.
  Ju längre söderut man kommer i landet, ju mer katolsk blir också landet.

  Nu känner jag ju inte till Bayern så mycket men älskar ”Patrona Bawarie” med ”Original Naabtal Duo”.

  Tack för denna information.

  Kan ju tillägga att jag har foton med mina tyska kusiner när de har sina strutar, och du må tro att jag är/var avundsjuk 🙂

  1. Det var en politisk diskussion här i Tyskland för någon månad sen som handlade om ett förslag om att på offentliga platser ska det bara få pratas tyska. Det var då någon Bayersk politiker som log lite åt det och menade på att det inte skulle funka i Bayern för här pratar många Bayerska 🙂 Bayerska låter ungefär som tysk skånska med väldigt många egna ord 🙂
   Som så många andra tyska ”fenomen” jag aldrig hört talas om Googlade jag för att reda ut vad de där med schultüte handlade om. Många var de bilder på glada, ibland halvt tandlösa barn som glatt visade upp sina strutar. Gissar att dessa bilder är lika vanliga som de svenska bilderna på barn med ny ryggsäck på väg till sin första skoldag 🙂

   1. Bayriska låter, i alla fall för mig som nordbo, väldigt likt Österriskiska. En del säger att det är tysk dialekt medan andra säger att det är eget språk. Vet inte vilket som är korrekt och absolut inte det som pratas i Bayern.
    Har vänner i Österrike och har höt när de pratar och det är inte mycket jag förstår i alla fall.

    Skall se om jag kan hitta foto på min kusin och lägga ut när hon står med sin Wundertüte i famnen 🙂

 2. Vad spännande. Vad tycker A själv om detta med att börja skolan? Jag är lite spänd men vet att det kommer att gå bra för honom. Kram.

  1. Det kommer såklart att gå finfint! Han hade en period han inte ville börja skolan för att han sett filmer där rektorer var elaka mot barnen. Vi förklarade att rektorn är lärarnas chef som hjälper till med många olika saker och får inte vara elak mot barnen som de kan vara i påhittade sagor på film. Nu verkar det vara glömt och skolstarten verkar spännande.

  1. Jag tror absolut att skolmognadstest är en bra idé! Det kan ju skilja väldigt mycket på hur utvecklade och mogna barnen är när de börjar 6, 7 år. Det skulle nog gynna barnen att utmanas när de är mottagliga för det istället för att försöka pressa in alla i en form. Det får ju dock vara inom rimliga gränser och inte gå till överdrift, man måste lära sig att anpassa sig och foga in sig i samhället i viss mån för att vara en fungerande samhällsmedborgare. Vissa människor mognar ju liksom aldrig och dem kan man inte ”vänta in” 🙂 Skämt å sido, det handlar också lite om ens egna rättighet att lära sig om sina rättigheter och skyldigheter som samhällsmedborgare och medmänniska. Att bli ”curlad” genom livet tror jag inte på.
   Jag tror att systemet med skolmognadstester är självklart här så jag har inte hört något negativt om hur barnen som får vänta ett år hanterar det.

 3. Jag har rest ganska mycket under mina år, men aldrig varit i Tyskland på riktigt, endast nuddat landet… 😉 Kul att läsa om ert liv där, att lära om andra länder och kultur är alltid spännande!

 4. Det är så spännande det här med att A ska börja skolan, oavsett om det hade varit i Sverige eller, som nu, att han ska börja i tysk skola. Jag minns min första skoldag som i går!
  Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: