Skolmognadstest

För några veckor sen kom det en dam från kommunen till Kindergarten och gjorde skolmognadstester på de barn som ska börja skolan i september. Testerna var egentligen ganska simpla och storebror pekade, ritade och visade rätt saker. Han skulle tex se vilken av en rad snögubbar som var avvikande och slutföra några mönster med geometriska former. Hon brydde sig inte om att han inte pratade så mycket eftersom han förstod allt hon sa så efter sommarlovet är det skolan som gäller. De barn som inte klarar testerna får en ny chans innan sommaren.

Eftersom att vi pratar 99% svenska hemma märker vi inte av så mycket hur mycket tyska barnen kan. Det märker vi dock när vi är i någon lekpark eller är hos någon familj med andra barn de pratar med. Våra barn är på väldigt olika nivå men förstår mycket och gör sig ofta förstådda. Det är en märklig känsla att höra sina barn prata ett annat språk. Frågar vi något på tyska, svarar de ofta på tyska men de har nog enklast att prata tyska med de som inte förstår svenska. Det verkar enklare för hjärnan att fokusera på ett språk i taget annars tar det starkare språket över. Det känner även jag igen. De jag vet kan svenska, tyska och engelska pratar jag automatiskt svenska med. De som kan tyska och engelska pratar jag automatiskt engelska med och de som bara kan tyska pratar jag bara tyska med. Pratar kanske är att ta i. Med några ord här och där, lite gester och pekningar verkar de flesta förstå att jag vill boka om ett utvecklingssamtal, byta grupp på tyskakursen eller veta vart storebrors läxpapper ska hämtas ut och lämnas.

På eget initiativ ville Storebror skriva en dag. Med hjälp av Tyskaträningsappen för barn på IPaden började han skriva.

4 kommentarer

  1. Jag tycker ni är jätteduktiga allihop med det nya språket, både att förstå och göra sig förstådd. A har ju alltid varit duktig på att lära nya saker och det är roligt att se att han intresserar sig även för att skriva. S lär sig nog efter hand med tyskan, men det är nog lite svårare eftersom han inte har lärt svenska läsningen än.
    Jag följer med spänning era nya utmaningar.
    Kram farmor Eva.

  2. Han är duktig han Storebror!! Men han har ju alltid varit intresserad av bokstäver. Det är spännande att se hur A kan skriva på ett annat språk, så det ska bli kul att höra honom prata också. Sirius kommer i kapp, det lovar jag, det har han alltid gjort. Vi ses snart!
    Kram från mamma/mormor

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: