Jag tror på storken!

En positiv överraskning när vi kom till Estland under vår Östersjöroadtrip var alla storkar vi såg! Efter lite research läste jag att sverige kämpar med att få tillbaka sin storkstam. Jag säger heja heja, jag tror på er storkar!  

Idag fortsätter jag att skriva lite om de fina naturupplevelser jag fick under vår Östersjöroadtrip. Igår skrev jag om den tjädertupp vi mötte i Finland, idag handlar det om storkarna i Baltikum och Polen. Visste ni att en stork kan bli 25 år gammal och att det finns 25 000 par i Baltikum och 40 000 par i Polen, det ni! Alltså inte så konstigt att vi såg storkar både seglandes i luften, letandes mat i diken och ruvandes i sina bon lite överallt.

Ska jag vara ärlig så hade jag inte kollat i en enda reseguide eller bok inför vår Östersjöroadtrip. Vi letade reda på lämpliga ställen att besök och sova på utifrån avstånd och körtid och kollade sen lite snabbt vad som fanns att se där på kommunernas officiella turistsidor. ”Resten hittar vi på plats” tänkte vi. Ingenstans stod det dock om alla tusentals storkar vi fick se i Estland, Lettland, Litauen och Polen! Det kanske inte är en turistattraktion lika mycket för den stora massa som för mig, djurnörden.

Nästan så fort vi hade kommit till Estland och kommit ut ifrån Tallin och ut på landsbygden började de där stora pinnhögarna högst upp på el- och telestolparna synas. I vart och varannat bo låg eller stod det dessutom häckande storkar, så himla häftigt. Jag har tidigare sett det storkpar som bor på Skånes djurpark men kan inte minnas att jag någonsin sett en stork i det vilda.

Eftersom vi inte hade hunnit (eller brytt oss om) att leta reda på något bra storkspanarställe så tittade vi mest på alla storkarna från bilen medan vi körde. Vi hittade inte något bra ställe att stanna på i närheten av något storkbo så några egna bilder på levande storkar blev det tyvärr inte. Jag var nog dessutom den enda i bilen som hade röstat för att stå vid en parkeringsficka längs med vägen någon timme för att vänta på att en stork skulle segla förbi och vilja bli fotograferad. Jag fick nöja mig med den plaststork vi hittade på en bensinmacksskylt någonstans på Polens landsbygd. Det kompenserades av att ett av mina barns namn stod på skylten, alltid något.

stork-flygande

storkpar-elledning
Bilderna är lånade på Pixabay men jag hade nog faktiskt kunnat ta dem själv om jag hade hittat bra fotoställen, så nära kom man dem.

Vill du läsa mer storkfakta och information om det svenska storkprojektet hittar du det är:
WWFs sida om den vita storken.
Storkprojektet.se 


Alla inlägg om vår roadtrip runt Östersjön hittar du under etiketten

Roadtrip runt Östersjön.

6 kommentarer

  1. Om ni tar bilen upp till Sverige igen så kör runt byarna vid Wolfsburg och Helmstedt i Niedersachsen. Där finns massor.
    Du som är hästintresserad får ta dig till Flyinge där det finns ett svenskt projekt.

    1. Tack för tipset om Wolfsburg och Helmstedt! 🙂
      Projektet på Flyinge tror jag är en del i det där storkprojektet jag länkade till, jättespännande!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: