Sverige vs Tyskland – att helga vilodagen.

En sak som flera av våra besökare från Sverige blivit förvånade över när de kommer till oss i Bayern är att söndagar är vilodag här, på riktigt alltså.

Så långt det går och är praktiskt i ett modernt samhälle är allt stängt på söndagar här. Samhällsservice som vård, räddningstjänst och kollektivtrafiken är igång och restauranger och museer är öppna. Även vissa bagerier är öppna en stund på morgonen för man ska kunna köpa färskt frukostbröd.

Detta med söndagsstängt tyckte vi var urbota dumt på alla sätt och vis när vi flyttade hit men nu, nu är det den bästa dagen på hela veckan! Nu har vi vant oss vid att se till att det vi vill ha på söndag och måndag morgon (i till exempel matväg) finns hemma på lördag eftermiddag när butikerna stänger. Söndagen blir sedan en dag då vi ägnar oss åt friluftsliv, komma ikapp med det som inte hunnits i veckan och barnen leker ofta med kompisar. En vilo-och komma-ikapp-dag helt enkelt.

Nu vet jag inte hur det är i resten av Tyskland men i Bayern ser man ganska allvarligt på om man skulle börja föra oväsen med till exempel gräsklipparen eller andra maskiner som slagborr eller högtryckstvätt på en söndag. Det är fler än bara en stackars svensk som vi hört om som blivit tillsagd eller till och med anmäld för att ha fört oväsen på en söndag. Vi trodde det var ett skämt eller skröna först men nej, det var på riktigt.

Jag har en vän som har berättat för mig att det till och med står inskrivet i deras hyreskontraktet att de inte får dammsuga på söndagar, för att det kan störa grannar antagligen. Huruvida något sådant står med i vårt hyreskontrakt har jag glömt att kolla men jag är tveksam till det. Jag skulle dock inte bli chockad om det gör det.

Anledningen att det är söndagsstängt här gissar jag har att göra med att Bayern är katolskt, relativt kyrkligt och därmed konservativt. Det konservativa är i de flesta fall ingen vi gillar men det här har vi inte så mycket emot faktiskt, inte längre i alla fall. Jag tycker snarare att till exempel Sverige skulle kunna ta efter och lugna ner sig lite en dag i veckan. Det kommer dock antagligen aldrig att hända för i Sverige vill man framåt, uppåt och öka konsumtion och tillgänglighet, inte stanna kvar i samma trygga hjulspår som man gör i Tyskland.

Vad Tyskland har för ”officiella” anledningar till att ha kvar söndagsstängt vet jag inte, jag bara gissar att det har med tradition att göra. Kanske är det en fråga som fackförbunden driver för att personal ska få ha ledigt? Kanske någon av mina bloggläsare som vet?


Vill du läsare andra delar i inläggserien om skillnader mellan de båda länderna hittar du dem under etiketten:

Sverige vs Tyskland.

 

10 kommentarer

 1. Det där borde Sverige ta efter!! Samma sak med att det (i princip) är öppet dygnet runt matbutikerna. Man blir ”bortskämd” och behöver ju inte alls skärpa sig. Det skulle vara nyttigt för alla parter att det är stängt, öde & tyst iaf en dag i veckan. Kram

  1. Nu tror jag aldrig att Sverige kommer gå tillbaka till söndagsstängt så man får ta lite eget ansvar istället 😉 Ger man tusan i att spendera en enda krona en av veckans dagar så blir det genast lite tid över till annat 😉

   1. Nej, söndagsstängt kommer det nog aldrig bli i Sverige. För min del går det många dagar i veckan utan att jag spenderar en enda krona och jag tar oftast en promenad till ICA mitt på dagen, aldrig sent (eller tidigt). Men det går ju för sig i min ”lyxiga” tillvaro som pensionär. Annat är det ju för den arbetande delen av befolkningen. Kram

 2. Det är ju åt samma håll här i Spanien. Söndagar är butiker normalt stängt men det finns undantag, man kan söka tillstånd och det är något med utan på lokalen också. Restauranger och museer är dock öppna på söndagar. Vi brukar säga att Spanien på många sätt är som Sverige för 30 år sedan.

  Här används dock söndagen till att ta fram alla maskiner man kan så fort klockan slår 10 på söndagsmorgonen.

  1. Så brukar vi säga om Tyskland, att det är som i Sverige för 30 år sen 😉 Jag gillar faktiskt att det är tabu med maskinoväsen på söndagar. Det är så lugnt och tyst 🙂

 3. Jag minns hur det var här i Sverige på 40-50-talet när affärerna var stängda på söndagar. Den enda affär som var öppen en stund på söndag förmiddag var mjölkaffären. Jag tror att det var för att många inte hade kylskåp och mjölken surnade fort, då var man tvungen att köpa mjölk nästan varje dag. Som du skriver så var söndagen faktiskt en vilodag då man inte skulle ”arbeta”. Vi barn skulle vara finklädda och så gick man ut på söndagspromenad hela familjen.

  Ja, det var verkligen en helt annan tidsanda. Man stressade inte som idag, då man förutom stressen på jobbet även stressar på fritiden för att hinna med så mycket aktiviteter som möjligt. Inte konstigt att många ”går in i väggen”. Till och med som pensionär känner jag mig stressad ibland. Det finns så mycket roliga aktiviteter jag villl gå på. Men, då gäller det att tala sig själv tillrätta och ta del lugnt. Det är ju inga måsten!

  Birgitta

  1. Otroligt många saker har blivit bättre jämfört med ”förr” men den generella stressnivån i samhället är verkligen inte en av dem 🙁 Nu behöver man kanske inte gå finklädd på söndagar (om man inte vill) men att tvingas till lite lugn kanske inte vore så dumt?

 4. Affärstiderna i Tyskland är väl federalt reglerade även om en viss uppluckring har skett.
  men EU ligger väl på att de skall bli liberalare i det.

  När jag kommer till Tyskland är jag väl medveten om de tyska affärstiderna och att det är söndagsstängt så jag tänker inte på det. Här där jag bor i Sverige är konkurrensen stor mellan butiker och stora shoppingcentra, så här allt öppet. Men man behöver inte komma så långt ut på landsbygden och småorter för att se mer ”normala” affärstider.

  Vet inte hur det är nere i Bayern som är en fristat, men i Schleswig-Holstein har ju butikerna öppet för julskyltningen och du får gå runt i butiken och titta, prova kläder mm MEN vill du handla får du vänta till butikens ordinarie öppettider på vardagar.

  Själv försöker jag undvika shoppingcentrat på helger, möjligtvis min lokala butik.
  Vilodagen vill jag ägna åt sådant som ger vila och avkoppling, vilket för en kontorsnisse kan innebära att man går runt med gräsklipparen på sommaren.

  1. Det var ju en udda men kreativ lösning, att ha butikerna öppna men ingen får handla där 🙂 I Sverige är nog som du säger konkurserna stor då kundunderlaget är mer begränsat än här där det bor otroligt mycket mer folk!

   1. Ja det kändes konstigt när vi första gången gick in i affären och gick till kassan och fick besked att vi får vänta med att handla tills i morgon.:-D

    Men alltid lär man sig något nytt…

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: