Sverige vs Tyskland – bilkörning och trafik.

Detta är den första delen i en liten inläggsserie om skillnader mellan Sverige och Tyskland. Jag rivstartar med det osexiga ämnet trafik! Faktum är att det är ett av de ämnen som vi får rätt många frågor om när skillnader mellan länderna kommer upp i samtal.

Motorvägar och Autobahn

En stor skillnad mellan länderna när det gäller trafik är som många vet, motorvägarna. Det är bara att ta en snabb titt på en Europakarta för att kunna konstatera att det finns otrolig många fler stora vägar med fler än tre filer här i Tyskland jämfört med i Sverige och övriga europeiska länder. Och fort körs det på många av dem, riktigt fort.

Det går fort på Autobahn.

På skyltarna som anger hastighetsbegränsningar på Autobahn står det ofta 130km/h men den farten gäller bara om det händer något, visst låter det logiskt? Det är alltså i princip fri fart som gäller, så länge det inte händer något. Kör man över 130 och blir iblandad i någon incident blir man direkt medskyldig.

efit-16
Familjen Edmark on tour!

Antalet olyckor.

Detta har jag inga som helst siffror på utan utgår bara ifrån mina egna erfarenheter. Här i Tyskland uppskattar jag att det sker otroligt många fler olyckor än i Sverige. Det kan förstås bero på att det bor 10 gånger fler människor här men rimligtvis också för att sättet man för fram sina bilar på är lite mer … aggressivt?

Jag vet inte varför men här verkar inte samma respekt för farterna och sina medtrafikanter finnas. Vill en del till exempel byta fil gör de det utan att se sig om mer än framåt. Det blir därför fler än två bilar inblandade när en bil byter fil utan att se sig om. De bilarna som kör i filerna bredvid måste ju i sin tur snabbt flytta på sig och det blir då som en seriekrock i sidled. Ett inte helt ovanligt senario på Autobahn.

Bilolyckor händer såklart relativt frekvent i Sverige också men där behöver man sällan kalkylera med det i vardagen, inte på samma sätt i alla fall. Jag märkte en gång i Sverige hur jag beräknade körtid utifrån hur många olyckor (med tillhörande köer) det brukar vara på Autobahn under en viss distans. Sen kom jag på att jag var i Sverige och att det antagligen var fritt blås mellan Emmaboda och Växjö och det var det ju såklart.

efit-09
En småländsk landsväg, långt ifrån Autobahn i Bayern.

Dricka alkohol och köra bil.

Med ungefär samma princip med hastighetsbegränsningarna på Autobahn som bara gäller om det händer något gäller promillegränserna för alkohol vid bilkörning här. Rattfull räknas man inte som förens man har 0,5 promille alkohol i blodet. Men om man blir inblandad i någon incident är det 0,3 som är gränsen. Fullt logiskt eller hur? Helt tossigt om man frågar mig.

Här är det fullt accepterat att ta en öl på en Biergarten eller krogen och sen köra hem, ”det var ju bara EN öl (eller kanske två) som dracks”. Tack och lov har den som dricker alkohol i vår familj det svenska synsättet i ryggmärgen så det har aldrig någonsin varit aktuellt att ens diskutera detta. Inte mer än i termer av att det är helt knasigt att köra med alkohol i blodet.

Bilbarnstolar och barn i bil.

Det här med att barn som åker bil SKA sitta i bakåtvända bilbarnstolar (helst i baksätet) tills de är fyra år är inte riktigt gängse ordning här i Tyskland. I Sverige är det nästintill lag (om de inte är det) men här sätter en hel del föräldrar sina barn, som ibland är så små som 1 år, framåt och ibland till och med i framsätet, ve och fasa.

Som svensk förälder blir jag alltid smått förskräckt när jag ser sånt här. Jag blir väldigt nyfiken på hur de råd och rekommendationer som ges till föräldrar här ser ut. Det kanske någon av mina läsare här i Tyskland kan svara på? Tyskland gör ju liksom superduper säkra bilar men många barn åker på ett fullkomligt livsfarligt sätt.

Möjligtvis kan jag se ett mönster här. Mönstret verkar vara att föräldrar och folk i allmänhet struntar fullständigt i råd och rekomendationer. Det gäller inte bara trafiksäkerhet har jag märkt så kanske får jag anledning att återkomma till detta mönster i fler inlägg om skillnaderna mellan Sverige och Tyskland.

Dubbdäck.

Något jag inte visste när vi flyttade hit var att dubbdäck inte är tillåtet någon period under året, till skillnad från Sverige. Så är det i alla fall så nu vet du också det om du inte gjorde det innan.

sv-vs-ty-bilbok
Det här min vänner är den bästa investeringen vi gjort till vår bil, typ. I denna kan man slå upp vilken stad alla regionbeteckningar på tyska regskyltar hör hemma.

Regionbeteckningar på bilarnas regskyltar.

Är de inte lite tråkigt att man inte kan se på regnumret på svenskregistrerade fordon varifrån de kommer ungefär? Det är ju en perfekt sysselsättning när man sitter och åker långt, att fundera på varifrån alla bilar kommer, genom att kolla på deras regskyltar alltså.

Utöver de första bokstäverna som berättar var bilen är registrerad så får man välja tecken i regnumret själv här. Vår bil är regisserad i Erdinger och har turligt nog ED som härkomstbokstäver (som man inte får välja eller välja bort) därför la vi såklart till MA efter dem. Sen säger reglerna att det ska vara lite siffror också så hela vårt efternamn Edmark kom inte med.

System för de tyska regskyltarna roar oss på fler sätt. Extra kul blir det ibland när vi stöter på någon som bor i till exempel Bamberg här i Bayern. De bilarna har BA i början och inte ont anande har vi sett flera som sen valt att lägga till ett JS till sitt BA. Ytterligare humor blev det när det en gång var en brun Volvo XC90. Att köra runt i en bajsfärgad, svensk bil som man dessutom döpt till bajs var maximal kiss och bajs-humor. Sånna är vi.

sv-vs-ty-ing
Alla bilar registrerade i Ingolstadt börjar med IN, såklart.

7 kommentarer

 1. Här blev jag lite förvånad. Jag trodde att tyskarna var ett folk som följde lagar och rekommendationer, värre än svenskar. Så fel jag verkar ha. Det verkar ju vara väldigt ”spanskt” på vägarna. Fast jag tycker inte att folk kö så fort i Spanien, många ligger i 100 på en 120-väg. Kan ha att göra med att det är många små SEAT och Renault. De med stora BMW, Audi, MB och så klart Volvo har en annan hastighet på mätaren och bilen.

  Jag läser ALLTID reg.skyltarna, sonen med. Mannen min avslyr det men han gör det också numer. Och åh vad skoj det är! Förr kunde man ju se på svenska bilar var de var registrerade men det var väl i bilarnas barndom. Farfars bil hade ett A för Stockholms län på sin. I Spanien har de också tagit bort det men än åker det många bilar här med MA för Málaga.

  Ser fram emot fortsättningen på din serie om skillnader. Det är så roligt att jämföra! Vill också poängtera att jämförelse inte innebär bättre eller sämre, bara annorlunda!

  1. Jodå de är nog bra på att följa de lagar och regler som finns men lite bakom kulisserna gör folk som de vill. Ingen bryr sig tex om att inte mata djuren i djurparken eller plocka upp hundbajs längs promenadvägarna när ingen ser. Kanske som i vilket annat land som helst? 🙂

 2. Lite förvånad, precis som Emma här ovan. Men intressant att höra!

  Det med regskyltarna är så himla roligt när man bilar i USA! Då kan man se om folk kommer långväga och vissa har så himla fina skyltar med något som beskriver/symboliserar delstaten 🙂 Skulle vara kul att ha något liknande i alla länder!

  1. Ja regionregskyltar är roligt! De här i tyskland ser dock rätt tråkiga ut i sin EU-standard, inte lika fantasifulla som de i USA 🙂

 3. Det finns nog en massa små skillnader kring precis allt. Intressant serie! När det gäller bilolyckor tror jag faktiskt att statistiken är relativt bra i Sverige, dvs att vi har få olyckor per capita (även om varje olycka förstås är en för mycket). Jag jobbade förut nära en forskargrupp som forskade kring trafiksäkerhet. De pratade om att våra småbarn åker bakochfram, vilket man tydligen inte gör i andra länder (om jag förstod det rätt?). I varje fall minns jag att de hade svårt att titta på huruvida det var bra eller inte, eftersom det helt enkelt inte fanns några relevanta olyckor att studera… och det var ju å andra sidan positivt 😉

 4. Sverige har nog bra statistik i jämförelse tror jag också. Jag läste en gång en artikel om ograndonation och att länder som italien, spanien osv har betydligt bättre tillgång på organ på grund av alla bilolyckor 🙁 Sorgligt men intressant.

 5. Jag älskar mycket med det tyska vägsystemet och även registreringsskyltarna. Tråkigt att Sverige tog bort det. Jag som bodde i Älvsborgs län, var ju en P-bonne….
  Värre var det för det som bodde i Skaraborgs län, de var ju alla skadade. De hade ju Ärr (R) i röven (bak på bilen). Ser jag tyska bilar och inte vet varifrån de kommer smyger jag gärna fram och läser på det lilla runda klistermärket på nummerplåten för att se var ifrån de kommer.

  Själv har jag ju delvis vuxit upp i RD land, men har också mycket vänner i NF.
  Släktingar jag har kör runt med ett tampongmärke på sina bilar, OB.

  En stor del av Schleswig-Holstein har numera lagstadgad hastighet på 130, medan övriga Tyskland har rekommenderad hastighet 130. Även vi i Sverige har ju skillnad på högst tillåtna hastighet och rekommenderad hastighet. Men det känns lite fel med våra skyltar, då det står MAX plus hastigheten om den bara är rekommenderad. Sedan börjar vi ju också i Sverige få andra skyltar som också betyder viss hastighetsbegränsning, likt Tyskland. Åker du förbi en ortsskylt med en stad i Siluett, så betyder det 50 km i timman. Åker du förbi samma skylt men med ett snedstreck över så övergår du till bashastigheten för landsbygd, vilket i Tyskland är 100 medan det i Sverige är 70.

  Vi har ju sällan använt dubbdäck på våra bilar utan varit noga med att ha bra vinterdäck. För skall vi åka till Tyskland på vintern, så känns det väldigt konstigt att byta från dubbdäck till sommardäck när snön lyser vit på marken. Ja, även om vi har krav på vinterdäck i Sverige under vissa perioder, så får vi faktiskt köra med sommardäck om det sker i nära anslutning till utlandsresa, som ex vis Tyskland.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: