Tre anledningar till att vi flyttade utomlands.

Många är de frågor vi får om varför vi flyttade till Tyskland, hur det går för oss med språket och hur det är i Bayern egentligen. Är du nyfiken och vill läsa mer om varför vi flyttade har jag tidigare skrivit ett inlägg med svar på FAQ HÄR. Idag får ni en topp3-lista över anledningar till att vi valde att flytta utomlands.

1. Vidga sina vyer tillsammans.
När vi för några år sen börjad prata om att prova på att bo utomlands var det för att vi var nyfikna. Vi var nyfikna på hur det var att bo utanför Sveriges gränser, hur det var att ha en vardag på någon annan plats än i Sverige. Vi ville även visa våra barn att det finns andra verkligheter än deras. Att det är Sverige som är konstigt i vissa situationer och att vissa saker som man i Sverige tar för självklart är en lyx i andra länder. Nu är Tyskland inte så väldans olikt Sverige i många avseenden, dels genom att båda länderna är med i EU och dels genom ländernas i vissa stycken gemensamma historia. Det finns ändå vissa skillnader som språk, traditioner och andra kulturella skillnader kring familj, jämställdhet, skola och arbetsliv till exempel.

Alla familjemedlemmar har bearbetat flytten på sitt sätt.

2. Lära sig ett nytt språk.
En stor anledning till att vi ville prova att bo utomlands var att lära oss ett till språk. Ibland har det hela känts totalt hopplöst men sakta sakta börjar jag inse att jag antagligen kommer prata väldigt bra tyska den dagen vi flyttar härifrån. Min dröm om att någon gång få ett arbete där jag får prata både svenska, engelska och tyska blir kanske inte helt omöjlig att uppnå i framtiden. Nu efter sommaren tycker vi att våra barn har kommit igång med tyskan ordentligt. Det tog ett år men nu så! Det är inte flytande men de leker rollekar, spelar spel och pratar med sina tyska kompisar utan större problem. 

Papper från en av mina första tyskalektioner.

3. Få närmre till andra äventyr.
Även om vi inte flyttat fler hundra mil ifrån den stad vi bodde i i Sverige bor vi numera betydligt närmre många europeiska länder och städer. Länder och städer som vi tidigare varit tvungna att flyga till pga av restiden kan vi nu köra bil till över dagen eller över en helg. Vi behöver inte ta ledigt för att få till lite vandring i alperna eller en weekend i Prag och här ordnas kopiösa mängder med evenemang runtomkring i byar och städer på helgerna. Mina personliga favoriter är de medeltida evenemangen och närheten till Alperna såklart.

Salzburg
Några rundor söderut har det blivit.

 Detta inlägg är ett bidrag i bloggnäverket Svenska resebloggars bloggutmaning i september 2015. Vill du hitta fler bloggar som är med i utmaningen hittar du dem HÄR.

3 kommentarer

  1. kul, jag tror att barnen kommer vara tacksamma för det i framtiden, kanske de inte tänker i just de banorna just nu utan tycker eventuellt det är mest spännande hittills? 🙂 Har de kanske tyckt att vissa aspekter varit jobbiga med, eller har de anpassat sig till allt snabbt och stortrivs med det mesta?

    1. De har (tvärtemot vad vi trodde) aldrig protesterat mot detta ”lilla” projekt som deras föräldrar dragit in dem i 🙂 Visst har det varit jobbit med språket men det har vi bara märkt på barnen genom att de är väldigt trötta när de kom hem efter en halv dag på Kindergarten. De små hjärnorna jobbade hårt där ett tag 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: