5 tips för dig som vill vandra med barn i alperna.

Tänker du att alperna är en bergskedja för extremsportare, überhurtiga vandrare och galningar som går efter mottot ”Högt och brant – jag är ingen fjant”? Tänk om, alperna är tvärtom väldigt barnvänligt!

Jag har väldigt många familjetips som rör friluftsliv i alperna och idag får ni 5 av dem. De handlar om vad du som vill vandra med barn i alperna kan tänka på när du fortfarande är på idé- och planeringsstadiet. Jag hoppas såklart på att kunna dementera några vanliga fördomar om alperna och lyckas så ett litet frö hos dig som kanske inte ens tänkt tanken på en friluftssemester med familjen där. Tror du att jag lyckas?

1. Våga åk till alperna för att vandra med barn.

Alla vandringsleder i alperna är naturligtvis inte långa och det är absolut inte brant överallt. Detta var inte något jag visste förens vi flyttade hit till Bayern och jag blev såklart glatt överraskad. Att vandra hela vägen nerifrån en dal upp till en topp eller i motsatt riktning kan såklart bli lite brant (och jobbigt) men med små barn gör man sällan det i, inte i alperna i alla fall.

vandra-med-barn-i-alperna-schliersee

2. Titta lika mycket på stigning som längd när ni väljer vandringsled.

Alla vandringsleder är utmärkta med både längd och beräknad tid det tar att gå dem. Gula skyltar med den informationen finns ute på lederna, även i diverse olika böcker, häften och appar. På de gula skyltarna ute på lederna står dock sällan ledens stigning, alltså hur många meter det skiljer från ledens lägsta och högsta punkt. Det är något man absolut ska ha koll på innan man ger sig ut, i synnerhet om barn är med i vandringsgänget.

Med den infon kan man gissa sig till hur brant leden lär vara. Nu klarar små barn att vandra tuffare leder än vad många tror men är de inte vana så ska man inte ska gå ut så hårt. En brant led innebär ju dessutom branta omgivningar som man inte vill att det ska ramla och rulla nedför i.

vandringspaus-alperna
3. Strunta i att samla vandrade kilometer.

Att vandra i alperna är sällan ett sätt att ta sig från punkt A till B, det ska vara en fin, prestigelös naturupplevelse. Det är så himlans lätt att ta med vardagens krav på prestation upp i bergen så jobba på att slopa det. Det är dessutom inte som att låglandsvandra på grusväg i Sverige utan i betydligt mer varierad terräng. Att samla kilometer då blir snabbt rätt jobbigt. Om du inte jobbar på att släppa prestigen för din egen skull så gör det för barnens skull, det är nog mitt allra viktigaste tips.

vandringsleder-skylt-alperna

4. Åk linbana upp på bergen för att nå leder med fin vyer.

Det finns lite olika upplägg att använda när man vandrar i alperna. Ett är att åka linbana upp på ett berg eller topp och sen vandra till en annan topp alternativt ner till dalen. Det finns många barnvänliga leder även högt upp och att komma upp på lite höjd brukar innebära underbart vackra vyer över bergskedjan.

garmisch-partenkirchen-gondol-uppfor
5. Packa med värmande stödkläder.

Väljer man upplägget att åka linbana upp på ett berg för att vandra bör man tänka på att det kan skilja en del i temperatur mellan dal och topp. Därför är mitt tips att ta med värmande stödkläder som tunn mössa, fingervantar och en lätt dunjacka i ryggsäcken. Kanske behövs det bara någon timme eller så men att frysa är en stor glädjedödare så på med ett par vantar för att hålla humöret uppe!

vandra-med-barn-i-alperna-snoflack

2 kommentarer

  1. Det är en sak som jag verkligen gillar med alperna, det finns något för alla oavsett ålder. När jag har vandrat i alperna har jag mött både barnfamiljer och äldre pensionärer men det som samtliga har haft gemensamt är att de hejar glatt på alla de möter. En härlig och perfekt aktivitet med barn och det är så roligt att höra att ni verkligen nyttjar bergen på det sätt ni gör!

    Ha en fin helg!

    1. Innan våra barn lärde sig tyska så frågade de varför alla bara säger ”servus!” i bergen 🙂 Nu kan de stanna och snickesnacka om någon verkar trevlig 😉
      Jag håller med dig, man möter verkligen alla möjliga sorters människor i alperna, det känns roligt.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: