Vandringsled för barn i Füssen i södra Bayern.

Friluftsliv i alperna med barn låter ju kanske strapatsrikt och äventyrligt men kan te sig precis lika lugnt och stillsamt som det friluftsliv med barn vi är vana vid i Sverige. Visst skiljer det sig lite i utbud mellan länderna men vår inställning är densamma. Friluftsliv på barnens villkor för att få vara utomhus tillsammans. Med den inställningen åkte vi förra helgen till Füssen i södra Bayern för att provvandra en vandringsled för barn.

Jag hade googlat fram information om en Baumkronenweg (trädkroneväg) som var en 480 meter lång hängbro uppe bland trädtopparna i byn Füssen. Vi var såklart även nyfikna på de vandringsleder som fanns i närheten. Där visade det sig finnas ett utbud med flera vandringsleder som utgick ifrån det Walderlebniszentrum (skogsupplevelsecentrum) som hängbron också utgick ifrån. Vi valde den som heter Bergwaldpfad (Bergsskogsstig). Den såg ut att innehålla roliga stationer längs med vägen och visst gjorde den det! Leden är uppmätt till 1,7 kilometer men med alla roliga stationer så tog det oss nog säkert två timmar att vandra runt. Vi tog en avstickare till Sagostigen också men blev föga imponerade så den rekommenderar vi att ni skippar om ni är där. Det var i princip bara texter med sagor från olika länder uppsatta på tavlor. Allt på tyska såklart men det hade inte ens varit intressant om texten varit på flera språk. Inga bilder, inga färger, inget spännande alltså.

De olika stationerna längs med vandringsleden innehåller aktiviteter och saker att titta på för besökarna. Alltifrån om hur tjockt lager löv marken vi står på skulle bestå av om det inte förmultnade och blev till jord till hur spåren ser ut efter de djur som bor i skogen. För yngre besökare fanns även många små hinderbanor, stubbar att klättra på och stenar att bestiga. Hela vandringsleden är grusad och nivåskillnaderna är små. Det går därför att köra där med barnvagn om man skulle vilja. 

Vid en av stationerna finns möjlighet att skänka en slant till underhåll och utveckling av den pedagogiska vandringsleden som skapats och byggts för barn, ungdomar och alla andra naturintresserade som besöker den. Det är lätt att förstå att den kostar pengar då den var väldigt välbygd, textmaterialet välproducerat och lekredskapen säkra. Vill eller kan man inte bidra med en slant är det helt gratis att upptäcka, vandra och njuta av den fantastiskt vackra alpnaturen!

Här kommer en del av den vandringsled vi gick och de pedagogiska stationerna i bilder!

En av stationerna handlade om de smådjur och insekter som lever i skogen. Naturligtvis fanns där ett spindelnät man fick klättra i.
Vid en annan fanns flera superhöga gungställningar med ”lian-gungor” med ”tallrikar” att sitta på i lianänden. Lianerna var flera meter längre än vanliga och barnen kom en bra bit ovanför marken om de fick ordentligt med fart!
Tydlig skyltning gör det svårt att komma fel.
Glada vandringsbarn!
Vid en av stationerna fanns bord och bänkar att äta matsäck vid. Denna stod till hälften i Tyskland till hälften i Österrike.
En av stationerna handlade om vibrationer och naturlig musik.
Vid älgtornet kunde man spana ut över dalen eller in i skogen efter djur.
Längs med leden fanns det under en sträcka ”luckor” med djurspår. Lyfte man på ”luckan” såg man vem som gjort dem och lite enkla fakta om föda och sånt som nyfikna barn (och vuxna) vill veta.
Nu ser ju inte denna stenfångare så värst stor ut där bakom trädet men tänk på att det står 20m bort och att de där pinnarna är ungefär 4 meter långa och ca 30cm i diameter.
Många träd längs med leden som skadats och fått sågas ner har man skapat små skulpturer av för att väcka nyfikenhet. Det funkade finfint! Här är det insekter bakom barken som studeras. 
Vid start- och slutpunkten fanns en lång rutchkana som ledde ner i skogen. Många åk blev det…
…medan andra höll i ryggsäckar.
bergwaldpfad
Såhär ser översiktskartan ut för den vandringsled vi gick. Bilden är lånad Walderlibniszentrum i Füssen

4 kommentarer

    1. Ja absolut! Jag tror många skolklasser brukar åka dit och använda alla eller några av stationer i sin undervisning 🙂

  1. Oj, vad fint det är ordnat! Förstår att det tog tid att gå vandringsleden när det fanns så mycket spännande att se, roa sig med och lära sig.
    Kram

    1. Det är lite annorlunda att vandra med barn, det blir mindre av att gå långt och bära tungt, mer av titta, känna och prata 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: