Augustow – en polsk liten kurort och sommarstad.

Ett av våra stopp under vår Östersjöroadtrip var i det polska samhället Augustow. En trevlig liten sommarstad nära gränsen till Litauen som höll på att vakna till liv inför sommaren. 

Prisläget i de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen samt Polen är otroligt prisvärt. Vi tänkte nog när vi bokade hotellet i polska Augustow att det skulle vara ett lite enklare standardhotell. Ni vet, dubbelrum med en dubbelsäng och stenhård bäddsoffa till barnen, alldaglig frukostbuffé och skurmedelsstinkande hotellobby.

Så visade det sig inte att vara i fallet Hotell Warszawa. Jag hade tex missat helt att det var ett spahotell! Jag bokade illa kvickt in mig på en timmes relaxmassage för motsvarande 300 SEK och rummet vi fick hade två sovrum med 4 riktiga (!) sängar. Sovrummen hade dessutom varsin tv med bland annat en barnkanal, det fick tummen upp av våra barn. Den var förstås på polska men våra barn verkar inte bry sig om detaljer som vilket eller vilka språk som pratas. Förstår de så förstår de, gör de inte de så går det lika bra ändå.

Det kändes lyxigt när jag hade förväntat mig ett visserligen ok hotell men inget mer. Hotellfrukosten var dessutom inte alls så alldaglig. Jag som inte är så förtjust i kött, inlagda grönsaker och sötsaker till frukost kanske inte hittade så mycket över förväntan men resten av familjen hittade både det ena och det andra mumsiga i den relativt stora frukostbuffén. En ställning med en stor ”bivaxkaka” fylld med färsk, oslungad honung stod till exempel vid päläggsbordet. Den satt fortfarande kvar i sin träram och såg ut att ha tagits direkt från bikupan så man kunde skära sig en bit att mumsa på.

Hotell Warszawa i Augustow stannade vi i två nätter. En av kvällarna åt vi på hotellets resturang som var trevlig, hade bra priser och väldigt trevlig uteplats vid hotellets lilla lekpark. Den andra kvällen tog vi en promenad in till samhället och valde en resturang vid floden Netta. Det var en lugn, stillsam och vilsam stämning i byn som vad jag kunde förstå har varit bad- och kurort sedan länge länge.

Det kändes lite som att hela samhället höll på att vakna till liv efter vintern och vårens förberedelser. Jag kan tänka mig att Augustow är lite som till exempel Borgholm på Öland, lugnt och stillsamt alla månader på året utom juni, juli och augusti. Då är det fullt ös med mycket turister som vill njuta av bad, mat, glass, öl, vattensporter och de flera spaanläggningar som fanns på orten.

Den där floden Netta verkade för övrigt vara Augustows livsnerv. Otroligt många små företag verkade ha sin verksamhet längs med floden. Vi var där lite innan sommarsäsongen hade dragit igång på riktigt och många var i fullt arbete med att fixa iordning bryggor, högtryckstvätta hoppborgen, ställa fram vattenskotrar, kajaker, trampbåtar med mera. Personligen tycker jag nog att det var skönt att vi råkade komma innan säsongen dragit igång.

polen-augustow-batvilla
Polen är en av många länder där kontrasterna är stora. Här är en villa med egen båtinfart från floden Netta och 5 båtgarageportar in i huset.
polen-augustow-port
Här är en annan port vi gick förbi. Väldans charmig men några båtportar såg vi inte till.
polen-augustow-resturant
En av de trevliga resturangerna vi valde. Dess namn är en riktig tungvrickare men ska tydligen betyda ”Liten trädgård under äppelträden”, Ogrodek pod jabloniami.
polen-augustow-ol
De hade tydligen god öl, sa han som provade.
polen-augustow-restaurant
Vem orkar sitta vid bordet och vänta på maten när det finns en flod att kolla, inte våra barn i alla fall.
polen-augustow-floden
Det fanns både fiskar och flodtursbåtar att kolla på!
polen-augustow-vikingabat
Den här vikingainspirerade båten hade vi gärna åkt med.
polen-augustow-vikingabat-fonster
Den hade många väldigt fina detaljer i trä.
polen-augustow-gata
Regnet närmade sig på vägen hem …
polen-augustow-regnmoln
… och 10 min senare längs med floden såg himlen ut såhär och ytterligare 3 min senare vräkte regnet ner!
polen-augustow-warzawa-hotell
Hotell Warzsawa – spahotellet vi bodde på.
polen-augustow-hotell
Klassisk gammal spa och kurortshotellstil.

Alla inlägg om vår roadtrip runt delar av Östersjön hittar du under etiketten

Roadtrip runt Östersjön.

 

6 kommentarer

    1. Polen spås ju bli riktigt populärt för svenskar då både prisläget, standarden och tillgängligheten är suverän! Många svenskar har redan hittat dit men det finns många pärlor att upptäcka!

  1. Det var det 🙂 Det är det som är charmen med roadtrips, man hamnar ju ofta lite off track och får sig riktigt prisvärda överraskningar ibland 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: