E-böcker – en toppenuppfinning!

Vi läser en hel del böcker i vår familj. Enligt mig ändå aldrig så mycket som vi skulle vilja, vi måste ju trots allt gå i skolan, äta, sova och lite sånt också. Tillgången på svenska böcker har dessutom varit lite skral runt oss sen vi flyttade från Sverige, det har gjort sitt till. MEN nu, typ sist på bollen, har jag upptäckt e-böcker!

Att jag inte upptäckt denna fantastiska ”uppfinning” förens nu är kanske inte helt sant. Vi har lånat e-böcker på biblioteket i perioder och tyckt att det har varit toppen. Sen glömde vi liksom bort det där helt. För några veckor sen försökte jag dock förgäves skaka liv i mitt gamla lånekonto på stadsbibblan i Växjö men den tjurade ihop totalt hur jag än försökte lura systemet. Jag gav upp och surade jag också en stund tills jag motvilligt gick in på Adlibris hemsida. Där letade jag upp boken vi ville ha och betalade 40kr för att ladda ner den, Mumiemysteriet med Lassemajas detektivbyrå.

Vi läste ut boken på några kvällar och törstade efter mer. Då fick jag en liten snilleblixt och kom på att jag faktiskt länge tänkt prova någon av alla abonnemangstjänster där man får ladda ner så mycket ljud- och e-böcker man vill mot en månadsavgift. Klick, klick, klick så hade jag fixat ett gratis provabonnemang hos en av dem och vips så kunde vi läsa alla Lassemaja-böckerna gratis, lycka!

Några kunde man även lyssna på som ljudböcker så en kväll var det ett barn här hemma som lyssnade på en hel bok medan den låg i ett varmt bad (barnet inte boken). Varje bok är ca 45 minuter lång och när det blev tyst från Ipadens högtalare där inne hade det tydligen badats klart. Antagligen var vattnet kallt för länge sen men det gick ju inte att pausa boken för att gå upp och torka sig, tänk om man skulle missa något i den rysligt spännande berättelsen!

Nu har vi avverkat många fler av de spännande detektivberättelserna med Lasse och Maja, de är riktigt bra. Jag har en pocket jag håller på med några dagar till sen ska jag botanisera i ”vuxenhyllan” och se vad de har för intressant. Det abonnemanget vi provar, Storytel, kostar sen 179 kronor i månaden tror jag och det tycker jag faktiskt att det är värt. Speciellt för oss som vill ha nya böcker ungefär varje dag och som har riktigt dålig tillgång på svenska bokhandlare i närheten. Har du provat någon annan liknande tjänst du kan tipsa om?

Då och då recenserar jag böcker på temat resor och/eller platser i världen. Hela min inläggskategorin med bokrecensioner av bland annat Plupp reser till Island och Begravda i himlen – en extraordinär berättelse om K2:s dödligaste dag. hittar du HÄR.

kinder-leseinsel
Bilden är från inlägget Leseinsel – en fd telefonkiosk full med böcker på skolgården. 

12 kommentarer

 1. Skaffa ett lånekort på Sthlms stadsbibliotek! Du kan låna fem eböcker i veckan. Jag har skrivit en del om det hos mig.

  För oss funkar det jättebra, särskilt i kombination med Gutenbergprojektet.

  1. Vi har (hade?) lånekort som vi kunde låna e-böcker med supersmidigt men de verkar ha gjort om systemet och man ombeds kontakta personalen 🙁 Kunde man ansöka om lånekort och börja låna utan att ha satt sin fot på biblioteket i Sthlm?

 2. Jag hade också abonnemang på storytel ett tag – men då för att lyssna snarare än läsa böckerna. Tröttnade lite efter ett tag och nu har jag mest podcasts i öronen. Det är ju ändå lite speciellt det där att kunna bläddra i boken. Men jag antar att våra barn har lättare för att vänja sig vid alternativa sätt…

  1. Jag föredrar riktiga böcker av papper alla dagar trots Ipaden och internets förträfflighet 🙂 Tjänster som Storytel skulle inte kännas alls lika aktuellt om vi inte hade bott i ett u-land vad gäller svenskspråkig litteratur 🙂
   Jag är också ett stort poddfan! Mina stunder på bussen till skolan med en bra podd i öronen, svårslagen vardagslyx! 😉

 3. Jag föredrar riktiga böcker och helst pocket. Jag har inte lyckats fastna för e-böcker, tyvärr, men ser fördelen med dem många gånger. Jag blir i alla fall inspirerad att ge det en ny chans efter att ha läst ditt inlägg.

  1. Jag kan tyvärr inte lyssna på e-böcker mer än kanske 20 minuter, jag somnar. Jag skulle gärna vilka kunna lyssna mer men det är som sömnmedel på mig, ha ha 🙂 Det blir mer barnen som lyssnar och jag läser ”manuellt” 🙂

 4. Vi gillar också e-böcker. Jag vet inte ens hur vi skulle ha klarat oss under vår 1-år runt Europa-resa utan e-böcker. Vi kunde inte packa för mycket pga viktbegränsningar och det är svårt att hitta svenska böcker utomlands. E-böcker var verkligen lösningen!!!

  1. För er måste ju e-böcker varit den ultimata lösningen! Det är en av de mest positiva sakerna med det hela, att slippa förvara alla böcker man ska läsa och har läst 🙂

 5. Tycker du borde fått pröjs från adlibris för detta inlägg! PS. Har också försökt med SThlms stadlbibliotek men det blir alltid ”Völpmmen in och hämta ditt lånekort” – verka rinte funka på håll. Men jag tycker om fysiska böcker och har ett färskt gäng nu så det är inte synd om mig. 179kr är mycket tycker jag.

  1. Tanken slog mig att försöka få till ett samarbete med någon av företagen jag nämner men äsch, det får bli en annan gång 🙂
   Jag misstänkte också att man måste besöka bibblan minst en gång för att det ska funka = inte aktuellt för mig 🙁
   Jag gillar pappersböcker bättre men i brist på dem duger e-böcker finfint 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: