Fasching på friluftsförskolan – lera och kostymer i en härlig blandning!

Det är karnevalstider i Tyskland och igår firades det Fasching på friluftsförskolan jag arbetar på. En lite märklig men ändå värdigt rolig karnevaltradition tycker jag. 

Helt ny tradition för oss.

För två år sen skrev jag ett inlägg om vår första bekantskap med Fasching. Jag läste inlägget igår och minns att vi kände oss som stora frågetecken inför allt ståhej. Våra barn har helt ärligt inte helt fattat grejen med det förens i år.

Vad gör man på Fasching?

Ja det undrade vi med och numera vet vi ungefär. Eftersom att vi har barn har vi mest fått ta del av det så som det firas med barn och familjer. Tydligen är det mer alkohol iblandat när vuxna kalasar.

Med barn går det hela egentligen helt ut på att klä ut sig och ha kalajs, kort och gott. De fester som Kindergarten och Schulkindergarten har anordnat har barnen fått planera och organisera mycket själva, med stöd från pedagogerna. Det bakas, dekoreras, skrivs inbjudningar och verkar var något som barnen älskar och ser framemot varje år.

Fasching på Waldkindergarten.

Trots att jag arbetar på en förskola där vi i princip aldrig är inne (vilket många gärna vill med ömtåliga och svårtvättade kostymer) ordnades igår en Faschingdag. Det var en hel skock med Pippi Långstrump, brandmän, feer, dinosaurier, leoparder, ankor och giraffer som mötte mig när jag kom på morgonen, så roligt! Alla kostymer hade klätts på över vinterkläderna och alla barn var helt inne i sin roll de hade förklätt sig till.

Fina och färgglada barn med extrapiff.

Jag hade så gärna velat visa dig de fina barnen i sina fina kostymer när de sprang runt i vårt basläger och lekte men det får jag inte. Du får helt enkelt tänka dig 20 barn i tjocka vinterkläder med färgglada kostymer, hattar och annat piff utanpå.

Några var extrapiffade med ansiktsmålningar hemifrån, några med ”ansiktsmålningar” från lerpölarna i skogen och några med en mix av dem båda. Fasching på en friluftsförskola i ett nötskal!

Med lite ballonger blir det alltid party!
En av våra byggvagnar vi går in och värmer oss i ibland.
Såhär såg baslägret ut när det var snö, jättemysigt!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: