På besök i giraffernas värld – på savannen i Uganda.

Jag fascineras av de allra flesta djur men de med lång hals är det något extra med av någon anledning. Giraffer, strutsar, flamingos, lamor, hästar och en rad andra långahalsade djur fångar helt enkelt mitt intresse lite extra. I dagens inlägg blir det giraffer från savannen i Uganda för hela slanten!

Giraffernas spännande värld.

När jag började skriva det här inlägget så insåg jag att jag faktiskt inte kunde så himla mycket om giraffer. Jag har gått naturbruksprogrammets djurvårdarutbilning på gymnasiet men det var lite ont om giraffer där. Jag började googla och hittade otroligt många intressanta fakta om dessa fascinerande djur. Visste du till exempel att giraffens hjärta väger runt 12 kg och kan pumpa ett blodtryck 3 gånger högre än en människas.? Jag kan inte låta bli att se svårigheterna med att lägga tryckförband på en skadad giraff om det skulle behövas någon gång.

Giraff

Inkomster och utgifter

Den där lila och jättelånga tungan hjälper giraffer att äta upp till 30 kg blad om dagen, 30 kg! Det är tur att giraffer är det däggdjur med lägst sömnbehov för de måste äta upp till 20 timmar per dygn. Helt makalöst ju, äta nästan exakt hela tiden och ändå se ut som de gör. Aldrig att man sett en fet giraff, eller?

Vår guide Moses berättade att giraffer är idisslare och ”kräks” upp mat som jäst i dess första mage för att sen svälja det och skicka vidare genom systemet. Det här lät ju otroligt intressant, att giraffer lyckas hissa upp maten hela långa vägen till munnen igen. Det skulle jag vilja veta mer om. Kanske slutar jag som doktor i zoologi med specialisering på giraffers matsmältning, bli inte förvånade.

Giraff

Den lila girafftungan med inbyggt solskydd.

För några år sen blev jag högintressant för en hungrig giraff på Kolmårdens djurpark kom och letade ätbarheter med sin lila tunga. Tyvärr hade jag inget ätbart till den hungriga giraffen men fick mig en riktig närstudie i hur girafftungor är utformade. De är nämligen lila och riktigt långa, 45 centimeter kan de bli har jag läst mig till nu. Lila är de för att de ska vara skyddade mot den starka solen på savannen. Naturen är så himla smart alltså.

Giraff

Inga fingeravtryck men fläckar.

Alla giraffer har unika mönster på sina fläckar, ingen är den andre lik. Giraffernas färger mörknar dessutom med åren så de de riktigt mörka girafferna vi såg var alltså gamlingarna i flocken. Exakt hur gamla de var vet ingen då de lever vilt, är inte ID-märkta eller kontrolleras regelbunden men de kan bli över 20 år i vilt tillstånd.

Giraff

Andra spännande giraffakta jag hittade.

 • De kan springa i upp till 56km/h i gallopp men passgångar i lägre farter.
 • Giraffmammor är dräktiga i 14-15 månader, föder ståendes och fölet följer henne i ungefär 22 månader.
 • Visste du att giraffer kommunicerar med ljud som ligger runt 20 hertz och som vi människor alltså inte kan höra? Hur coolt är inte det?

GiraffGiraffGiraffGiraffGiraffGiraff

Har du set vilda giraffer någon gång eller har du någon mer intressant giraffakta jag missat att ta med?


Faktan i det här inlägget är hämtade på dessa sidor:

8 kommentarer

 1. Intressant fakta. De är verkligen coola de där djuren!

  Alltså, du måste ju bara gå med i Svenska giraffklubben, eller vad den nu heter. Jag minns, trots att det är mååånga år sen nu, då nån representant från klubben/föreningen var med på Rix morgonzoo. Jag skrattade så tårarna sprutade. Han berättade att de vid nåt tillfälle besökte de Kolmården… UTKLÄDDA TILL GIRAFFER. Jamen du kan ju tänka dig typ 30 pers gå runt som giraffer! Och årsmöte hade de under girafferna på Djurgården i Stockholm. Du vet de där hamnkranarna som är målade som giraffer. Alltså, på riktigt! Jag försökte googla efter klippet så du skulle få höra, men jag hittar det inte.

  Kram Lena

  1. Jag tror de heter Giraffernas vänner och tanken har slagit mig att googla fram dem faktiskt 🙂 Jag minns också att jag hörde den entusiastiska giraffnörden på Rix Morronzoo, ha ha!

  1. Ja visst är de både besynnerliga och läckra! 🙂 Giraffer är ju inte så utrotningshotade så det kryllar nog inte av fadderprojekt men det finns säkert!

 2. En giraff har fått slicka min hand så jag kan intyg att tungan var sträv och väldigt mycket saliv fanns på den… 🙂 Häftigt! Jag var också fascinerad över girafferna när jag var i Afrika, så ståtligavandrade de fram… familjevis om jag minn rätt… 🙂

  Fina foton!

  1. Det kallar jag närkontakt med giraff 🙂 Ja de lever i familjer eller flockar men hur de brukar organisera sig vet jag inte så mycket om … ännu 😉

 3. I förra veckan såg jag ett tvprogram om giraffer. Då pratade de om giraffen stora hjärta. De trodde att var så stort för att kunna pumpa så långt genom den långa halsen ända upp till huvudet. Vad tror du? Intressant läsning om djuren.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: