Haus des Meeres – ett akvarium i ett skyttetorn från kriget.

Byggnaden som inrymmer Haus des Meeres i Wien har en historia av att ha använts som luftförsvarstorn under andra världskriget. Det verkade dock inte vara något djuren som bor i det bryr sig om. Under vår weekend i Wien var vi och hälsade på dem!

Döm inte hunden efter håren.

Huset ser onekligen dystert ut med sin riktigt sorgliga betongfasad med ytterst få detaljer i andra färger än grå. Det hjälper liksom inte att det står i ett kvarter med mysiga gamla hus, en fin lekpark full med barn och ett stenkast från folkvimlet på en av de stora gågatorna i Wien. MEN, när du går in i byggnaden öppnas en väldigt fint gjort havsvärld och du kliver nästan bokstavligen rakt in i Atlanten.

Dömmer du hunden efter håren i detta fall och skippar Haus des Meeres missar du alltså en riktigt trevlig upplevelse i Wien, om du gillar djur vill säga. Den sorgliga utsidan speglar alltså innehållet i huset riktigt dåligt för oj så fint de hade gjort det för både djuren och besökarna där inne.

I den här vinkeln ser ju tornet tämligen oskyldigt lågt ut.
Vid entrén gjordes ett halvhjärltigt försök att hälsa oss välkomna på svenska, det är tankens som räknas.
Atlanttunneln var fascinerande.

Stora miljöer för djuren.

Flera av våningsplanen rymmer stora miljöer där många olika djurarter lever tillsammans och rör sig fritt utan att behöva komma särskilt nära besökarna, om de inte vill. Djuren hade mycket plats, många ställen att komma undan och gömma sig på och bra möjligheter att flyga, klättra, gräva, bada och andra naturliga beteenden. Det var underbart att se fåglar flyga runt bland träden och aporna klättra runt och plötsligt kasta sig från en gren till en annan.

I dessa stora miljöer är även besökarna välkomna att gå runt. Det är dock strikt förbjudet att röra, störa eller mata djuren vilket faktiskt såg ut att efterlevas av alla besökare vi såg. Det är ju en förutsättning att det efterlevs så att djuren kan få möjlighet att röra sig så fritt som här, stort pluss för det!

Så himla söt uppsyn.
Jag är inte säker men jag gissar att detta är en hane av samma typ av apa som ovanför, lika cool den.
Rören som gick längs med hela ”balkongerna” var tunnlar för myrorna. De hade sen sitt termitbo i en mörk avdelning i en annan del av huset, jätteroligt!
Lite långsam, sävlig och jättefin.
Det syns inte hur stora dessa var men de var nog ca 60 cm långa och väldigt aktiva till skillnad från många andra sköldpaddor jag sett.
Den här märkliga krokodilen (eller om det är gavial?) bodde i en miljö där man gick på en balkong i mittenskiktet och tittade upp på fåglar och apor och ner på denna märkliga.

11 våningar med tropiska miljöer.

Eftersom att huset är ett gammalt flygvärnstorn är det högt, riktigt högt i jämförelse med kringliggande byggnader. Med sina dryga 47 meter är utsikten från dess tak magnifik! På de 11 våningarna har man byggt upp miljöer för både havslevande djur och landlevande djur som reptiler, amfibier och primater.

De allra flesta reptilerna och amfibierna bodde inte i de öppna miljöerna. Det var sköldpaddor och en och annan växtätande ödla om bodde tillsammans med fåglarna och primaterna, annars bodde de i egna avdelningar.

De ser ut som chokladmintgrodor, eller hur?
Kameleonten – så himla fin och så himla märklig.
Minidinosauerie med fina färger.
Hur kom naturen på detta coola mönster?
Stolt och vacker utan antirynksalva.

Akvarierna

Med en blandning av öppna dammar och stängda akvarier presenterades en otrolig mängd olika sorters havslevande djur. Allt från japanska koikarpar, neonterror och pirayor till anakondor, jättekrabbor och sjöhästar fanns att se. På en del ställen var de fint ordnat med sittplatser så man kunde sätta sig och betrakta fiskarna en stund i lugn och ro.

Japanska koikarpar är alltid lika spännande.
Sjöhästar är en i raden av alla spännande havsdjur.
Flera braiga sittplatser med fin utsikt finns.

Öppettider, vägbeskrivning och inträdespriser hittar du på

Haus des Meeres.

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: