Hjälp oss hitta på 52 äventyr!

Jag har vid flera tillfällen hört intervjuer med Louise Östberg som genomförde projektet 365 vardagsäventyr på ett år. Varje gång jag hört henne berätta om projektet har jag tänkt ett ord längre på en mening. Meningen lät till slut såhär: ”Tänk om jag skulle göra något liknande”.

Jag inspireras väldigt mycket av folk som gör saker som verkar ungefär omöjliga. Louises projekt lät ganska omöjligt, speciellt när man är en barnfamilj med tillhörande basilusker, barnkalas, föräldramöten och andra aktiviteter. Att göra ett vardagsäventyr per dag i ett helt år lät då ungefär lika svårt som att bestiga Mount Everest i mina öron.

Jag ser mig verkligen inte som någon äventyrlig person som gillar spektakulära äventyr och hårda utmaningar i extrema miljöer, det är inte jag. Jag gillar äventyr skarpt men det ska gå lugnt till och upplevelsen och reflektionen över vad jag egentligen gör känns betydligt viktigare än att klara något riktigt svårt. Därför blev Louises projekt, som handlade om äventyr i vardagen så himla inspirerande.

Så därför mina vänner, planerar jag att göra ett liknande, alldeles egendesignat och inte fullt lika omfattande projekt som Louises var. Jag ska göra det utifrån mina egna förutsättningar och hjärtefrågor i livet. En av dessa frågor är ju bland annat att få fler familjer och barn att upptäcka och uppleva naturen! För mig känns det även viktigt att familjer inte ska känna att det är komplicerat, meckigt, dyrt och svårtillgängligt att få till det där med lite friluftsliv och äventyr i vardagen.

Livet ska vara ett äventyr för barn och jag vill visa att det äventyret finns där barnen finns, inte bara ”någon annanstans” dit vi vuxna ofta vill åka.

Jag tänker att jag och min familj ska göra 52 äventyr utomhus på ett år för att tipsa om aktiviteter och inspirera andra familjer till en mer frilufsig och äventyrlig vardag . Då detta kräver lite planering så beräknar vi sätta igång under sommaren 2017. Det ska både vara äventyr som ska inspirera och visa vad man kan göra en eftermiddag efter skola/jobb eller en ledig lördagsförmiddag samt aningens större äventyr där vi åker lite längre bort. De lite större äventyren vill jag göra för att visa att inte det heller behöver vara så in i hoppsan komplicerat.

Jag vill därför ha er hjälp. VAD ska detta projekt fyllas med för äventyr?

Tänk brett, utanför boxen och låt fantasin spinna loss! Tänk er äventyr i alla sorters utemiljöer i Tyskland och Sverige, i olika tempon, svårighetsgrader och behov av utrustning. Det enda ni kan ha i bakhuvudet är att våra barn är 7 och 8 år gamla, vi är inte gjorda av pengar på minsta lilla sätt och vi har inte heller semesterdagar att strössla med.

Det jag tänker ha som måttstock på vad ett äventyr är i detta sammanhang är något så enkelt som att det ska vara spännande eller utmanande för minst en av oss som är med på äventyret. Jag tänker att det kan vara spännande att lära sig nya saker och en utmaning att hålla sams ibland så för oss kan otroligt många saker bli ett äventyr.

Jag blir jätteglad om du hjälper mig med förslag på små och stora äventyr till vårt projekt. Dina förslag och tips lämnar du som en kommentar här nedanför, på Lanclins Facebooksida eller till linnea.edmark@hotmail.com. TACK för hjälpen!!

30 kommentarer

 1. En heldag (inkl övernattning) ensam med mormor (morfar/farmor/farfar/annan vuxen). Gäller väl främst barnen (varsin dag), men vem vet ……. Kram

  1. Nja, får klura på den lite 🙂 Grejen är ju att jag ska dokumentera äventyren och presentera i varsitt blogginlägg här på bloggen sen. Det blir knepigt om jag själv inte är med.
   Det ska ju dock inte hindra någon av mina barns mor- eller farföräldrar eller annan vuxen person att hitta på äventyr med dem ändå såklart! 🙂

 2. Oj vilken spännande och rolig idé! Det ser jag fram emot att läsa om! Här kommer lite (totalt ogenomtänkta) idéer att spåna vidare på: kanot, stand up paddle boarding, mountainbike, sova i tält på nåt mysigt ställe, bo i glampingstuga på camping, hästridning, besöka bondgård/djurfarm/biodling, fotoutmaning med ett visst tema, klättring, äventyrspark …

  1. Tusen tack för alla tips Helena! Lära oss om biodling och bins liv skulle vara vansinnigt intressant! Kanske paddlar vi förbi er husbåt en dag, ska försöka komma ihåg att vinka, ha ha! 🙂

 3. Då barnen var små (typ som dina, kanske lite äldre) hyrde vi kanoter och paddlade längs Strömsholms kanal och övernattade i vindskydd. Så mysigt. Även om det var en hel del protester över hur tråååååkigt det skulle vara så uppskattade de det när vi väl gjorde det.

  Kram Lena

  1. Det där gnölet innan man kommer iväg känner jag igen 😉 Att paddla iväg och sova i vindskydd med allt vad det innebär antecknad direkt, tack! 🙂

 4. Kul grej!
  Några idéer:
  Klätterpark med låghöjds-och höghöjdsbanor.
  Wakeboard.
  Sova ute med eller utan tält.
  Paddla.
  Femkamp ute nånstans med annan/andra familjer.
  Turf.
  Geocaching.
  Olika typer av cykling.
  Olika typer av skidåkning.
  Rida.
  Åka dressin.
  Fiska.
  Bygga koja och sova i den.
  Laga mat ute en vanlig vardagskväll.
  Snöskor.

  1. Bygga koja att sova i, rida, dressin och wakeboard, oj oj så många roliga äventyr! Det här med turf är vi nyfikna på 🙂 Kanske blir en tur till Sälen för privatlektion? 😉

 5. Du har fått många bra idéer nu, men glasblåsning och att lära och se olika yrken är en kul grej. Gå bielkeleden här hos oss är också bra. Gillar man skogen kan man plocka svamp och bär och det är gratis. Du får nog säkert 52 bra förslag tror jag. Kram!

  1. Glasblåsning är väldigt spännande men göra ofta inomhus 🙂 Men det finns ju andra yrken som görs utomhus, det ska jag klura vidare på, tack! Bielkeleden och att plocka svamp och bär var toppenförslag, sånt gillar vi 🙂

 6. Kul projekt! Några idéer: Klättra i träd, lära om överlevnad i naturen, fågelskådning, gå på bäverjakt/björnsafari/örnspaning/sälsafari, lära nya simsätt, åka hundspann, bygga en iglo, bygga en flotte, bestig Kebnekaise, laga mat utomhus i murikka/i gryta över öppen eld, åka vattenskidor, vindsurfa?

 7. Detta vardagsäventyret är kanske lite mer ”laid back” jämfört med andras förslag. Men identifiering av träd, växter och insekter kanske. Ni kanske kan kolla upp de vanligaste växterna i området är (till exempel göra en lista på 10, 20, 30 kanske till och med), och sedan gå ut och försöka hitta växterna/insekterna. Eller så gör ni andra hållet, hittar intressanta växter eller insekter då ni är ute och vandrar och försöker sedan identifiera dom, antingen genom att ha med kamera och ta kort för att sedan identifiera hemma, eller ha med en växt bok.

 8. Vilket bra initiativ! Vi har själva kört liknande projekt flera år. Vi körde ett 52-äventyr år tidigare, men då var våra barn lite större än era så det var inte alltid med på våra äventyr. Poängen för oss då var att vi föräldrar också behövde göra mer än bara skjutsa barn till aktiviteter, laga mat, handla, städa… Så det blev fantastiskt bra! Sen körde vi ett äventyrsår när barnen blivit ännu större, unga tonåringar, med ett äventyr i månaden. Då var tanken att få med våra ungdomar på åtminstone ett äventyr i månaden. Båda väldigt lyckade projekt!

  Mer på bloggen:
  http://www.teamvildmark.se/p/52-vardagsaventyr.html
  http://www.teamvildmark.se/p/adventures-2013.html (vi blev finalister i Light My Fires sponsortävling med just det äventyret, därför är de bloggarna på engelska).

  Vår inspirationskälla för våra 52 äventyr var Gunnika på 52 adventures, som körde sitt äventyrsår samtidigt som oss. Hennes sajt ger också väldigt många bra idéer (även om hon inte äventyrar med barn).
  http://blog.52adventures.se/

  Lycka till 🙂 Kanske vi också ska hitta på något bra äventyr för 2017…

 9. Bloggaren Hillevi Wahl körde något hon kallade ”Experimentet”, som gick ut på att få familjen att röra sig på något vis varje dag under tre månader. Hon har bloggat om det och även skrivit en bok. Där kan det finnas en hel del tips. Poängen med hennes äventyr var att det inte behövde vara några storslagna grejer, utan kunde vara t ex att spela minigolf eller testa att åka skateboard. Det gjorde tröskeln mycket lägre. http://www.hillevi.nu/kategori/experimentet/

  Så några idéer på små vardagsgrejer som inte kostar pengar är:
  Bada utomhus nån gång när ni normalt inte skulle våga, t ex april eller november.
  Laga middag över öppen eld (överkursen är grilla ägg på pinne eller koka ägg i papperspåse)
  Laga frukost utomhus en vanlig dag
  Övernatta under bar himmel
  Träna på att gå på styltor
  Simma till en ö och gå i land
  Bygg en trädkoja
  Utforska en grotta
  Testa ”överlevnadsmat” (typ kaveldunsrötter och liknande)

  Mellanstora grejer:
  Klätterkurs
  Snöskovandring
  Guldvaskning
  Zipline
  Mountainbikecykling
  Glaciärvandring

 10. Verkligen bra och rolig idé! Jag tänker att det inte behöver vara så komplicerat. Vi älskar pyssel i den här familjen, så mitt bidrag blir kottgubbar! Leta upp kottar, ta med tändstickor och låt fantasin flöda. Vi brukade också bygga kottbåtar och ha race i ån hemma när jag var liten, SÅ uppskattat! 🙂

 11. Mina tips:
  * besöka i fågeltornet under vår- eller höstflyttningen
  * en vandring på naturområdet där ni har aldrig varit förut
  * lära er känna igen några stjärnbilder

  1. Stjärnbilder har jag inte haft en endaste liten tanke på! Tack! Våra barn har ju ”astronomiska” namn så det tipset ska vi verkligen göra något av. Kul kul 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: