Kalas för Skogsmulle 60 år – på ledarveckan i Idre.

Ett av mina fina sommarminnen i år är när jag var med och firade Skogsmulle i Idre på Friluftsfrämjandets ledarvecka! Både Skogsmulle och hans vänner från sagorna kom till kalaset som hölls med vackra fjäll i bakgrunden.

Nova, Laxe och Fjällfina – Mulles vänner.

Till Mulles kalas i Idre under ledarveckan i somras var hans vänner Nova från planeten Tella, Laxe från havet och Fjällfina från fjället bjudna. Alla hade de med sig gåvor till Mulle och mest spännade var nog den helt rena luften som Nova kom med. Den hade hon tagit med sig från sin planet Tella och alla barn som ville fick naturligtvis sniffa i sig lite av den. Oj så spännande det såg ut att få sig en sniff av luft från en annan planet.

Skogsmulle med sin present från Laxe, vatten såklart.

Skogsmulle – 60 år av sagor och fantasi i naturen.

I år är det 60 år sedan författaren Gösta Frohm lät Skogsmulle bli en figur som kom att bli välkänd för miljontals svenskar, kanske för dig också? Skogsmulle har sedan dess lärt barn och vuxna hur vi tar hand om och njuter av naturen på allra bästa sätt. Det vill jag gärna vara med att ge fler barn chansen till!

Många är de barn i Friluftsfrämjandets Mullegrupper som runtom i Sverige, och senare världen, som gått ut i naturen med sina ledare för en stund av lek, sång, sagor och naturupplevelser. Numera har Friluftsfrämjandet både egna förskolor (I ur och skur) och ett stort antal barngrupper ute i lokalavdelningarna som träffas tillsammans med ideella barnledare med jämna mellanrum. Kanske är du ett av alla dem som varit ett Mullebarn? Eller har du kanske själv ett Knopp-, Knytt-, Mulle-, Strövar-, eller Lufsarbarn där hemma?

Skogsmulles vän Laxe fick ge en intervju.
Nova hade med sig ren luft från sin planet Tella som present till Mulle.

Min relation till Skogsmulle

Jag var aldrig något Mullebarn när jag växte upp men det tar jag igen nu istället! Som förskollärare med utepedagogik som specialisering och som kursledare för Friluftsfrämjandet har jag alla nu stora förutsättningar att både uppleva och sprida Skogsmulles budskap. Det känns bra.

Skogsmulle är ju en fantastisk figur som fascinerar barn, blivit kultförklarad av deras föräldrar och älskad av många. Därför vill jag hemskt gärna vara med och bidra till att fler barn får uppleva den lite mystiska, spännande och vänliga figuren som kommer ut från ibland och ropar Kollikok!

Som jag skrivit om tidigare är jag med i ett av Friluftsfrämjandets utbildningsteam som utbildar barnledare åt dess lokalavdelningarna runtom i Sverige. I höst kommer jag även att hålla en utbildning för verksamma pedagoger, alltså inte ideella ledare utan förskolepersonal som vill få tips, hjälp och inspiration kring hur naturverksamhet med små barn. Det ska bli så himla roligt!

Jag och Skogsmulle i de Småländska skogarna förra året.

Vill du också vara med och fira Skogsmulle som fyller 60 år? Det kommer att firas runtom i landet under hela året och med ett storkalas i Hagaparken den 4:e oktober! Mer info kommer att kunna hittas på

www.friluftsframjandet.se

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: