Königstein fästning i Sachsiska Schweiz – och en liten glassfabrik.

Efter att ha hängt lite på Citybeach i Dresden och sovit på Skeppshärbärget Pöppelmann på Elbe rullade vi vidare hemåt Bayern efter att ha avslutat vår roadtrip runt delar av Östersjön. Först var vi dock tvungna att kolla hur det såg ut i Sachsiska Schweiz.

När vi researchade inför vår resa så hittade Daniel något som hette Sachsiska Schweiz, det hade vi aldrig hört talas om. Det är ett geografiskt område om vi förstått det rätt som ligger i Sachsen (inte Schweiz) med väldans fin natur. Det ville vi såklart se!

Vi valde ut en av sevärdheterna i området, fästningen Königsteinsom vi trodde skulle kunna vara både spännande, fin och erbjuda lite fin natur runt sig. Königstein ligger en bit sydväst om Pirna som i sin tur ligger en bit sydväst om Dresden. Här parkerade man i ett parkeringshus och vandrade, åkte dubbeldäckare eller ”tåg” upp till fästningen. Vi gillar att gå och blir alltid lite snåla när det gäller att betala för onödiga transporter så vi gick upp. Allas ben, inklusive vår hund Chios, behövde dessutom röra på sig efter allt bilåkande de senaste dagarna.

Medan vi närmade oss fästningen med alla sina gameldagsa säkerhetsanordningar och andra konstruktioner fick vi höra ett av våra barn berätta om hur borgar förr i tiden fungerade. Det har de tydligen pratat och lärt sig mycket om på Kindergarten denna terminen när de åkt runt i sin tidsmaskin som de byggt tillsammans. Det fanns tydligen ofta vallgravar med vatten i och hästar som hjälpte till att jobba fick vi veta. Så var det säkert på denna fästningen också för länge sen. Nu är det bara stenbyggnaderna och den vackra utsikten som är kvar.Promenad upp till fästningen i Königstein.

Utsikt över Königstein. Königstein fästning.

Utsikt över Königstein.

Königstein fästning.

Något som däremot med stor säkerhet inte fanns när fästningen var aktiv var den speciella glassbutiken som låg nere vid parkeringshuset, Eiz Manufaktur am Königstein. Helt och totalt otidstypisk låg den där tillsammans med souvenirshopen. Inte är vi så knussliga med sånt så alla utom jag (som sällan är så sugen på glass) stegade in och ställde sig i kö för varsin glass. Nu var detta ingen traditionell glasskiosk där man plockar upp en plastinpackad pinnglass eller pekar på olika glassmaker som sedan kulas upp i en strut. Nej nej, detta var aningens med avancerat.

Först valde man vilken smak man ville ha och det var såklart inte bara vanilj, jordgubb, blåbär och choklad som fanns att välja på. Här fanns smaker jag aldrig trodde någon skulle komma på att göra glass av. Förutom alla möjliga frukter, bär och godis så fanns bland annat chilli, vitlök, curry, grönpeppar, dill och en hel del andra knasigheter att välja på. Sen kunde man välja om man ville ha något ”krispigt” i glassen, typ nötter, godiskross, müsli eller något sådant.

Det hela avslutades med att glassförsäljaren hällde alla ens val i en blandare tillsammans med ”standardglass” och spritsade sen ut den i en strut, voilá! Specialgjord glass till var och ens högst personliga åsikter om hur en magiskt god glass ska smaka.

Glassfabrik i Königstein.

Glassfabrik i Königstein.

Glassfabrik i Königstein.
Denna gången valde vi att ”bara” se fästningen från utsidan. Vår hund Chio fick visserligen följa med in men med vårt smala tidsschema valde vi att nöja oss med att se den pampiga byggnadens från utsidan. Utsikten gick ju inte av för hackor precis så vi spanade ut över vidderna en stund och vandrade sen ner igen.


Mer om öppettider, entrépriser och sådant hittar du på fästningens hemsida.

Festung Königstein.

12 kommentarer

 1. Helt klart, finns det mycket att beskåda!
  När det gäller glass, så har jag backat tillbaka till att helst gilla vanlig gräddvaniljglass.
  Mulna kramar, min dotter tog visst solen med sig när hon åkte hem 😉

  1. Jag är inte så ”glassig” av mig överhuvudtaget men gillar smaker som vattenmelon, riktigt mörk chokladglass, romrussin, passionsfrukt, lakrits och sånt 🙂
   Här är det ”peppar peppar” uppehåll idag så jag ska skynda mig att klippa gräset tänkte jag 🙂

 2. Där har jag faktiskt varit, men det var ett tag sedan.
  Missade dock glassen, en dödsynd att missa något sådant!!! Eller så fanns den inte när jag var där.
  Ha en fin helg!

  1. Fästningen var nog faktiskt mer besöksvärd än glassen tycker jag 🙂 Den lilla glassfabriken var dock en rolig grej med ett lite nytt grepp med kundanpassade glassar, det var många som ville handla sig en 🙂

 3. Åh, Sachsiska Schweiz har länge varit på min önskelista. Lite av Europas Wyoming med sina broar över stenformationerna. Den där glassbaren bara måste jag ju till. Lite glassoman som jag är. 🙂

  1. Sachsiska Schweiz hamnade på vår resa-tillbaka-lista! Vi hade lite hemlängtan där på slutet så vi besökte bara fästningen och den lilla glasfabriken 🙂 Vi förstod dock att det fanns oändligt många vackra platser och roliga aktiviteter vi skulle ha älskat så som sagt, vi kommer nog tillbaka en dag!

 4. Den där glassiga glassbutiken är nog värd en omväg, iaf för oss glasnördar!! Det vore ju kul om konceptet dök upp någon annan stans i världen. Wow, 10 poäng för utsikten, eller hur!?
  Kram

  1. Eftersom jag inte kan räkna mig till glassnördarna så var jag mer begeistrad över fästningen 🙂 Jag tror att det är någon liten form av franchisejedja så på fler ställen finns det nog. Om inte i världen så iaf i Tyskland 😉

 5. Låter som ett spännande ställe, har inte heller hört talas om det förut. Såna glass – idéer kan man aldrig bli uttråkad av. Här i Prag har de glass i donut och glassrullader som du kan testa om du har vägarna förbi förbi någon gång

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: