Månadens blogg i mars – TEKNIFIK.

Mina månadsbloggar är från olika kategorier, skrivna från olika länder men alltid på svenska. Nu har turen har kommit till mars att få en månadsblogg och den heter Teknifik! Den drivs av Elin Häggberg som är digital designer, tekniknörd, medievetare och journalist. 

I mars har jag valt en blogg ur en kategori som jag aldrig tidigare följt en blogg ur, en teknikblogg. En toppenblogg med matnyttigheter i kubik, inte bara för bloggare. Den innehåller en hel del sånt som gemene människa idag behöver veta för att kunna utnyttja vardagstekniken runt oss på ett effektivt sätt så den hjälper oss utan att göra oss sönderstressade och tokiga.

Teknifik kan vid ett första besök se ut som en tekniknördsblogg men skrapar du lite på ytan så ser du dock något så mycket mer! Den handlar om teknik på ett sätt som vi dödliga förstår och använder den. Hur får du t.ex. batteriet att räcka längre i mobilen och vad är egentligen den där appen Periscope som är så poppis hos ungdomarna och som alla är så oroliga för? Det och saker som att skapa sin grafiska profil, poddtips, lösenordssäkerhet med mera skriver Elin lättsamt och pedagogiskt om. Du måste gå in och läsa den!

tillbaka-i-tiden-blogg
Foto: Elin Häggberg på Teknifik.

Här kommer den traditionsenliga lilla intervjun med personen bakom månadens blogg som i mars heter Elin Häggberg.

Hur länge har du bloggat?
Min allra första blogg startade jag i bloggarnas begynnelse, 2006, den hette ”Hej henning” och handlade om min vardag och en massa knäppa internskämt från gymnasiet. I trean på gymnasiet gjorde jag en blogg som mitt projektarbete, den hette ”Freak out Falun”. Min nuvarande blogg Teknifik, är min första ”seriösa” blogg där jag gått ifrån vardagslivs/dagboksbloggandet och använder bloggen som en professionell plattform istället. Den startade jag i mitten av januari i år så mitt liv som bloggentreprenör, eller vad man ska kalla det, är ganska kort än så länge.

Vad var anledningen till att du började blogga?
Att jag startade just Teknifik berodde på att jag letat högt och lågt på nätet efter en blogg om teknik som skrevs av en brud och visade hur kul och kreativt teknik kan vara. Dessutom ville jag att den skulle vara snygg och inspirerande att läsa som alla bloggar om livstil, mat, vintage etc som jag själv läser. Hittade ingen så jag insåg att jag nog var bäst lämpad att starta den själv. Jag hjälper dessutom folk med deras teknik hela hela tiden och får frågor om allt från appar till webbdesign så jag tänkte att jag lika gärna kunde börja dela med mig av kunskapen till fler.

Hur kom Teknifiks namn till?
Jag satt och spånade för ganska länge sen, kanske två år sen, på ett namn på den här bloggen jag drömde om att skapa. Jag letade efter något kort och enkelt som skulle vara unikt, lätt att få bra domän på och lätt att googla. Teknik + magnifik = Teknifik. När jag väl skrivit upp det, googlat runt och kollat tillgängligheten så hade det liksom fastnat.

elin-haggberg-teknikbloggare-femtech-kvinnor-i-tech
Foto: Elin Häggberg på Teknifik.

Vad handlar din blogg om?
Min blogg handlar om teknik, internet och digital design ur en bred bemärkelse. Mitt fokus ligger på att utbilda, informera och inspirera för att göra våra digitala liv enklare och roligare. Jag vill att fler ska upptäcka och använda tekniken de har runt om kring sig för att vara kreativa och göra livet lite bättre. Det är också viktigt för mig att ha mig själv med så att säga, att det ska finnas en personlig prägel på bloggen. Inom den här ramen ryms allt från hur man skapar säkrare lösenord, gör en bloggheader, podcasttips och mycket mer.

Vad är det roligaste med att blogga?
Att man får göra precis vad man vill, hur man vill. Istället för att vänta på att en redaktionschef eller arbetsgivare ska ge en tillåtelse att göra det man vill så bestämmer man själv. Eftersom jag också gillar att göra mycket själv som fota, filma, redigera, skriva, researcha så är ju bloggen som medie helt perfekt! Som att vara chefsredaktör över en egen tidning. Samtidigt är det ett ganska snabbt medie där kraven inte är lika höga som i t.ex. ett magasin – vilket gör det ännu roligare att producera innehåll tycker jag.

blogg-verktyg-4-blogg
Foto: Elin Häggberg på Teknifik.

Vilka sorters bloggar följer du själv?
Ganska blandat – många av ”storbloggarna” som Underbara Clara, Nio till fem, Ebba von Sydow – de har jag följt så himla otroligt länge att det känns som kompisar nästan. Vill liksom veta vad de har för sig plus att de ju är jätteduktiga bloggare. Så det är mycket snygga livsstilsbloggar helt enkelt. Även nån matblogg, nån modeblogg och lite grafiska designers m.m.

Har du några bloggar du vill tipsa om?
Då vill jag tipsa om mitt nya ”blogg-crew” som jag fått runt mig sen jag började blogga som är så fantastiskt duktiga och peppiga (GIRL POWER):

Nadine Svensson – Briljant blogg om vardagspsykologi, aktuella fenomen, selfies och mycket mer.
Vegokäk – Enkla, snabba och goda vegorecept!
Maria Gester – Bra och konkreta tips för dig som jobbar med sociala medier!


Nyfiken på vad andra månader fått för månadsbloggar?

Lanclins lista över tidigare månadsbloggar.

 

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: