Midnattssol – den perfekta tv-serien för lite sverigedos.

Häromdan hyllade jag Skype som en av de bättre uppfinningarna jag som utlandssvensk uppskattar. Idag är det playkanalernas tur att bli hyllade.

Ni som bor i Sverige kanske inte utnyttjar tv-kanalernas egna playkanaler lika flitigt som oss men många gör det nog numera va? Förutom betaltjänsterna alltså. Många med oss kan inte sätta sig vid tv:n precis när det programmet man önskar se börjar. Än mindre sitta kvar där blixtstilla för att inte missa något. Det är alltid något barn som kommer upp och vill bli omstoppad igen, hund som behöver ut och kissa eller te som glömts kokas. Den där pausknappen är fantastisk!

Vilken revolution i tv-tittandet när man plötsligt kunde pausa ett vanligt tv-program, förutom att titta på det flera dagar, veckor eller till och med månader efter att det sänts ”på riktigt”. Jag inser ju att jag kommer fnissa hejdlöst åt att jag skrivit ”revolution” och ”pausa ett vanligt tv-program” i samma mening om några år, men jag bjuder på det.

Det vi har heter Amazon Prime och liknar Netflix och liknande tjänster. Dock med den lilla detaljen att alla serier är dubbade till tyska. Som tur är så kan man på de flesta serier byta till originalspråk, tack och lov. Det har nämligen visats sig vara väldans svårt att vänja sig vid dubbat när man vet hur skådisarna låter när de pratar själva.

Nog om det! Nu ska jag tipsa om årets bästa Svt-dramaserie för er som inte redan sett den, Midnattssol! Det är en spännande kriminalserie som utspelar sig runtekring Kiruna. Herregu så fint att få se lite svensk fjällnatur, bra skådisar, spännande story, samekultur och flera språk i ett enda ihopkok. Måste erkänna att denna typ av krimserie med rätt vidriga och blodiga scener inte brukar vara något för mig. Men denna går bra, om jag blundar när det blir för våldsamt och blodigt.

När jag tittar på serien blir jag väldigt nyfiken på hur realistisk storyn och detaljerna i den är. Att Kiruna ska flyttas vet jag men går åklagar/polisarbete till såhär och skildras Samekulturen rättvist i serien? Någon av mina läsare som vet?

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: