Oktoberfest – varför detta hejdundrande kalas?

Många människor världen över känner igen begreppet Oktoberfest men vad är det egentligen, en enda stor fyllefest? Nej det är det absolut inte. Idag ska jag göra ett tappert försök att börja reda ut begreppen kring världens största folkfest som invigdes i lördags och just nu dundrar på här i München.

Hur föddes Oktoberfest?
Den 12 oktober år 1810 gifte sig Ludvig I av Bayern med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. 5 dagar efter bröllopet firades detta med en hästkapplöpning på den plats, Theresienwiese, som numera används till att hysa Oktoberfest varje år. Den här kapplöpningen blev sedan en årlig tradition och 1819 tog staden München över ansvaret för arrangemanget som än i våra dagar ordnas varje år.

Jag vågar mig på att påstå att antalet besökare har ökat markant under åren sen 1810. Nu för tiden lockas varje år över 5 miljoner besökare, unga som gamla till festivalen. Den räknas därför som den största festivalen i världen.

Från kapplöpningar till ölfest?
Det som alltså började med en kunglig kapplöpning utvecklades senare till en mer nöjesfältsliknande fest med kägelbanor, klätterställningar och dansbanor. Öl började inte serveras förens 1880 då myndigheterna för första gången gav sitt godkännande och utskänkningstillstånd. Det var alltså först då som fenomenet öltält dök upp och blev en stor attraktion.

Varför firas Oktoberfest i september och inte oktober?
Sommaren är lång och varm i Bayern men i oktober är den oftast slut och det börjar bli kyligt. Därför flyttade man bak firandet i kalendern lite men avslutar ändå alltid festivalen i Oktober.

Var i München hålls Oktoberfest?
Platsen som Oktoberfest hålls på heter Theresienwiesen och ligger mitt inne i München. Området är som ni kan se på satelitbilden gigantiskt. Det område av Theresienwiese som nyttjas till Oktoberfest är 31 hektar stort!

oktoberfest-festplatsen

Vad finns på Theresienwise under Oktoberfest?
Det finns så otroligt mycket mer än öltält på Oktoberfest, jag vill betona otroligt mycket mer. Det som i Sverige och kanske övriga världen mest är känd som en ölfest är egentligen en enda stor familjefest med marknader, nöjesfält, mat och en mängd andra nöjen. Visst har ölen en stor plats på Oktoberfest men många miljoner av besökarna dricker inte en droppe alkohol. De åker karuseller, äter bratwurst med sauerkraut, shoppar på marknaden och roar sig som folk i allmänhet på världens största folkfest. Vad en icke alkholdrickare som jag kan häva i sig återkommer jag till i ett senare inlägg.

Hur många öltält finns det på Oktoberfest?
Det finns 14 öltält på området och allra störst är Winzerer Fähndl med plats för sina nästan 11 000 gäster! Vi kommer att sitta i Hofbräus tält när vi besöker festivalen och de har 10 100 platser för sittande gäster. Det är ju ta mig tusan som lika många som det bor i ett mindre svenskt samhälle när jag tänker efter!

Hur öltälten ser ut kommer jag att berätta mer om i senare inlägg. Har ni kikat på bilderna hos Oktoberfests Instagramkonton jag skrev om härom dagen så har ni sett lite av hur några av tälten är dekorerade. Storslaget och pampigt om ni frågar mig!
oktoberfest-karta
Vad är det för skillnad på de olika tälten?
De mest synliga och uppenbara skillnaderna mellan tälten är att de serverar öl från olika bryggerier och är även dekorerade i olika färger. Några tält serverar öl från samma bryggerier men inget tält serverar från fler än ett bryggeri. Det är liksom en oskriven bayersk grundlag; inget öltält på Oktoberfest, Volksfest eller liknade serverar från mer än ”sitt” bryggeri. Detta gäller även alla Biergartens.

Vad serveras för drickbart i öltälten?
Bayern är känt som ett ölparadis och det kan förvisso vara sant men då ska man älska lageröl. Gillar man lager så är Bayern och Oktoberfest the place to be för det är vad som serveras i ölväg, punkt. I övrigt så serveras det Radler (öl blandat med limeläsk), Apfelshorle (äppeljuice blandat med kolsyrat vatten) och till viss del lite olika läsksorter. Jag har för avsikt att återkomma i frågan när jag personligen har gjort en djupdykning i årets dryckesutbud på Oktoberfest. Eller förresten … djupdykningen gäller nog bara det alkoholfria, resten observerar och antecknar jag bara om.

Vad finns att äta på Oktoberfest?
Öl är förvisso en stor del av Oktoberfest men den traditionella maten finns också som ett viktigt inslag i kalasandet. Alla tält har lite olika menyer men vanligt förekommande är schnitzel med pommes, en halv kyckling eller fjärdedels anka, leberkäse, schweinshaxe (grisköttklubba), currywurst och knödel.

Hur lång tid tar det att bygga upp Oktoberfests festivalområde varje år?
I mitten på juli påbörjas byggandet av det som i skrivande stund är som en hel liten stad inne i München. Öltälten misstänker jag kallas så för att de en gång var just tält. Numera är de dock väldigt snarlika vanliga byggnader och otroligt långt ifrån det som vi kallar öltält i Sverige. Utöver öltälten så är det en hel del annat som ska byggas och fixas inför festivalinvigningen varje år så två månader är ändå ganska snabbt marscherat.

Hur många besöker Oktoberfest varje år?
Det varierar såklart lite från år till år men förra året (2015) besöktes festivalen av 5,9 miljoner besökare. Eftersom att det är en familjefestival och att öltälten bara är en del av festivalen så betyder det att många miljoner av dessa inte är där för ölens skull.

Det var några av alla de frågor jag själv ställt och som jag själv fått. Hoppas att du lärde dig något nytt om världens största festival Oktoberfest. Vill du höra Edward Blom berätta lite mer så gästade han Nyhetsmorgon i helgen med anledning av invigningen här i München.


Fakta och informationen i inlägget har hämtats från
Wikipedia och Oktoberfest 2016 officiella hemsida.

6 kommentarer

  1. Var det inte också för att fira de lagar som kom till för att reglera tillverkningen och utskänkningen av ölet? Eller det kanske var en annan festival?

    1. Nej det är Reinheitsgebot du tänker på. Det firas i slutet på april i Ingolstadt varje år 🙂 Just i år firas det nog en del i hela Bayern med anledning av 500-årsjubileet men Ingolstadt räknas som födelseort och har en dedikerad fest för det i april.

    1. Det ska vi verkligen försöka ha! 🙂 Vi har laddat med nya öronproppar, ”rätt” kläder och förbeställt fint väder så det blir nog en hejjans kväll 🙂

  2. Hej och tack så mycket för intressant läsning! Ramlade in lite av en slump och fick många frågetecken uträtade till förmiddagsfikat.
    /Marina

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: